Kot pri drugih stvareh je tudi zavedanje stanja različnih predelov vašega telesa prvi korak k negi le-teh. S kožo ni nič drugače. Poznavanje tipa vaše kože je začetek ustreznega tretmaja za zagotavljanja pravilnega tena in stanja kože.

Vaš tip kože je z drugimi besedami občutje in obnašanje vaše kože.  Najpogostejše kategorije so normalna, mastna in suha koža. Preostale kategorije so koža nagnjena k aknam, občutljiva in škoda poškodovana zaradi izpostavljanja soncu.

Kategorije tipov kože so nadvse priročne, prevsem pri izbiri negovalnih produktov, a to ni najboljša pot k zagotavljanju popolne skrbi za vašo kožo. Celo uporaba določenemu tipi kože namenjenih izdelkov lahko povzroči suho, mastno kožo.

Zakaj je temu tako? Najprej se morate zavedati, da koža, tako kot preostali deli telesa, ni povsod enaka. Soočena je z različnimi pogoji, med katerimi najdemo vaše gene, navade in življenjski slog. Težave tako niso vedno posledica pomanjkljive nege.

Ne zaupajte lepotnim revijam in prodajalcem, ki govorijo o štirih kožnih tipih. Čas je, da se zavedate, kaj resnično potrebuje vaša koža.

Prepoznajte faktorje, ki vplivajo na vašo kožo. Pogled zgolj na kožo vašega obraza ni dovolj. Za pravšnjo analizo, sledite naslednjemu.

Prvi sklop faktorjev, ki vplivajo na vašo kožo, so ti znotraj vašega telesa. Hormonske spremembe v velikih razsežnostih vplivajo na izgled vaše kože. Menstrualni cikel in spremembe povezane z njim povzročata drastične spremembe na kože, enako velja za obdobje nosečnosti in menopavzo. Moške hormonske spremembe doletijo predvsem v času pubertete.

Vaši geni prav tako vplivajo na to, ali bo vaša koža nagnjena k enakim stanjem, kot so jim bili priča vaši starši. Seveda pa je vaša koža lahko drugačnih značilnosti.

Življenjski slog in navade prav tako vplivajo na vašo kožo. Način, kako načrtujete vaše dnevne aktivnosti, kot so prehrana, gibanje, kajenje in pitje alkohola, pomembno vpliva na izgled vaše kože.

Drugi vplivi na vašo kožo se nahajajo izven vašega telesa, kot naprimer vreme in klima, kot tudi vaša rutina za nego kože. Klima na področjih, kjer preživite več časa, vplivajo na reakcije v vašem telesu. Mrzlo vreme povzroči suhost kože in luščenje, medtem ko povzročajo vlažna področja prekomerno potenje in proizvodnjo olj.

Izdelki za nego kože prav tako vplivajo na stanje vaše kože. Pretirana uporaba krem ali vlažilcev, ki imajo preveč  mehčal, povzroči, da je vaša koža bolj mastna, medtem ko premočni čistilni toniki in pilingi vodijo do suhe in občutljive kože.

Sedaj ko veste, kaj vse vpliva na vašo kožo, je čas da izveste, kateri tip kože imate.

Ne ocenjujte vaše kože takoj po spiranju vašega obraza. To pa zato, ker vaša koža reagira na vodo in čistilce, ki se jih nanesli nanjo. Po umivanju počakajte 4-5 ur. To bo dalo vaši koži čas, da si opomore od čiščenja in ji dovolilo, da nadaljuje s svojo normalno aktivnostjo. Prav tako poskusite početi to na dan, ko niste nosili ličil ali na kožo dajali krem, saj bo tako ocena bolj točna.

Vzemite košček čistilnega robčka in z njim potapkajte na različne predele vašega obraza. Robec poglejte proti svetlobi in če lahko opazite lise, to pomeni, da imate mastno kožo. Najbolje je, da ta test opravite takrat, ko nimate nanesenih ličil in vlažilcev, saj so lahko mastni madeži posledica le teh. Če se vam večina vašega obraza zdi suha, napeta ali pa če opazite luske, potem imate problem s suho kožo. Če je na nekaterih predelih tako suho kot mastno, potem imate kombinirano kožo.
Ko poznate stopnjo mastnosti ali suhosti vaše kože, morate še izvedeti, ali vaša koža trpi za kakšno kožno boleznijo.

Ali je okoli vašega nosu in lic veliko predelov rdečih, z rdečimi izpuščaji in madeži? Ali opazite tanke linije kapilar na površju, ki so občutljive na dotik? Če da, potem imate morda rozaceo. Predele z razdraženo, suho in rdečo do luskasto belo kožo okoli nosu, oči in lic lahko povzroči luskavica. V obeh primerih se boste morali posvetovati z dermatologom.

Te ocene vam pomagajo pri razvijanju učinkovitejše rutine za nego kože, ki vam bo pomagala ohraniti zdravo kožo. Vendar pa si zapomnite, da vaš tip kože ni stalna tudi s pravimi izbirami in uporabami izdelkov za nego kože. Vaše telo se razvija, s tem pa se spreminja tudi vaš tip kože. Priporočljivo je, da na ta način opravite enostavno oceno vsake 4-6 mesecev.

S primerno nego lahko vaši koži nudite prav tretma takrat ko ga potrebuje – to pa je veliko učinkovitejše kot pa katerakoli krema za popravilo ali poseben tretma v kliniki.

Zdravljenje mastne kože

Ne glede na to, če ste najstnik ali pa odrasel, je mastna koža pekel za veliko ljudi. Nihče ne mara tistega mastnega občutka in umazanije, ki se nabere na vašem obrazu, da ne omenjamo še sijaja, zaradi katerega vam je tako neprijetno ob slikanju z bliskavico. Vendar pa za ta problem obstaja rešitev, ki je veliko lažja in presenetljivo bolj nežna od tega, kar ste si mogoče predstavljali.

Najprej morate vedeti kaj povzroča mastnost kože. Preaktivne žleze lojnice, ki proizvajajo sebum (naravni lubrikant in vlažilec) so glavni krivec. Ko se enkrat nabere preveč sebuma, ta postane debel in težak, s tem pa vam dobite občutek mastnosti. Če takoj ne poskrbite za to, postane mastna koža baza ta pretiran sijaj, mozolje in izpuščaje.

Vendar pa poleg slabe strani tega stanja kože obstaja še dobra. Koža z aktivnimi žlezami lojnicami je manj nagnjena h gubam in drugim znakom staranja v primerjavi z drugimi tipi kože. To pa zato ker olje zadrži vlago v koži, kar jo naredi bolj voljno in prožno, s tem pa zmanjša tudi gubanje kože. Morda se pritožujete nad mastnostjo vaše kože, vendar pa je lahko ta, če že danes začnemo s pravilno nego kože, čez 10-15 let prikrit blagoslov.
Če pa tega stanja ne zdravimo, to vodi do zamašenih por, ogrcev in kopičenja odmrlih kožnih celi, kar otežuje proces ohranjanja čiste in zdrave kože. Povzroča tudi bledost kože in velike ter vidne pore.

Za zdaj še ne poznamo hitre rešitve za uspešno zdravljenje mastne kože. Potrpežljivost je vaše najboljše orodje, saj se osredotočate ne le na površinski problem, ampak na dejanski vzrok, ki se skriva v vašem telesu. Pot do uspeha je lahko dolga, v nekaterih primerih pa stanje lahko zahteva tudi strokovno zdravniško pomoč. V večini primerov je to stanje le omejeno in nikoli zares rešeno. Vendar pa bo tudi takrat koža izboljšala stanje, cilj k nemastni in nesijoči koži pa bo bližje kot kdajkoli prej.

Prva stvar, ki jo morate narediti pri zdravljenju mastne kože je ta, da se znebite odvečnega sebuma na vašem obrazu, brez da bi pri tem popolnoma izsušili vašo kožo. Pretirano spiranje in razmaščevanje lahko stvari še poslabša, saj bo popolna odstranitev olja iz vaše kože žleze spodbudila, da delajo še bolj in proizvajajo še več sebuma.

Pravilna in uravnotežena metoda je ta, da očistite vašo kožo z zelo blagim milom. Priporočljivo je, da ne vsebuje olj ali drugih maščobnih substanc, saj lahko to še poveča maščobo, ki jo že imate. Takšni produkti odstranijo občutek mastnosti in umazanijo, ki se je zaradi olj nabrala na površini kože.

Nekateri izdelki vsebujejo manjšo količimo AHA (alfa hidroksi kilsine), ki nežno odstranijo odmrle kožne celice iz površine in razkrijejo svežo plast kože. Za želene rezultate redno  uporabljajte izdelke s temi kislinami. Temu naj sledi blag vlažilec (brez krem ali olj, zaželjeno, da je na vodni osnovi), zato da uravnotežimo sušilni učinek čistilnega tonika.

Uporabite blagi astringent ali toner vsak dan, da odstranite odvečna olja na vašem obrazu. Izogibajte se uporabi močnejših izdelkov, baziranih na alkoholu. Tudi če imate občutek, da odstrani več olja iz vašega obraza, je problem isti, kot pri čistilnih tonikih – če pretirano izsušite vaš obraz, to v bistvu spodbudi žleze, da proizvajajo še več sebuma.

Za preprečitev zamašitve por, čistite vsaj dvakrat na dan, vendar bodite nežni in ne uporabljajte pilinga, saj boste s slednjim le še bolj škodovali koži. Rahel pritisk z vašimi prsti je dovolj, da ostrani odmrle kožne celice.

Pri mastni koži je vsakodnevno vlaženje nepotrebno. Če čutite, da je vaš obraz zategel zaradi uporabe čistilnega tonika, nanesite blagi vlažilec, ki ne vsebuje olj. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo substance, kot so mineralna olja in kokosovo olje, saj so preveč pomirjevalna za vaše stanje kože.

Za ličenje uporabljajte izdelke brez olj, še posebej za podlago (foundation) in rdečilo. Uporabljajte nekomedogenske izdelke, ki imajo vodno osnovo, saj ti ne bodo zamašili vaših por. Nekateri izdelki za podlago pred ličenjem so narejeni tako, da vsrkajo olja, kar lahko nadzira sijaj vaše kože čez dan.

Kot pri vsakem tipu kože, ne pozabite nanesti kreme za sončenje (brez oljne osnove seveda). Obstaja tudi veliko alternativnih oblik krem za sončenje, ena izmed teh, gel, pa postaja zelo popularna izbira, saj je manj masten kot konvencionalni losjona za zaščito pred soncem.  Vaša krema za sončenje naj ima vsaj faktor 15.

Če imate težave z aknami, uporabljajte tonike, ki vsebujejo blago količino salicilne kisline, ki očisti vašo kožo. Vlažilec, ki vsebuje to isto sestavino, je prav tako dober za uporabo po nanosu tonika.

Na koncu pa ne smete pozabiti tudi na vašo prehrano. Rafiniran škrob, sladkor in procesirana hrana lahko poslabšajo naravno mastnost vaše kože. Izbirajte hrano z malo maščobami in uživajte več svežega sadja, zelenjava in žit. Pijte veliko tekočine (6-8 kozarcev na dan), predvsem vode, sokove in čaje, ki ohranjajo lepo polt. Bodite pozorni na zadosten vnos vitaminov in mineralov, še posebej vitaminov A, C in B kompleksa.

Da pozdravite pretirano mastnost vaše kože bo vzelo kar nekaj časa. Vendar pa se bosta vložen trud in disciplina izplačala. Kot smo omenili že prej, skrb za vašo mastno kožo danes, se bo obrestovala in pokazala v manj nagubani in suhi koži čez nekaj let.

 

Zdravljenje suhe kože

Vreme je lahko eden najhujših sovražnikov vaše kože, še posebej pozimi. Moramo pa si zapomniti, da poleg tega obstaja še veliko drugih faktorjev, ki negativno vplivajo na vašo kožo.
Učinkovita nega koža in zdravljenje sta načina, kako ohraniti mladosten videz, voljnost in vlažnost vaše kože. Namen sledenja učinkovitega režima za nego kože je minimalizacija nepravilnih navad pri zdravljenju kože in vseh faktorjev, ki poškodujejo kožo in naredijo nepopravljivo škodo.

Kseroza 

Da opišejo suho kožo, dermatologi uporabljajo izraz kseroza. V bolj resnih primerih vlage v koži skoraj ni, to pa je vzrok za razpoke, luščenje in srbenje, čemur pravimo srbež ali pruritus.

Zgoraj omenjena stanja nastanejo zaradi pomanjkanja vlage, ki preprečuje nastale probleme. Koža rabi določeno količino vlage, da ohrani mehkobo, voljnost, prožnost in zaščito.

Če koža ni dovolj navlažena se UV žarki z lahkoto prebijejo čez kožo in potujejo vse do občutljivega podkoženga tkiva, to pa naredi vašo kožo dovzetno za poškodbe.

Vzroki za suho kožo

Da bi se izognili aktivnostim, ki ogrožajo zdravje vaše kože, je zelo pomembno, da prepoznamo faktorje, ki vodijo do neželenih stanj.

·      Izogibajte se uporabi mil z grobimi sestavinami – navadna mila, kot so antibakterijska mila in dezodoranti, ne vlažijo, temveč dehidrirajo  vašo kožo in vrhnji del oropajo eteričnih olj, ki ščiti vlago v koži pred izparevanjem.

Izdelki, ki vsebujejo alkokol, raztopijo kožne lipide in povzročijo, da vlaga v koži izpari, kar se aže v suhosti vaše kože. Izdelki z vodno in oljno osnovo so odlični za vašo kožo. Uporabljajte Dove, Olay in druge nadomestke za mila, ki jih najdete v vaši lokalni drogeriji.

·      Umivanje z vročo vodo – Čeprav je voda učinkovit vlažilec, pa iz kože tudi odstrani dragocena olja in lipide, ki so zadolženi za ohranjanje vlage v vaši koži.

Pogosto kopanje, še posebej z vročo vodo, odstrani dragocena olja, vašo kožo pa izpostavi okužbam, saj s tem uniči prvo obrambno linijo.
Ko enkrat izgubimo to, bo koža postala bolj nagnjena k organskim napadom patogenov in včasih vaši koži povzročila nepopravljivo škodo.

Če ste se navajeni kopati z vročo vodo in se ne morete upreti skušnjavi, jo poskušajte zamenjati z mlačno vodo, da zmanjšate suhost vaše kože.

·       Redno umivanje – Redno umivanje in kopanje, ponavadi več kot enkrat na dan, odstrani vlago in naravna olja iz vaše kože. Prav tako je priporočljivo, da omejite vaš čas kopanja, umivanja ali prhanja na 15 minut..

·       Vreme – Zima je eden glavnim faktorjev pri razvoju suhe kože. Uporaba vlažilca v večini primerov reši problem učinka vremena. Nadomesti pomanjkanje vlažnosti, ki je potrebna za ohranjanje vlažnosti vaše kože.

To pa zato, ker mrzel zrak ne more zadržati zadostno količino bode, da bi zadostila potrebam kože. Na drugi strani pa ima topel zrak dovolj vlažnosti, da kožo ohrani navlaženo, vsaj do neke mere.

·          Pacienti na zdravilih – Diuretična zdravila pacientom odvajajo vodo, ker je za ledvice manj verjetno, da bodo ponovno vpile vodo, ki je že bila prefiltrirana. V takšnih primerih morate povečati vnos vode.

·          Genetske bolezi –Za ljudi z redko genetsko boleznijo, ki ji pravimo ihtioza, je zelo verjetno, da bodo imeli suho kožo. Za genetsko boleze ni zdravila, cilj zdravljenja pa je, da omejimo simptome, ki se kažejo skozi leta.  

Učinkovito zdravljenje

Koža si zasluži veliko pozornosti, saj je pokazatelj vašega splošnega zdravja in počutja. Daje vam dragocene informacije o tem, kako skrbite zase in koliko pozornosti posvečate vaši koži.
Eden izmed načinov kako ohraniti mladosten videz je, da se držite nekega rituala za nego kožo, ki bo pomagal vaši koži pri vlaženju, ko bo to potrebno.Večina vzrokov za suhost so bakterijske in glivične okužbe, ki jih lahko pozdravimo le z zdravili na recept. V vseh drugih primerih, pa vam bodo izdelki, ki so na voljo na trgu, pomagali doseči ta cilj in ohraniti kožo, kateri bodo zavidali vsi.

·       Alfa hidroski losjoni so najboljši za suho kožo. Izdelki z oljno osnovo so učinkovitejši od losjonov na vodni osnovi, saj »zaklenejo« vlago, ki se nahaja v koži.

·      Vrsta učinkovitega vlažilca, ki ga potrebujete, je odvisna od vaših trenutnih in dolgoročnih potreb. Če bi radi omilili srbečico, nastalo zaradi suhe kože, bodo zadostni že običajni vlažilci.

Vlažila, kot so losjoni, ki vsebujejo glicerin, propilen glikol, spodbujajo zadrževanje vlage, alantoin in urea pa sta učinkovita pri spodbujanju zdravljenja in odstranitvi poškodvanih celic na površini kože.

·      Zaščite kreme so učinkovite za ljudi, ki si pogosto umivajo roke. Za posameznike s hujšimi oblikami suhe kože (pruritus), so priporočljivi anti-pruritiki, kot naprimer ovsena kaša in olje borovega katrana.   

·      Uravnotežena prehrana in telovadba povzročijo, da vaša koža proizvaja več olj in ohranja zadostno količino olj, ki hranijo vlago v vaši koži. Pomemben je tudi zadosten vnos tekočine.

Če ta ali druga zdravljenja niso učinkovita pri blaženju simptomov suhe kože, je najbolje, da se posvetujete z vašim dermatologom, da lahko pobliže spremlja in najde vzrok za suhost vaše kože.

Dvojna pomanjkljivost– Kombinirana koža

Tako kot obstaja več tipov kože obstaja tudi več vrst zdravljenj. Nekateri imajo normalno, mastno ali suho kožo in vsako od teh ostane isto ne glede na spremembe temperature.

Mrzlo, frigidno vreme lahko masten obraz v minutah spremeni v suhega. To pa zato, ker mrzel zrak ne vsebuje dovolj vlage, da bi navlažil suhe površine, še posebej kože, kar naredi kožo čez čas manj vlažno in bolj nagnjeno k luščenju.

Obstaja veliko načinov za nego kombinirane kože. Največkrat je naše dnevno ravnanje s kožo in čiščenje tisto, ki vpliva na to, kako naša koža čez dan hrani vlago in začne kazati simptome suhe kože.
Vlaga je ključ do čudovite in zdrave kože. Bleda koža ne pomeni vedno dobre polti, vendar pa količina vlage v vaši koži implicira na to, kako skrbite za vrhnji del kože.

Primerni tretmaji za nego kože

Glede na dejstvo, da imajo ljudje s kombinirano kožo tako suhe kot mastne predele kože na obrazu (v večini primerov), moramo primerno ravnati z vsakim tipom kože: suho kožo zdravimo z mazili in zdravili za suho kožo, mastno kožo pa z kremami za odstranjevanje olj.  

Predeli kože, ki so suhi, morajo biti nežno očiščeni, priporočljivo z hladnimi kremami in nežno posušeni z brisačo, brez drgnjenja in oprani z mlačno vodo.

Mastni predele moramo temeljito očistiti in ohraniti suhe, da preprečimo nastanek aken. Mastni predeli so občutljivi, zato lahko vsak nepravilen nanos zdravila ali kreme povzroči nastanek aken ali drugih izpuščajev.

Obstajajo specializirani izdelki za vsak tip kože, vaš dermatolog pa vam bo zagotovil dragocene informacije o tem, kateri izdelki za obraz najbolj ustrezajo vaši koži, saj zahteva vsak tip kože unikaten tretma.

Vlažilci za kombinirano kožo

Vsi tipi kože morajo biti primerno navlažene. Ohranjati moramo kar precejšnjo količino vlage, da preprečimo okužbe, ki napadajo kožo.

Medtem ko oba tipa kože, tako mastna kot suha, potrebujejo določen nivo vlažnosti, pa mastni deli potrebujejo več nege in intenzivno čiščenje.

Mastna koža je bolj nagnjena k napadom bakterij, kar se kaže v izbruhih aken in bakterij na teh predelih. Olje, ki ga prozivajajo žleze, vsebuje razpadle celice, ki so odlično okolje za razvoj bakterij.

Če je vaša koža premastna, se lahko bakterije tam hranijo in razmnožujejo. Če katerikoli od teh mikroogranizmov najde pod v vaše pore, se razmnoži in odloži strupene snovi, to zamaši pore in sčasoma sproži okužbo.

Mastna, suha koža in eterična olja

Sredstva za oba tipa kože so uskaljena z različnimi vrstami zdravil. Za mastno kože so primerni izdelki za odstranjevanje olj, za suho kožo pa so potrebni izdelki z oljno osnovo.

Suha koža je rezultat nizkega nivoja sebuma na koži, kar onemogoči koži, da zadrži dovolj vlage. Olje »zaklene« potrebno vlago v koži, kar pomaga pri prožnosti in zaščiti kože, pa tudi, vsaj do neke mere, pri zaščiti pred UV žarki.

Če koži manjka katerakoli od teh lastnosti, boste občutili tesnost, pekoč občutek, srbečico, razdraženost in povečano občutljivost na temperaturo in podlago.

To stanje je lahko posledica napačnega ravnanja s kožo, vključno z drgnjenjem, preveliko izpostavljenostjo soncu, prepogostem umivanju, slabi prehrani, občutljivosti  na kemikalije, dednih stanj, kot je ihtioza in drugih medicinskih stanj, ki so bila prisotna že prej, kot so seboroični dermatitis, luskavica, ekcem, hipotiroidizem in zdravil, kot so diuretična zdarvila, antihistamini in podobno.  

Mastna koža predstavlja problem večini ljudem. Koža izgleda dolgočasno; pore so povečane in nagnjene k ogrcem. Če je ne zdravimo, lahko to vodi k aknam. Mastna koža je bolj pogosta pri nosečnicah, ljudeh ki uporabljajo izdelke na oljni osnovi in ljudeh, ki imajo nestabilne hormone.

Kot večina lastnosti, lahko vzroke za mastne kože najdemo tudi v starših, saj je lahko tudi dedna. Prehrana in vreme sta prav tako možna vzroka za mastnost kože.

Z vsemi temi informacijami boste lahko izbrali eterično olje, ki je kompatibilno z vašim tipom kože. Eterična olja so najboljša pri podpiranju zdravljenja suhe ali mastne kože. Eterična olja pomagajo koži, da ohrani ravno pravšnjo količino vlage, ki je potrebna za ohranjanje zdrave kože, z manj izpuščaji in drugimi mikroorganizmi.

Za mastno kožo lahko izberete kombinacijo katerihkoli od naštetih eteričnih olj: Olje krvomočnice, bergamotovo in brinovo olje ter olje cedrovine in kadulje. Cipresino olje in olje kadilne bozvelije sta dobri alternativi. Limona je odlična in popolnoma naravna.

Vrtničino, pačuljevo in olje navadnega ožepka so najboljša za suho kožo. Sivkino olje in olje krvomočnice lahko uporabljamo za oba tipa kože in tudi pri ljudeh, ki so alergični na različne vonjave.
Nekateri uporabljajo tudi eterično olje ylang-ylanga ali olje iz lesa sandalovine.