Že v antiki so verjeli, da nekatera živila vzbujajo spolno slo in nam pričarajo nepozabne trenutke.

 
hrana za spolno slo

NAJBOLJ ZAPELJIVI RECEPTI


Zadovoljimo tek

ŠPAGETI Z JASTOGOM
Sestavine za 2 osebi:
•    300 g špagetov
•    2 že skuhana jastoga
•    3 paradižniki
•    1 strok česna
•    3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
•    ½ čebule
•    ½ korenja
•    ½ stebla zelene
•    1 žlica peteršilja
•    olje
•    sol in poper
Priprava: Jastogoma odstranimo oklep in meso narežemo. 2 kozarca vode zavremo, vanjo namočimo paradižnike, ki jih nato odcedimo in olupimo ter zmečkamo z vilicami. V ponvi prepražimo nasekljan česen in čebulo, pustimo 15 minut, da se zmehčata, in po potrebi dodamo nekaj vode. Nato dodamo na koščke narezano korenje in zeleno in kuhamo 15 minut, da se zmehčata. Dodamo paradižnik in ponovno kuhamo 15 minut. Na koncu dodamo jastoga, premešamo in zaključimo s peteršiljem in poprom, še enkrat premešamo in odstavimo. Špagete skuhamo in odcedimo, prelijemo jih z omako z jastogom, okrasimo z oklepom in postrežemo.

 

Ustvarjanje vzdušja

KOKTAJL S ŠAMPANJCEM
Sestavine za 2 osebi:
•    1,5 kozarca šampanjca
•    ½ kozarca soka iz svežih malin
•    1 žlička limoninega soka
•    nekaj malin
Priprava: Dobro ohlajen malinov sok nalijemo v šampanjec, dodamo limonin sok in nežno premešamo. Koktajl nalijemo v dva kozarca, okrasimo z nekaj malinami in postrežemo.

POPRAŽENA POLENTA S SLANINO

Sestavine za 2 osebi:
•    50 g polente
•    60 g na rezine narezane slanine
•    4 fige
•    1 vejica timijana
•    1 žlica masla
Priprava: Polento skuhamo. Preložimo jo na desko, poravnamo s kuhalnico ali nožem in pustimo, da se ohladi. Ko se dobro strdi, jo z modelčkom ali kozarcem narežemo na medaljone. Maslo stopimo v ponvi in kakšno minuto pražimo slanino, da zlato porumeni. Fige operemo in jih po dolgem prerežemo na pol. Medaljone segrejemo na žaru, jih zložimo na krožnik, vsakega obložimo z rezino slanine in timijanom. Na hitro prepražimo tudi fige in jih položimo poleg polente ter takoj postrežemo. 


Vzbujanje teka

KUPE Z ZELENO
Sestavine za 2 osebi:
•    30 g fileja brancina
•    50 g zelene
•    40 g mešane solate
•    1 paradižnik
•    1 jajce
•    2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
•    1 žlica kaviarja
•    1 vejica koromača
•    1 žlica koktajl omake
•    1 žlica limoninega soka
•    sol in poper
Priprava: File brancina skuhamo na pari. Položimo ga na krožnik, poškropimo z limoninim sokom in žličko olja in ga nato z rokami strgamo na kose. Jajce skuhamo, ga olupimo in narežemo na rezine. Zelenjavo operemo in osušimo ter v dve skodelici naložimo solatne liste. Paradižnik narežemo na kocke in zeleno na krožce. Dodamo ribo, zabelimo z oljem, soljo, poprom in omako. Nežno premešamo in vse skupaj preložimo v skodelici. Okrasimo s kaviarjem, trdo kuhanim jajcem in koromačem ter postrežemo. 


Za osvežilen premor

ČAJEV SORBET S KORIANDROM

Sestavine za 2 osebi:
•    40 g sladkorja
•    ½ litra vode
•    2 žlici beljaka
•    1 kozarec močnega črnega čaja
•    1 žlica koriandrovih semen
•    1 žlička limoninega soka
Priprava: Sladkor stopimo v vodi, nato zmes zavremo in dodamo čaj in koriander. Odstavimo in pustimo 30 minut. Beljak stepemo v sneg. Zmes s koriandrom precedimo, dodamo limonin sok in vse skupaj prestavimo v posodo za zamrzovanje. Postavimo v zamrzovalnik in približno na polovici časa zamrzovanja primešamo sneg iz beljakov. Sorbet razdelimo v dve skodelici, ga pokrijemo in shranimo v zamrzovalniku, dokler ga ne ponudimo. 


Za skupno grizljanje

RAKOVI RAŽNJIČI Z INGVERJEM

Sestavine za 2 osebi:
•    400 g oluščenih kozic
•    2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
•    1 žlica limoninega soka
•    1 žlička mletega ingverja
•    1 žlička sesekljanih koriandrovih semen
•    1 žlica timijana
•    sol in poper
Priprava: Kozice nabodemo na palčke. V posodici zmešamo olje, limonin sok, poper, sol, koriander, ingver in timijan. Ražnjiče položimo v posodo in jih prelijemo z marinado. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo za vsaj 4 ure v hladilnik. Segrejemo žar in ražnjiče spečemo – pečemo jih približno 4 minute, da postanejo zlato rumeni in hrustljavi. 


Za neustavljive poljube

ČOKOLADNI MOUSSE Z RDEČIM SADJEM

Sestavine za 2 osebi:
•    60 g jedilne čokolade, narezane na koščke
•    1 rumenjak
•    2 beljaka
•    1 žlica masla
•    ½ kozarca smetane
•    1 žlica sladkorja
•    4 do 5 češenj
•    1 žlica malin
•    2 žlici ribeza
•    1 žlica jagod
Priprava: Čokolado stopimo v vodni kopeli in jo dodobra stepemo, da postane gladka in žametna. Odstavimo z ognja, dodamo maslo in premešamo. Pustimo, da se dobro ohladi, in dodamo rumenjak.
•    Beljak stepemo v čvrst sneg in počasi dodajamo sladkor. Previdno dodamo čokoladno kremo in nadaljujemo stepanje. Nato postavimo zmes za kakšno uro v hladilnik, da se strdi.
•    Eno žlica ribeza damo v ponvico z žlico vode, kuhamo 10 minut in zmešamo z mešalnikom, da dobimo omako. Smetano stepemo in jo razdelimo v dve skodelici, dodamo čokoladni mousse in okrasimo s sadjem in ribezovo omako ter postrežemo.


Za jutranje razvajanje

SADNE PALAČINKE

Sestavine za 2 osebi:
•    2 kozarca moke
•    2 žlici sladkorja
•    1,5 kozarca mleka
•    4 žlice stopljenega masla
•    2 jajci
•    1 žlička vanilijevega ekstrakta
•    2 žlici marmelade
•    1 skodelica mešanih gozdnih sadežev
Priprava: Jajca stepamo in postopoma dodajamo moko s sladkorjem, prilijemo vanilijev ekstrakt in počasi dolivamo mleko. Nato z metlico stepemo, da odstranimo vse strdke. Pustimo 15 minut. Ponev segrejemo in nato na sredino vlijemo nekaj žlic mase. Ko na eni strani palačinka porumeni, jo obrnemo. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vse mase. Palačinke namažemo z marmelado in jih okrasimo s sadjem.