Zelišča naberite takrat, ko so na vrhuncu rasti in imajo največ eteričnih olj. Najbolje sredi dopoldneva, ko sonce že izsuši jutranjo roso iz cvetov in listov, vendar preden izsuši vsa eterična olja rastline. Zelišča lahko sušite naravno na soncu ali v pečici oz. sušilcu. Prepričajte se, da v njih ne ostane nič vlage, saj bi v nasprotnem primeru lahko v milu začele proizvajati plesen, lug pa bi lahko povzročil gnitje. V vsakem primeru si tega ne želite.

domaca mila

Ko so zelišča suha, jih shranite v nepropustno zaprto posodo. Najbolje bo, da uporabite kozarec za vlaganje, saj bo preglednost vsebine večja, zelišča pa bodo ostala suha. Liste in cvetove lahko pustite v kosih ali pa jih zmeljite v prah.

10 najboljših zelišč za doma narejeno milo

Sivka

Sivka je brez dvoma najboljše zelišče za pripravo mila. Njen blagi vonj je dobro poznan in nudi občutek ugodja. Deluje antibakterijsko in pomaga pri celjenju ran. Prav tako je dobro znana po tem, da sprošča in nudi naravno pomoč pri težavah s spancem. Uporabite celo za nežen piling ali zdrobljeno še nežnejši učinek. (Tukaj poiščite organske posušene sivkine cvetove.)

Kamilica

Kamilica je mehka in diščec. Je nežno zdravilno zelišče, deluje pa zelo pomirjevalno. Prav tako pomaga pri odstranjevanju bakterij na koži, vendar ne tako dobro kot sivka. (Tukaj najdete organske posušene kamilične cvetove tukaj.)

Ognjič

Ognjič, imenovan tudi calendula, ne spada v družino kapucink, temveč v družino nebinovk. Je zelo zdravilen in pomaga pri odstranjevanju rdečice na koži. Veliko zelišč počrni po nekaj tednih v milu, vendar pa ognjič ohrani svojo barvo zelo dolgo. (Tukaj najdete organski posušeni ognjič.)

Melisa

Posušena izgubi nekaj vonja po limoni, vendar pa je vseeno zelo dobra v milu. Melisa naj bi delovala antivirusno, pri pranju z njo pa pomaga pri uničevanju klic in bacilov. Milu da temno zeleno barvo, piling pa je malce bolj grob, kot pri sivki ali kamilici in pri tem ne poškoduje kože. (Tukaj najdete organsko posušeno meliso.)  

Slez

Eno najbolj pomirjujočih zelišč je slez. Če ga zdrobimo in uporabimo za milo postane pomirjujoče, prav tako pa mehča kožo. Njegovi blagodejni učinki pomagajo vlažiti utrujene roke. (Tukaj najdete organski drobljen slez.)

Gabez

Posušena in zdrobljena korenina gabez se dodaja k milu zaradi njegovih celitvenih lastnosti. Je zelo učinkovit pri zdravljenju aken in izpuščajev, pri tem pa ni pregrob. Ne bo izsušil kože, ampak jo bo celil. Lahko uporabite tudi liste, čeprav ima korenina več zdravilnih lastnosti. (Tukaj najdete organsko posušeno korenino gabeza.)

Trpotec

Trpotec je eno mojih najljubših zelišč. To zelišče ali bolj pogosto zel, lahko najdemo na svojem dvorišču. Zanj velja, da je zelo zdravilen, celo bolj od aloje vere. Je blagodejen kot slez, ima pa tudi lepo zeleno barvo, ki v milu ne zbledi tako hitro. (Tukaj najdete organske, mlete trpotčeve liste.)

Meta

Skoraj vse vrste mete delujejo antibakterijsko, zaradi česar so odlična izbira za izdelavo mila. Obstaja več vrst mete, nekatere pa imajo bolj značilen vonj mete kot druge. Najbolj všeč sta mi poprova in zelena meta, pa tudi čokoladna meta, in moja najnovejša ljubljenka – grenivkina meta. Njen vonj je identičen vonju olupka grenivke, milu pa da dobre lastnosti. (Tukaj najdete organske liste poprove ali zelene mete.)

Rožmarin

Rožmarin je naverjetneje eno najbolj uporabnih zelišč v proizvodnji mil. Deluje antibakterijsko, antiglivični in antivirusno. Prav tako je poln antioksidantov. Ekstrakt rožmarinovega olja ali ROE se prodaja kot prezervativ v milih in ostalih produktih za nego telesa. Osebno rad zdrobim rožmarin, saj so listi špičasti kot borove iglice. (Tukaj najdete organske rožmarinove liste v prahu).

Vrtnica

Vrtnični cvetovi so zelo mehki, to mehkobo pa prenesejo tudi v milo. Ne samo, da uporaba vrtničnih cvetov v milu mehča kožo, ampak nudi tudi nežen piling. Cvetovi vsebujejo veliko vitamina C, ta pa je zelo koristen za kožo. (Tukaj najdete organske posušene vrtnične cvetove.)

Še ena sestavina se na veliko uporablja pri izdelavi mil. Sicer ne gre za zelišče, vendar se mi zdi, da si zasluži omembo. Ovseni kosmiči oz. ovsena kaša nudi piling, hkrati pa pomirja in mehča kožo. Uporabite lahko kosmiče, cele ali mlete, naredite pa lahko tudi mleko – ovsene kosmiče namočite v vodo, nato precedite. To tekočino nato pri izdelavi mila uporabite namesto vode.

Katero pa je vaše najljubše zelišče pri izdelavi mila? Delite z nami!