Proso velja za edino žitarico, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo in je zato primerna za ljudi z občutljivim želodcem. Njegova posebnost je tudi v tem, da poleg večje količine fosforja, magnezija in železa vsebuje tudi silicij, ki ga druga žita ne.

Prosene kroglice

Znano je, da je v našem organizmu največ silicija v aorti, sapniku, pljučih in vezivnem tkivu, najdemo pa ga tudi v kosteh. Silicij naj bi pripomogel k večji čvrstosti in moči tkivPospešuje rast novih las in zob. V telesu se najbolje absorbira kot silicijeva kislina, medtem ko se kot kremen ne.

Kot dodatek k prehrani pomaga proti izpadanju in krhkosti las, upočasni nastanek gub (ta mineral krepi vezivno tkivo, kot je npr. kolagen) in preprečuje prezgodnje staranje kože. Ugodno vpliva tudi na krhke nohte.

Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:
- 250 g prosene kaše
- 1 čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlička zmletih posušenih začimb
- 1 l zelenjavne jušne osnove ali voda
- 3 jajca
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 125 g ovčjega ali katerega koli trdega sira, narezanega na 12 koščkov
- 125 drobtin polnozrnatega kruha
- Rastlinsko olje za cvrtje
- Omaka iz paradižnika in rdečih paprik
- Pest listov sveže bazilike ali peteršilja
- Sol in sveže zmlet poper
- 1 do 2 žlici naribanega ovčjega ali drugega trdega sira (za piko na i pri serviranju)

 

Priprava: 

  1. Proseno kašo pražimo v suhi in vroči kozici 1 do 2 minuti, vmes kozico večkrat dobro pretresemo.
  2. Kašo nato stresemo iz kozice in jo damo na stran.
  3. Čebulo pražimo na majhnem ognju, dokler ne postane zlato rumena.
  4. Dodamo česen in proseno kašo ter mešamo, da se namastita.
  5. Dodamo še zelišča, prilijemo jušno osnovo in počakamo, da zavre.
  6. Pustimo vreti 5 minut, zmanjšamo ogenj, kozico pokrijemo in pustimo kuhati 30 do 35 minut oziroma dokler tekočina ne povre. Nato ohladimo.
  7. V hladno proseno kašo vmešamo dve jajci, peteršilj, sol in poper.
  8. Oblikujemo 12 kroglic, v katere damo po en košček ovčjega sira. Kroglice povaljamo v razžvrkljanem preostalem jajcu in v drobtinah.
  9. Za 1 do 2 uri jih postavimo v hladilnik.
  10. V večji kozici segrejemo olje in ocvremo kroglice, da postanejo zlato rumene.
  11. Odcedimo jih na papirnatem prtičku in še vroče serviramo s pekočo ali blago omako iz paradižnika in rdeče paprike. Okrasimo z baziliko ali peteršiljem.

 

Bon Appetit! ;) 

Italian lentil quinoa balls are really easy to assemble, they’re packed with protein, and they bear a striking resemblance to real meatballs. They’re delicate, with big Italian flavor and sautéed to toasty perfection.