SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

4 puranji zrezki po 150 g, sveže zmlet poper, sol, 4 žličke bazilikinega pesta iz kozarčka, 4 rezine pršuta, 50 g čebule, 300 g mesnatega paradižnika, 150 g ostrigarjev, 8 listkov svežega žajblja ali 1 žlička suhega, po želji 1 žlička kaper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kokošje juhe, 125 ml smetane za stepanje in 1 do 2 žlici jedilnega škroba.

 puranja sunka

 

Zrezke oplaknemo z mrzlo vodo, do suhega popivnamo, rahlo posolimo in popopramo. Na vsakega namažemo žličko pesta in položimo rezino pršuta. Čebulo olupimo, po dolgem razpolovimo in počez tanko narežemo. Paradižnike za 30 sekund potopimo v krop in jih prelijemo z mrzlo vodo. Izrežemo nastavke za pecelj, plodove olupimo, razpolovimo in odstranimo semena. Polovice narežemo na majhne kocke ali krhlje. Ostrigarje temeljito očistimo s kuhinjskim čopičem. Če je le mogoče, jih ne peremo, da ne bi vpili vode. Če pa jih le moramo oprati, naredimo to zelo hitro, nato pa gobe dodobra otresemo in še popivnamo. Konce betov obrežemo in ostalo narežemo na tanke rezine. Če imamo sveže žajbljeve listke, jih oplaknemo, popivnamo in sesekljamo. Tudi kapre sesekljamo. Na zrezke razdelimo čebulo, dve tretjini paradižnika, dve tretjini gob, vse kapre in polovico žajblja. Če bomo uporabili posušen žajbelj, ga zmanemo med prsti. Zrezke zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico ali spnemo. V široki kozici z dvojnim dnom segrejemo olje. Na vroče položimo zvitke in jih po vseh straneh močno opečemo. Zalijemo z juho, posodo pokrijemo, vročino znižamo in zvitke dušimo 20 do 30 minut. Potem jih vzamemo iz posode in damo na toplo. Omaki prilijemo smetano in zavremo. Omako zgostimo s škrobom. Ko znova prevre, vložimo vanjo preostale gobe, paradižnik in žajbelj. Na šibki vročini počasi kuhamo 5 minut. Omako ponudimo z zvitki.