Rast zobkov se začne približno pri 6 mesecih starosti. Čeprav je to čisto normalen in naraven pojav v razvoju, pa je vseeno lahko zelo trpeč tako za vas kot otroka, saj veliko dojenčkov ob rasti zobkov čuti bolečine in nelagodje.

rast zobkov pri dojenčkih


Čeprav ni vedno lahko ugotoviti, ali vašemu otroku rastejo zobki, pa so pogosti simptomi:

-Rdeča lička, ki so vroča na otip.
-Diareja, pogosto v kombinaciji z pleničnim izpuščajem. .
-Moteno spanje in težave pri uspavanju.
-Povečana želja po žvečenju raznih predmetov.
-Prekomerno in neobičajno veliko izločanje sline.

Naravna zdravila za pomoč pri rasti zobkov

-Preizkušeno naravno zdravilo je, da dojenčku za grizljanje ponudite svoj (čist) prst. To pomaga pri sproščanju pritiska, ki ga povzroča na novo rasli zob, hkrati pa nudi čas, da se z vašim malčkom še bolj povežeta.

-Kot alternativa prstu so priljubljena naravna zdravila tudi zmrznjeni izdelki, na primer:

Materino mleko, voda ali razredčen kamilični čaj, zamrznjeni v ledene kocke. Dojenčku ne dajte celih kock, ampak jih najprej zdrobite – položite jih v sterilno krpo in razbijte s ponvijo ali valjem. Vaš dojenček lahko nato žveči te zamrznjene koščke.


sadje

Sadje je prav tako odlično naravno zdravilo za bolečine ob rasti zob, saj ga lahko zamrznemo nato pa damo v dudo za hranjenje, ki jo lahko dobimo v katerikoli otroški trgovini ali na spletu.
Banana je še posebej koristna, saj pomaga pri blaženju diareje, ki je pogost stranski učinek rasti zob.

Delčki tkanine, ki smo jih za nekaj ur postavili v zamrzovalnik, pred tem pa namočili v vodo ali kamilični čaj, bodo pomagali pri blaženju bolečin in sproščanju vašega dojenčka.

-Poleg naravnih zdravil za bolečine ob rasti zob lahko poskusite tudi z masažo dojenčkovega obraza okoli predela, kjer so dlesni, saj to ne samo blaži bolečino pri rasti zob ampak tudi bolečine v ušesih in glavobole, ki so pogosto posledica rasti zob. 

-Če otroka dojite, poskusite s pitjem kamiličnega čaja, saj se bodo pozitivni učinki prenesli na otroka in mu pomagali blažiti simptome rasti zob.

-V homeopatiji se kamilica priporoča za dojenčke, ki ob rasti zob postanejo razdraženi. Pulstilla se priporoča v primeru, da vaš dojenček zaradi simptomov postane pretirano jokajoč in navezan.
Prosimo, da se posvetujete z izurjenim homeopatom, ki vam bo podal nasvet o zdravljenju vašega otroka z naravnimi zeliščnimi zdravili.