Le redko nam povzroča fizične in psihične težave.
Popolnoma drugače pa je s kronično bolečino.Ta traja veliko dlje. Na splošno jo zdravniki okronajo z pridevkom kronična, ko traja dlje kot 6 mesecev. Ta nam poleg fizičnih težav povečuje tudi tveganje za nastanek depresije. V stanju depresije, pa se kronična bolečina še težje odpravlja.

rastline


Za tovrstno bolečino boleha kar 10 % prebivalstva, najbolj pa so dovzetne starejše osebe (osteoartritis).
V lekarnah na recept ali brez njega lahko dobimo vrste protibolečinskih zdravil. Najbolj znana so nesteroidna protivnetna zdravila, ki lajšajo bolečino in vnetje. Bolečina sicer res mine, pojavijo se pa stranski učinki, ki se navadno kažejo kot gastrointestinalne težave ( bolečine v želodcu, prebavne motnje in podobno).

Narkotiki sicer prvotno izhajajo iz zeliščarstva, vendar jih danes večinoma umetno sintetizirajo. To so močni in učinkoviti krotilci kroničnih bolečin vendar za visoko ceno; pojavlja se zmedenost, težave pri koordinaciji, zaspanost in nenazadnje tudi odvisnost. Odvisnosti se ljudje najbolj bojijo.
Zdravilna zelišča v sebi nosijo ogromno koristnih substanc za lajšanje bolečin. Res da marsikatera niso tako zelo učinkovita kot so sintetično pridobljeni preparati, obstajajo pa nekatere zeli, ko se jim po svoji učinkovitosti močno približujejo.
Poleg tega v večini primerov ne povzročajo odvisnosti in v glavnem nimajo stranskih učinkov (seveda, če se držimo navodil za pripravo preparata).

Vrbovo lubje
Vsebuje salicin. Ta je rastlinski predhodnik aspirina. Sicer ena skodelica čaja iz vrbovega lubja nebo tako učinkovala kot 2 aspirina, vendar bo tveganje za pojav znanih bolečin v želodci zelo majhno. Drugih stranskih učinkov nima.

Gauterija (Gauteria procumbens)
Vsebuje metilsalicin in še druge substance, ki blažijo bolečino. Najbolj je učinkovita v obliko mazila pri bolečinah v kolenih.

Gozdni koren (Angelica sinensis)
Pri nas je zelo priljubljena za lajšanje menstrualnih in drugih ginekoloških težav. Na Kitajskem (tam jo imenujejo dong quai) pa jo na splošno uporabljajo kot sredstvo za lajšanje bolečin. Skupaj za akupunkturo so se izvlečkom g. korena pokazali kot izvrstno sredstvo za lajšanje artritičnih bolečin, mišičnih krčev in bolečin v križu. Sicer se pa dobro obnese kot čaj ali eterično olje.

Ostra paprika
Vsebuje salicilate in kapsaicin.
Kapsaicin je zaslužen za zelo pekoč okus, vendar če ga vtremo v kožo na boleče mesto, zavremo prenos živčnih impulzov po živcih. S tem prekinemo prenos informacije o bolečini v možgane.
Spodbujal naj bi tudi možgane da proizvajajo več antidepresivno delujočih endogenih opiatov endorfinov. Seveda pri uživanju pekoče paprike. Vendar s tem nikar ne pretiravajte. Kot stranski učinek se pojavijo gastro-intestinalne iritacije.

Cimetovec (Cinnamomum verum)
Je odličen pripomoček za lajšanje blagih bolečin v želodcu. Vroča voda, žlička cimeta in 10 minut namakanja. To je recept za dober čaj, ki nam hitro odpravi težave z želodcem.
Dišeči klinčevec / Nageljnove žbice (Syzygium aromaticum)
Močno sredstvo za lajšanje bolečin je evgenol. Poleg tega najdemo v klinčkih še druge snovi, ki evgenolu pomagajo: galno kislino, metilsalisilat in kvercetin. Že dolgo je znano, da so klinčki odlični proti zobobolu, kot čaj pa tudi pri kroničnih bolečinah.

Ingver (Zingiber officinale)
Vsebuje naravne inhibitorje COX-2 (sintetične najdemo v novejših nesteroidnih protivnetnih zdravilih), ki nimajo nobenih stranskih učinkov.
Čaj pripravimo tako, da v skodelico vroče vode damo 1 -2 žlički sveže naribane koreninice ingverja in počakamo 10 minut.

Sivka (Lavandula)
Sivkino eterično olje je odlično proti bolečinam, ki nastanejo na površini telesa. Ima pa še eno izredno lastnost: rane se hitro zacelijo, brazgotine pa so minimalne. Lahko ga dodamo tudi neodišavljeni kremi. Nikakor pa ge ne smemo zaužiti (enako velja tudi za druga eterična olja), kajti ena čajna žlička zaužitega eteričnega olja lahko povzroči hude težave.