SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 rdeča in 1 zelena paprika, 2 žlici pistacij, 2 stroka česna, 100 g tanko narezane zimske salame, približno 500 g težak goveji zrezek iz notranjega stegna, sol, sveže zmlet poper, 150 g mešanega zmletega mesa (govedine in svinjine), 1 jajce, 4 žlice olja, 1 žlica moke, 1 žlička ostre gorčice, ½ žličke paradižnikove mezge, nekaj brizgov worcestrske omake in čista goveja juha za zalivanje.

 

Papriki operemo, očistimo in sesekljamo. Pistacije in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zelo drobno sesekljamo tudi salamo. Meso razgrnemo na delovno površino med dve plasti prozorne folije in ga tako dolgo tolčemo, da se stanjša na debelino mezinca. Posolimo in popopramo (slika 1). Zmleto meso, salamo, papriko, česen, pistacije in jajce temeljito zmešamo ter pikantno posolimo in popopramo. Ta nadev namažemo na meso (slika 2). Meso zvijemo v rulado, ga ovijemo s kuhinjsko vrvico in povežemo. V nepregorno kozico zlijemo olje in ga krepko segrejemo. Na vroče položimo rulado in jo po vseh straneh opečemo, da dobi lepo barvo. Opečeno vzamemo iz kozice, na maščobo pa stresemo moko in med mešanjem naredimo svetlo prežganje. Dodamo gorčico, paradižnikovo mezgo in worcestrsko omako ter med mešanjem kratek čas pražimo. Prilijemo toliko juhe, da nastane gostljata omaka. V omako položimo rulado, kozico pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC. Rulado pečemo oziroma dušimo uro in pol. Vmes jo pogosto zalivamo z omako iz kozice in dodatno govejo juho.

Zdušeno rulado vzamemo iz kozice in ji previdno odstranimo vrvico. Rulado narežemo na rezine in jih prelijemo z omako iz kozice. Za prilogo teknejo testenine.