Živimo v času, v katerem znanost in tehnologija hitro napredujeta. Obdani smo z goro informacij, ki pridejo, se spreminjajo in spet gredo naprej, še preden se zavemo, kaj se je ravno zgodilo. Tudi v svetu kozmetike različni proizvajalci potrošnike vztrajno preprečujejo, zakaj je ravno njihov izdelek najboljši. Nekateri gredo celo tako daleč, da uporabljajo lažne ali nesmiselne trditve. Z nekaj osnovnega znanja se je temu zavajanju možno izogniti in uporabljati izdelke, ki resnično ustrezajo posameznikovi koži. Preverili bomo nekaj najpogostejših trditev in njihovo resničnost.

kozmetika


Najkakovostnejša je naravna kozmetika, ki je koži najbolj prijazna. Vsi bi morali prekiniti z uporabo »kemije«.

Nedvomno ste se že znašli v debati o naravnem in sintetičnem. Izjave, kot so »vse naravno je dobro«, »to je sama kemija« brez utemeljitve nimajo smisla oziroma jih lahko zlahka zavrnemo. Ne smemo pozabiti, da je konec koncev praktično vse prišlo iz narave, človek pa je s svojim znanjem uspel marsikaj kemijsko modificirati.

Čisto vsak atom, molekula, snov je kemija. Tudi voda ima svojo kemijsko formulo H2O, pa je prisotna prav v vsakem kozmetičnem izdelku s sestavinami naravnega izvora.

Atropa belladonna je bolje poznana kot volčja češnja, rastlina s strupenimi listi in plodovi; slednji so smrtni za človeka, če jih zaužije 10. O moči te zeljnate trajnice pričajo starodavni zapisi. Belladonna v italijanščini pomeni lepa gospa. Preden so se zavedali nevarnosti uporabe volčje češnje, so jo ženske vgrajevale v razne kozmetične pripravke, ki so jim povečali zenice in se tako »polepšale«. Pri marsikateri je to povzročilo izgubo vida ali še hujše zdravstvene zaplete.

Uporabljam kozmetične izdelke brez SLS oziroma SLES, saj gre za toksične snovi.

Roko na srce, večina uporabnikov kozmetike ne ve, kaj predstavljata ti dve kratici oziroma ne poznajo njune funkcije. SLS/SLES oziroma Sodium Lauryl/Laureth Sulfate, v slovenščini natrijev lavril/lavret sulfat je sintezno pridobljena površinsko aktivna snov, ki v losjonih za telo, obraznih kremah, šamponih, balzamih in ostalih skrbi za homogenost emulzije. Poenostavljeno povedano, poskrbi, da se vodna in oljna faza ne ločita oziroma razplastita (vemo, kaj se zgodi, če zmešamo olje in vodo – nastaneta dve nemešajoči se plasti). Negativen sloves sta pridobili zaradi potenciala draženja, ki se izrazi le pri osebah z bolj občutljivo kožo v obliki rdečice, srbečega občutka in izsušenosti povrhnjice.

Poleg tega odsotnost SLS/SLES ne pomeni, da izdelek ne vsebuje kakšne njima zelo sorodne spojine. Če pregledamo različne kozmetične pripravke brez teh površinsko aktivnih snovi, pogosto naletimo na oznako Ammonium Lauryl/Laureth Sulfate, to je amonijev analog opisanih spojin, ki se od njiju bistveno ne razlikuje po strukturi, delovanju in potencialu iritacije.

Dejstvo je, da so tovrstne substance dobro preučene z vidika povzročanja neželenih učinkov, poleg tega pa omogočajo najboljše možno mešanje vodne in oljne faze, ki ga je z uporabo naravnih emulgatorjev, kot so lanolin in lanolinski alkoholi (vir ovčja volna), lecitin (jajčni rumenjak, sončnica) izredno težko oziroma nemogoče doseči.

 

Parabeni so nevarni konzervansi.
Ob besedi parabeni nam takoj na misel pride asociacija o rakotvornosti, mutagenosti in podobnih resnih neželenih učinkih. Kemijsko gre za estre parahidroksibenzojske kisline. Večinoma se pridobivajo sintezno vendar jih najdemo tudi v naravnih virih. Vsebujejo jih na primer borovnice, da se zaščitijo pred škodljivci.

Slabo ime so pridobili zaradi številnih študij, ki so proučevale vpliv na estrogeni sistem organizma in razvoj raka dojk, vendar so znanstveniki te trditve zavrnili s tehtno argumentacijo.

O njihovi koristnosti priča tudi dejstvo, da so najprimernejši konzervansi v kozmetičnih izdelkih za oči, kot so senčila, barvice in črtala, saj imajo izredno nizek potencial draženja. Prav to je zagotovo najpomembnejša zahteva za tak pripravek, ki mora v prvi vrsti biti neškodljiv za zelo občutljiv organ vida.

»Ta izdelek za do 800% podaljša trepalnice/poveča gostoto las.«
Na televiziji spremljamo oglase za razne maskare, ki obljubljajo dramatično preobrazbo trepalnic ali pa šampone, balzame in ostale izdelke za lase, ki naj bi spodbujali rast las in pripomogli k njihovi izboljšani gostoti. Seveda se potem čimprej odpravimo v najbližjo drogerijo, da bi kupili ta čudežni produkt, ob tem pa spregledamo pomembno dejstvo. V oglasih se najpogosteje v desnem spodnjem kotu »skriva« zelo droben napis, ki pravi, da so za snemanje reklame uporabili umetne trepalnice ali lasne podaljške. Problem je, ker je tak način oglaševanja zakonsko dovoljen, čeprav zavaja potrošnike. Zato je treba vedno kritično premisliti, koliko nam lahko takšen izdelek res pomaga glede na trenutno stanje kože, las, trepalnic.

Kozmetičnega izdelka se nikoli ne sme oglaševati s trditvami, ki namigujejo, da pripravek zdravi, lajša oziroma izboljšuje razne kožne bolezni, kot so luskavica, rozacea, akne.

Osnovna definicija kozmetičnega izdelka je tudi zahteva, da se uporablja na zdravi, nepoškodovani koži, torej ne more odpravljati vzroka in posledic kožnih bolezni, to lahko storijo le dermatologi s predpisovanjem ustreznih zdravil. Kozmetični izdelek lahko le pomaga zdravilu oziroma služi kot dopolnilo pri terapiji.

»Izdelek vsebuje kolagen in zato učinkovito odpravlja gube.«
V drogerijah pogosto vidimo starejše osebe, ki veselo nakupujejo razne serume s kolagenom oziroma podobnimi snovmi in so polne upanja, da bodo končno odpravile vse gubice, ki so jih pridobile skozi desetletja izpostavljenosti sončnim žarkom, onesnaženem zraku in ostalih dejavnikih okolja. S kozmetičnim izdelkom gub žal (ali k sreči) ni mogoče odpraviti, saj so posledica delovanja encimov kolagenaz in elastaz, ki zlasti pod vplivom UV sevanja razgrajujejo kolagen in elastin, proteina, ki sta ključna za strukturo naših vezivnih tkiv, torej tudi kože. Temu procesu se nihče ne more izogniti, čeprav se še tako poskuša izogniti škodljivim vplivom.

Torej izdelek s kolagenom, ki ga nanesemo neposredno na površino kože, ne more trajno odpraviti gub, lahko le izboljša izgled kože in ob redni uporabi nekoliko zmanjša izraznost gub.

Hitrejšo in morda nekoliko trajnejšo rešitev predstavljajo intradermalne injekcije botoksa vendar te spadajo v področje dermalne kirurgije in ne med kozmetične izdelke, ki so namenjeni nanosu na kožo.

Seveda obstajajo še številne druge trditve, s katerimi želijo proizvajalci neutemeljeno vplivati na potrošnike, zato se je treba pred nakupom kozmetičnega izdelka vedno dobro pozanimati, ali nek proizvod res lahko učinkuje na opisan način, s čimer prihranimo veliko slabe volje, obžalovanja in denarja.