SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
300 g filejev poljubne bele ribe, 200 g korenčka, 200 g pora, 2 srednje veliki čebuli, 1 strok česna, 3 žlice olja, 100 g riža, 250 ml čiste goveje juhe, sol, sveže zmlet poper, 1 lovorov list, 200 g zmrznjenega graha, 250 ml belega vina in šopek peteršilja.

 ribja rižota

 

Fileje oplaknemo, do suhega popivnamo in narežemo na koščke, velike za prst. Korenček olupimo ali ostrgamo, operemo in narežemo na kockice. Por očistimo, skrbno operemo in narežemo na kolesca. Čebuli olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V kozici z dvojnim dnom segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter ju pražimo, da posteklenita. Dodamo korenček in por in še malo pražimo. Primešamo riž, zalijemo z juho, posolimo, popopramo in dodamo lovorov list. Kozico pokrijemo in vsebino na šibki vročini dušimo približno 15 minut. Dodamo grah in ribje koščke, zalijemo z vinom, pokrijemo in dušimo še 10 minut. Peteršilj oplaknemo pod mrzlo vodo in temeljito otresemo. Listke potrgamo s stebelc in drobno sesekljamo. Jed potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.

Okusna in lahka ribja rižota vsebuje malo maščobe in malo kalorij. Poleg ponudimo krhlje limone, ker ji marsikdo rad doda brizg limoninega soka.