rizota s cesnom

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

 250 g češenj, 1 čebula, 250 g stebelne zelene, 75 g orehovih jedrc, 4 žlice olivnega olja, 400 g mešanice dolgozrnatega in divjega riža, po želji 400 ml čiste zelenjavne juhe in sol.

Češnje razkoščičimo in ujamemo sok. Čebulo olupimo, stebelno zeleno očistimo in operemo in oboje ločeno drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi orehova jedrca. V kozici segrejemo 2 žlici olja, stresemo nanj čebulo in pražimo, da se zmehča. Prilijemo še 2 žlici olja, dodamo riž in zeleno ter pražimo naprej, dokler riž ne postekleni. Dodamo češnje in orehe, zalijemo s 400 ml tekočine (ujeti češnjev sok z dolito vodo ali čisto zelenjavno juho), pokrijemo in na šibki vročini kuhamo 20 minut, da riž vpije vso tekočino in se skuha. Če se nam zdi rižota še prevlažna, odkrito kozico nekaj minut pustimo na izklopljeni plošči, da tekočina izpari.

Po tem grškem receptu pripravljeno rižoto ponudimo za prilogo k pečenemu piščancu ali raci ali k jagnječji pečenki. Tekne pa tudi kot samostojna jed.