S to težavo se ne soočajo zgolj kadilci. Rumeni nohti so lahko tudi znak kake bolezni, ali pa posledica neustrezne uporabe dekorative za nohte. Sicer niso nič nenavadnega, a v modi tudi niso, zato si preberite, zakaj do tega pride in kako se te težave znebiti.

Rumeni nohti

Rumeni nohti se pojavijo, kadar z organizmom ni vse v redu. Lahko so znak zlatenice, glivičnih obolenj, obolenja jeter ali diabetesa ali pa se pojavijo zaradi prekomernega uživanja karotenov, ki jih vsebuje npr. korenje. Če so rumeni nohti na nogah, je zelo verejtno, da so krivec ravno glivice, zato je dobro obiskati zdravnika, da postavi diagnozo.

Pri ženskah, ki pogosto uporaljajo lake za nohte, pa so rumeni nohti na rokah najpogosteje posledica le-teh. Nohti namreč lahko zaradi prekomerne uporabe lakov in acetona spremenijo barvo, predvsem pa to povzročajo laki temnih barv, še posebej, če ne uporabljate podlaka. Barvni pigmenti se tako zažrejo v povrhnjico nohta in ga obarvajo, česar pa ne odstrani niti odstranjevalec laka za nohte.

Če so vaši rumenkasti nohti posledica kajenja ali pretirane uporabe lakov, si lahko pomagate z naslednjimi recepti, kako se znebiti rumenega tona.

Limonin sok.

Izstisnite svežo limono v posodo in prste namakajte v soku nekaj minut. Nato si roke temeljito umijte in jih namažite z vlažilno kremo, ki bo koži in obnohtni kožici povrnila vlago, saj je znano, da limona izsušuje. Postopek ponovite večkrat, dokler rumen ton ne izgine.

Šumeče tablete za proteze.

Babico proste, naj vam podari eno od šumečih tablet, ki jih uporablja za čiščenje svoje proteze. Raztopite tableto v vodi, tako kot piše v navodilih, in prste nekaj časa namakajte v takšni vodi. Postopek po nekaj dneh ponovite, dokler vaši nohti ne postanejo svetlejši in bolj beli.

Ko si boste naslednjič lakirali nohte, ne pozabite uporabiti prozornega podlaka, saj ta zaščiti noht pred lakom. Tako se ne bodo obarvali, postali pa bodo tudi bolj zdravi in trši.