Učinkovine, ki jih vsebuje paprika, spodbujajo hitrejšo rast las, zato jo uporabljamo za masiranje lasišča ... Pri papriki ne smemo prezreti niti podatka, da izmed vse zelenjave vsebuje največ vitamina C. Ne preseneča torej, da lahko prepreči prehlade, parodontozo in krepi vid.

 paprika

Zmerno z uživanjem paprike

Paprika (Capsicum annuum) s svojim intenzivnim okusom prihaja k nam iz Južne Amerike. Poznamo babure, podolgovate, paradižnikove, majhne pekoče paprike oziroma šipke, feferone ...

Lahko so ostre, pekoče, sladke, rdeče, rumene, zelene, oranžne ... Dandanes vzgajajo 25 vrst in kar 400 različic paprike. Vsem je skupno, da do zaveznice zdravja in zakladnica vitamina C. Ob bolezni pospešujejo ozdravitev, če pa je človek zdrav, čistijo telo in kožo strupenih snovi.

A če sodimo med ljudi, ki imajo preveč želodčne kisline, se jim raje odpovejmo. Vedeti moramo tudi, da prekomerno uživanje pekoče paprike škoduje prebavnim organom. Lahko povzroči preveč želodčne kisline, zaprtje in vnetje ledvic. Zmernost se torej tudi pri papriki izkaže kot najboljša pot.

 

Rdeča paprika je bogata z antioksidanti

Paprika vsebuje veliko ogljikovih hidratov in vitamine B1, B2, karoten, provitamin A ter neizmerne količine vitamina C. Vsebuje ga precej več kot limone, pomaranče in vsa zelenjava. Premore tudi vitamin P, ki daje, skupaj z vitaminom C, prožnost krvnim žilam.

Zlasti cenjena je rdeča paprika, v kateri se nahaja tudi rutin, snov, ki vpliva na čvrstost kapilar. Za slednjo, naj si bo pekoča, sladka ali čili, velja, da učinkuje protivnetno in je bogata z antioksidanti, ki se borijo proti nastanku rakavih celic. Več energije in mineralov bomo dobili iz ostre kot sladke paprike.

 

Za boljšo prekrvitev

Po navedbah ljudske medicine krvni obtok izboljšamo, če kožo masiramo s pripravkom, ki ga dobimo tako, da zmešamo žličko zmlete pekoče paprike in deset žličk vinskega kisa. To mešanico pustimo stati tri dni in jo šele po tem času uporabimo za masažo.

Tinktura bo zvečala prepustnost kapilar in omogočila, da bo tkivo bolje prekrvljeno. Zmerno uživanje paprike v solati ali na drug način je dobrodejno pri umirjanju delovanja srca, slabi prekrvljenosti in za krepitev srca. Paprika je dobrodejna pri prebavnih motnjah, pa tudi pri aterosklerozi. Ker je bogata z vitamini, se obnese za preprečevanje prehlada, parodontozi in za krepitev vida.

 

Tinktura za pospeševanje rasti las in proti izpadanju las

Sestavine, ki jih paprika vsebuje, naj bi pospeševale rast las, zato jo skupaj s hmeljem uporabimo za masažo lasišča. Recept za hitrejšo rast in proti izpadanju las navaja, naj pet žličk drobno narezane paprike in sesekljanih hmeljevih kobulov prelijemo z litrom vrele vode, posodo pokrijemo za dve uri, potem pa s to tekočino masiramo lasišče vsak drugi večer po pol ure.

Pred masiranjem si umijemo lase z blagim otroškim šamponom. Lasišče masiramo najmanj desetkrat, zdravljenje pa naj traja tri tedne. Če želimo izboljšati vid ter preprečiti prehlad in parodontozo, čim pogosteje uživajmo solato iz paprike, začinjeno z malo soli, jabolčnim kisom in olivnim oljem.