Veliko ljudi si pri izbiri šampona ali mila pomaga z napisi na embalaži ali pa jim pri izbiri pomagajo zelo dobro posneti reklamni spoti. Pa je to vse res?

samponi

Velikokrat se zgodi, da so potem razočarani. Lasje niso taki, kot v reklamnem spotu, čez čas se pojavi alergija na koži lasišča, tok ali po celem telesu, umivanje las postane huda muka, ker šampon močno draži oči... 
Bistvo pri pravilni izbiri je skrito na seznamu sestavin. Zato ni odveč, če poznamo vsaj nekaj sestavin, ki naj bi se jih izogibali.

Sodium lauryl sulfate in sodium laureth sulfate sta alkil sulfata, ki se pogosto znajdeta med sestavinami šamponov, zobnih past, losjonih in kremah. V velikih koncentracijah povzročata iritacije, izsušenost kože in las, iritirajo tudi očesno sluznico, vnetja in alergične reakcije. Večkrat sta lahko kontaminirana z nitrozamini.

Amodimethicone je silikon, ki daje mehkobo, vendar lahko sproži alergične reakcije.
CA-24 (chloroacetamide) znan tudi kot acidamin, ki ima antimikrobno delovanje. Najdemo ga v šamponih in penečih kopelih. Ponavadi se v le-teh nahaja v 0,3%koncentraciji, vendar se pri nekaterih osebag pojavi alergična reakcija že pri koncentraciji 0,1%.

Cocoamide DEA je sintetični stabilizaror in zgoščevalec, ki je pogosto kontaminiran z kancerogenim nitrozaminom.

Cocamidopropyl betaine povzroča vnetje očesne veke.

Sodium Myeth Sulfate je sintetični detergent in ni bio razgradljiv.

DMDM Hydantoin je oblika formaldehida kot konzervans.

Ext. D&C je toksično barvilo, iz premogovega katrana. Testi na živalih so dokazali njeno kancerogenost. Lahko pa sproži tudi neželjene alergične reakcije.

Ext. D&C Violet 2 je zelo nevarno barvili in premogovega katrana (tumorji, levkemije in iritacije dihalnega sistema) 

Formaldehyde je izjemno toksična tekočina, ki se dodaja kot konzervans. V preteklosti so formaldehid že odstranili iz krem, žal pa ga še vedno najdemo v šamponih.

Glyceryl Stearate S.E. nikar ne nasedajte reklamam za šampone, ki dajejo lasem izjemen lesk. Ti vsebujejo gliceril stearat, ki poleg bleščečih las povzročajo tudi iritacije.

Propylene Glycol v majhnih količinah ni nevaren. Žal pa se ponavadi nahaja na dokaj visokem mestu seznama, kar pomeni kar precej veliko koncentracijo in je velikokrat vzrok za iritacije.

To je le nekaj sestavin šamponov in tekočih mil, ki so lahko nevarne. Torej, ali bomo pri naslednjem nakupu mila pogledali tudi seznam sestavin in se ne le zanašali na lepo barvo in prijeten vonj? In, ali bo naš šampon ki daje izjemen lesk vseboval gliceril stearat?