Spodaj je naveden seznam nekaj pogostejših sestavin, ki se jim je priporočljivo izogniti.

skodljive kozmeticne sestavine

BARVILA 
Poznana so alergična delovanja sintetičnih barvil na kožo in je priporočljiva uporaba le v manjših koncentracijah. Glede na to, da so barvila v kozmetičnih proizvodih le zaradi izgleda izdelka in na kožo koristno nimajo učinka, se jim je bolje izogniti. Poznamo jih po oznakah angl. imen barvil (npr. RED, BLACK, BLUE...) in imajo številko, ki se nahaja za imenom. Lahko so značene tudi z nazivi kot so FD&C ali D&C ter številka.

BITER ORANGE EXTRACT in ostali izvlečki agrumov

Izvleček grenke pomaranče, uporaba pri negi kože ni priporočljiva. Previdnost pri uporabi kozmetičnih proizvodov, ki imajo med sestavinami izvlečke agrumov, ker lahko dražijo kožo in povzročajo alergične reakcije.

DIAZOLIDINYL UREA, IMIDAZOLIDINYL UREA

Sta pogosta konzervansa v kozmetičnih proizvodih, ki preprečujeta razvoj mikroorganizmov. Pri nastanku plesni nista učinkovita. Zelo pogosto izzoveta kontaktni dermatitis in pri dolgotrajni uporabi povzročata poškodbe na koži. 

DIŠAVE (PARFUMI) 
V kozmetiki se uporablja več kot 400 različnih dišav. Na proizvodu jih boste našli med sestavinami in so označene kot Parfum ali Fragrance. Izjemoma so napisana imena (ponavadi rastlin) iz katerih je pridobljena dišava. Dišave so skoraj nepogrešljiv dodatek v proizvodih in se jim težko izognemo. Pazljivi pa smo lahko, da koncentracija le teh ni visoka (to pomeni, da se nahaja visoko na seznamu) in lahko prepoznamo po močnem vonju izdelka. Načeloma dišave ne povzročajo reakcij na koži. Ker pa na kožo dejansko nimajo koristnega delovanja se jim je bolje izogniti. Pazljivost je potrebna še v poletnih mesecih, ker se izpostavljamo UV žarkom in lahko na predelih, kjer so dodane dišave pride do hiperpigmentacije (temnih madežev).

ETHANOLAMINI 
To so tako imenovani pH stabilizatorji oziroma uravnavalci pH. Pri stiku z zrakom nastajajo nitrosamini, ki kožo iritirajo (dražijo) in so toksični. Poznane so tudi alergične reakcije pri občutljivih kožah. Poznana sta:
- DEA Cetylphosphat Diethanolamine Cetylphosphat: deluje kot emulgator, uporaba ni priporočljiva. 
- Triethanolamine: uravnavanje pH. 

GUARANA EXTRACT 
Rastlina, ki vsebuje dva do trikrat toliko kofeina kot kava. Ima poznano sposobnost prečiščevanja in lahko v večjih koncentracijah deluje dražeče na kožo. Ni priporočljiva sestavina.

MINERALNA OLJA

Sestavina, ki je zaradi izredno nizke cene priljubljena sestavina v kozmetičnih izdelkih in se uporablja predvsem kot osnova. Ima tudi izredno komedogeno delovanje in zaradi strukture maši pore. To onemogoča normalno delovanje kože in s tem ovira potenje. Znane so tudi alergije na minarlna olja predvsme v poletnih mesecih.

PARABENI (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben in Butyl Paraben)

So najpogostejši konzervansi, ki zavirajo razvoj bakterij. Gre za nepogrešljive sestavine v kozmetičnih proizvodih, ker jim podaljšujejo rok uporabe. Pazljivost predvsem pri Methyl parabenu, ker sprošča methanol, ki je lahko toksičen. Alergije na konzervense niso tako pogoste, vendar je potrebna previdnost.

SODIUM LAURETH SULFATE

Detergent, ki je pridobljen iz kokosovega oreha in deluje kot čistilec. Najdemo ga v večini čistil in mil za nego obraza in telesa ter šamponih. Ker na koži ne ostaja dolgo in se spere je dokaj varna sestavina. V nasprotnem primeru pa lahko povzroča iritacije, alergije in srbečico. Se pa uporablja ta sestavina pri testiranju kot irritant in preizkušajo potem učinkovanje anti irritantov (pomirjevalnih sestavin).