SESTAVINE ZA 14 KOSOV:
200 g moke, 225 g sladkorja, 100 g masla ali margarine, sol, 1 rumenjak, 500 ml mleka, 2 vrečki praška za vaniljev puding, 1 pločevinka mareličnih polovic (neto 850 g), 750 g puste skute, 250 g goste kisle smetane, 75 g marelične marmelade, moka za delovno površino in maščoba za model.

Skutna torta z marelicami

Moko, 100 g sladkorja, na kosme nastrgano maslo ali margarino, ščepec soli, rumenjak in 3 žlice ledeno mrzle vode hitro ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
125 ml mleka, 125 g sladkorja in prašek za puding gladko umešamo. Preostalo mleko zavremo, umešamo vanj pripravljeno mešanico in prevremo. Kuhan puding pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi.
Marelice odcedimo, sok iz pločevinke pa prestrežemo. 12 polovic prihranimo, druge narežemo na kockice. Skuto, smetano in 6 žlic prestreženega soka kremasto umešamo. Postopno primešamo puding. Nazadnje rahlo primešamo koščke marelic.

Na pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog premera 30 cm in ga položimo v namaščen tortni model premera 26 cm. Rob testa potegnemo navzgor, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. V to testeno lupino naložimo pripravljeno kremo, nanjo pa razdelimo marelice z zaobljeno stranjo navzgor. Model postavimo na najnižjo poličko v pečico, ki smo jo segreli na 175 ºC, in torto pečemo 80 minut. Pečeno pustimo, da se ohladi. Marelično marmelado pogrejemo, pretlačimo skozi sito in z njo prevlečemo vrh torte.