Večina ljudi občasno trpi zaradi slabega zadaha. Vendar, če težava postane trajna, je najbolje, da se posvetujete s svojim zobozdravnikom. Slab zadah običajno povzroča motnja v proteinih zaradi bakterij, ki se nahajajo nekje v ustih. Seveda pa obstaja tudi nekaj drugih možnih vzrokov, ki prizadenejo zračne poti, požiralnik in želodec, ki tudi lahko povzročajo slab zadah. V redkih primerih je slab zadah lahko tudi znak resne težave s splošnim zdravjem, zato ga ne smete ignorirati. Kakorkoli, vzrok je običajno v ustih, in ga pogosto lahko zdravimo ter rešimo težavo. 

Slab zadah

 

Kako lahko zdravimo slab zadah ?

Ker slab zadah skoraj vedno povzroča težava v ustih, je obisk zobozdravnika več kot dobrodošel. Pred obiskom ne poskušajte zakriti vonja. Mora biti kar najbolj tipičen. Če je zobozdravstveni postopek potreben zato, da bi preprečili bolezen ali ozdravili območja, kjer se zadržuje hrana, bomo ta postopek tudi izvedli. Če zobozdravnik ne more ugotoviti nobenega ustnega vzroka, bo morda potrebno obiskati specializirano kliniko ali pa druge strokovnjake na področju zdravstva. Nekateri ljudje so preveč zaskrbljeni zaradi slabega zadaha, pri čemer jim psiholog lahko pomaga osvetliti težavo, ki v resnici ni tako nerešljiva.

Kaj lahko storite sami?

Vzdržujte visoko stopnjo ustne in zobne higiene.  Poleg ščetkanja zob je pomembno čistiti tudi med zobmi z zobno nitko, zobotrebci ali medzobno ščetko, ki jo priporoči vaš zobozdravnik ali lekarnar. Uporabljajte čistilec za jezik in čistite vse do zadnjega dela jezika. Uporabljajte ustno vodico, ki jo priporoča vaš zobozdravnik ali lekarnar. Najboljši čas za njeno uporabo je tik pred spanjem. Pijte veliko tekočine in se izogibajte prevelikim količinam kave. Očistite usta po zaužitju mlečnih izdelkov, rib in mesa. Žvečite žvečilne gumije brez sladkorja, še posebno, če imate suha usta. Jejte svežo, vlaknasto zelenjavo. Redno obiskujte zobozdravnika, ki bo vaše zobe profesionalno očistil po želji.