SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1,2 kg moknatega krompirja, 500 g jušne zelenjave (korenček, peteršilj, por, zelena), 1 čebula, 100 g pancete, 1 žlička olja, 1,5 l čiste zelenjavne ali mesne juhe iz koncentrata, sol, sveže zmlet poper in 3 vejice svežega ali 1/2 žličke suhega majarona.

 

Krompir olupimo, operemo in narežemo na večje koščke. Jušno zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo, temeljito operemo in narežemo na približno enako velike koščke kot krompir. Čebulo olupimo in sesekljamo. Panceti odrežemo kožo, slanino pa narežemo na približno centimeter velike kocke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo slanino in jo na šibki vročini temeljito opražimo. S penovko jo poberemo iz posode, na maščobo pa stresemo krompir, jušno zelenjavo in čebulo. Pražimo 5 minut in vmes večkrat premešamo. Zalijemo z juho, dosolimo in dopopramo, zavremo, vročino znižamo in juho kuhljamo slabe pol ure, da se vse zmehča. Krompir v juhi malo zmečkamo s tlačilcem za krompir. Dodamo kocke slanine in potresemo z listki majarona.

Juha je nasitna. Če hočemo iz nje narediti kompleten obrok, v njej nazadnje pogrejemo na koščke narezane hrenovke ali prav tako narezano kuhano kranjsko klobaso. Poleg ponudimo kmečki kruh.