Zavedamo se da ima sonce škodljiv učinek na kožo. Lahko jo postara, naredi spremembe na površini ali celo povzroči raka.

sonceIzpostavljanje ultravijolični svetlobi, UVA in UVB žarkom s sončenjem lahko povrzoči tudi 90% simptomov staranja kože. Veliko sprememb na koži, za katere se je domnevalo da so rezultat staranja, se je kasneje ugotovilo da jih povroča prekomerno izpostavljanje UV radiaciji.

Kaj je UV radiacija?

Sonce oddaja ultravijolično radiacijo, glede na dolžino valov:

UVC - 100 do 290 nm

UVB - 290 do 320 nm

UVA - 320 do 400 nm


UVC radiacija

Je skoraj popolnoma vsrkana v ozonski plašč in nima učinka na kožo. UVC radiacija se lahko najde tudi v nekaterih lučeh.

UVB radiacija

Ima učinek na zunanjo plast kože in v glavnem povzroči sončne opekline. Najbolj intenzivna je med 10:00 in 14:00 uro, ko je sončna svetloba najmočnejša. Prav tako je bolj intenzivna v sončnih mesecih, v katerih absorbiramo kar 70% letne UVB svetlobe. UVB ne penetrira preko stekla.

UVA radiacija

Včasih se je mislilo da ima ta radiacja samo manjši učinek na kožo, toda nove študije kažejo da je UVA radiacija glavni krivec za poškodbe na koži. UVA penetrira globje v kožo, ter je bolj intenzivna kot UVB radiacija. Prav tako penetrira preko stekla.


Škodljivi učinki UVA in UVB radiacije

Obe lahko povročita poškodbe na koži, vključno z gubami, s slabšanjem imunskega sistema, staranjem kože in celo rakom. Vendar pa sam proces še ni popolnoma raziskan.

Bližajo se dnevi sončenja, zato se primerno zaščitite s sončno kremo z ustreznim faktorjem.