Zgodnjesezonski pridelki, ki jih lahko postrežete hladne ali tople, kot predjed ali kot prvo jed, so lahko izvrstna popestritev vašega jedilnika.

 Spomladanske juhe

KUMARICE, WASABI IN GAMBERI

Kalorije na obrok/porcijo: približno 200

Sestavine za 4 osebe: 3 kumare, 1 por, 1 žlička moke, 2 žlički sončničnega olja, približno 1 liter piščančje jušne osnove (iz kocke), pol žličke wasabija, lonček polnomastnega jogurta (sobne temperature), ščepec popra in soli, 4 gamberi, skuhani na pari

Priprava: Nasekljate por in dve olupljeni kumari ter jih 15 minut dušite na olju. Medtem stopite wasabi v juhi in ga dodajte k dušenju, skupaj z moko. Vse skupaj naj počasi zavre na majhnem ognju. Nato odstavite z ognja in dobro premešajte, odstranite morebitna kumarična semena in ohladite. Naribajte preostalo kumaro in jo dodajte juhi skupaj z jogurtom ter začinite s ščepcem soli in popra. Za konec jed okrasite z na pari skuhanimi gamberi in postrezite na sobni temperaturi.



SVEŽ GRAH IN SLANINA

Kalorije na obrok/porcijo: približno 350

Sestavine za 4 osebe: pol kilograma svežega olupljenega graha (pustite kakšen strok za okrasitev juhe), 100 g prekajene pancete v kockicah, 1 liter zelenjavne jušne osnove, 1 šalotka, pol narezane čebule, ščepec soli in popra

Priprava:  Popecite panceto v ponvi, in ko bo lepo porumenela, jo odstranite, na preostalem olju pa podušite čebulo in šalotko. Medtem naj se v juhi kuha grah skupaj z nekaj stroki, in sicer 5 do 10 minut. Dušenju dodajte  juho in grah. Pustite kuhati približno 15 minut. Vse skupaj prelijte v mešalnik in začinite s soljo in poprom ter dodajte še panceto, nekaj nepasiranega graha in stroke ter postrezite zelo toplo.



POR, FETA IN OLIVE

Kalorije na obrok/porcijo: približno 300

Sestavine za 4 osebe: 5 porov narezanih, na kolute, 2 žlički deviškega olivnega olja, strok česna, liter zelenjavne jušne osnove, 1 paradižnik, narezan na kocke, 50 g zdrobljenega feta sira, nekaj narezanih črnih oliv brez koščic in 1 šop nasekljanega peteršilja, ščepec soli in popra

Priprava: V ponvi popecite por in česen v olivnem olju, dodajte juho ter sol in poper. Vse skupaj pustite vreti približno 15 minut. Preden postrežete, vsakemu obroku dodajte paradižnik, narezan na sobni temperaturi.

  

BOB, KORIANDER IN SEZAM

Kalorije na obrok/porcijo
: približno 300

Sestavine za 4 osebe: 30 g masla, bela nasekljana čebula, 1 liter piščančje jušne osnove, pol kg oluščenega boba, žlička zmletega koriandra (pustite kakšno celo zrno za okrasitev), ščepec soli in popra ter kar nekaj črnega sezama.

Priprava: V ponvi na maslu popecite nasekljano čebulo. Juhi dodajte svež koriander in bob ter kuhajte, dokler bob ne postane mehek. Vse skupaj dajte v mešalnik ter dodajte sol in poper. Postrezite mlačno ali hladno ter okrasite z koriandrovimi ter sezamovimi semeni.