SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 kg stebelne zelene, 10 dag šalotk, 2 stroka česna, 8 dag masla ali margarine, sol, sveže zmlet črni poper, 50 dag mesnatih paradižnikov, 2 žlici belega vina, 5 dag sveže naribanega parmezana in 1/2 šopka zelenega peteršilja.

 

Zeleni počez odrežemo liste in odstranimo morebitna slabša zunanja stebla. Debelejšim zunanjim steblom po želji odstranimo grobe niti (tako kot rabarbari). Spodnje dele šopov stožčasto izrežemo, vendar pazimo, da se stebla še držijo skupaj. Notranje listke prihranimo za okras. Šope zelene operemo pod tekočo mrzlo vodo in po dolgem razpolovimo.

Šalotke in česen olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 5 dag masla ali margarine, dodamo šalotke in prepražimo, da posteklenijo. Dodamo česen in zeleno ter posolimo in popopramo. Kozico pokrijemo in vsebino na šibki vročini dušimo 20 minut. Vmes zeleno obračamo.

Paradižnike olupimo, razpolovimo in iztisnemo semena. Polovice narežemo na kockice, posolimo in popopramo. Zdušeno zeleno vzamemo iz kozice, v kozico pa prilijemo vino. Zeleno s penovko zdevamo nazaj v kozico, in sicer s prerezanimi stranmi navzgor. Na zeleno naložimo nekaj paradižnikovih kock, druge pa porazdelimo po tekočini v kozici. Potresemo s parmezanom, malo pa ga prihranimo. Preostalo maslo ali margarino razpustimo in z maščobo prelijemo zeleno. Kozico postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 250 stopinj C, in zeleno prepekamo 10 minut.

Medtem peteršilj oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Listke potrgamo s stebelc in sesekljamo. Prepečeno zeleno potresemo s peteršiljem in prihranjenim parmezanom ter okrasimo z zeleninimi listki. Takoj ponudimo kot začetno jed ali kot prilogo, na primer k polpetam.