Če se naravna temnolaska odloči za svetlejšo barvo naglavnega okrasja, je pot do cilja vse prej kot trnova; današnji profesionalni izdelki za svetlenje las naraven las brez vidnejših poškodb spremenijo v svetlejšega. Problem pa nastane, če se pobarvana temnolaska čez noč odloči, da želi postati svetla.

 Svetlenje las

Kje je problem?

Naravni, nepobarvani lasje so lažje dojemljivi za preparate, ker ne vsebujejo umetnega pigmenta, temveč le naravnega. Take lase je tudi najlaže posvetliti, naredi se najmanj škode in lasje s pravo nego ostanejo zdravi in lepi. Pri »umetnih temnolaskah« je zadeva malenkost drugačna. Pobarvan las, po možnosti barvan že kar nekaj let, vsebuje veliko umetnega pigmenta, ki ga je potrebno, če si zaželimo posvetlitve, s posebno tehniko »izvleči« iz lasu. Frizerski salonu uporabljajo takšne in drugačne preparate, s katerimi se odstrani umeten pigment, medtem ko naj bi naravni del pigmenta načeloma ostal nedotaknjen. Najbolj problematični sta prav črna in rdeča barva za lase, za katere je znano, da se najteže spravita iz las.

 

Kako si lahko pomagamo same

Kak mesec preden se odločimo za prvi »poseg« svetlenja na laseh, lahko upoštevamo nekaj trikov, s katerimi lahko temno barvo čimbolj izperemo. Tako lahko veliko naredimo že ob samem umivanju las. Šamponi, ki najbolje »topijo« umetno barvo, so predvsem tisti proti prhljaju. Dobra izbira so tudi šamponi, ki odstranjujejo klor z las; tak šampon bo odstranil vse, kar ovija las in tako bo malenkost, a vendarle - pripomogel k temu, da si bomo nekaj umetne barve sprale že pred odhodom v salon.

Frizerski salon

Tako delikatne zadeve, kot je prehajanje iz temne barve las na svetlo, gre prepustiti le profesionalcu. Nikar tega ne počnimo same doma, niti ob pomoči najboljše prijateljice in najmočnejšega posvetlilca las. Ob tako radikalni spremembi, ki si jo želimo, naj bo obisk dobrega frizerja točka številka ena. Posvetujmo se, kaj bi se dalo narediti, v kakšnem časovnem okviru, s katerimi preparati, itd. Gre za naše lase, zato je vsaka beseda izkušenega frizerja več kot le dobrodošla.


Postopno svetlenje

Ko se enkrat odločiš za tako korenito spremembo, kot je prehod iz globoke črne ali močno rdeče barve las na svetlo blond, potem razmišljaš le še v smeri, kako bi svoj ideal čimprej dosegel. V istem trenutku si tako želiš dvoje nasprotujočega: čim hitreje do lepe svetle barve ter šop zdravih las. Oboje pa je v istem trenutku neizvedljivo. Prehod iz popolnoma nasprotne barve na svetlo mora biti dolgotrajen proces. Vsaj toliko dolgotrajen, da lasje ostanejo ves čas v vsaj približno dobri kondiciji. Zgodilo se je že, da se je marsikatera temnolaska čez noč prelevila v svetlolasko, vendar so v večini primerov bili rezultati takšnega početja strašanski; proces svetlenja mora biti postopen, poseg na laseh pa največ enkrat mesečno. Odvisno je seveda še, kako trdovraten je temen, umeten pigment v njih; če se je barva v las nalagala več let, potem bo na laseh potrebnih več postopkov. Vsekakor je najboljša izbira postopno prehajanje med barvami; vsako agresivno, močno razbarvanje na laseh pusti za seboj posledice, ki jih v večini primerov lahko rešijo le še škarje.