SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
2 svinjski ribici po 250 g, poper, sol, 2 žlički gorčice, 100 g prešane mesnate slanine, 2 žlici olja, 125 ml čiste juhe iz koncentrata, 125 ml belega vina, 100 g smetane in 1 do 2 žlici gostila za omako. Za nadev: 1 šopek peteršilja, 50 g čebule, 1 strok česna in 1 žlica kaper iz kozarčka.

 

Svinjski ribici oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Po dolgem ju zarežemo do sredine. Natremo ju s soljo in poprom ter namažemo z gorčico. Rezine slanine po dolgem razpolovimo. Nato pripravimo nadev. Peteršilj oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Čebulo in česen olupimo. Kapre odcedimo. Peteršilj, čebulo, česen in kapre drobno sesekljamo in zmešamo. Prerezano notranjost vsake svinjske ribice namažemo s polovico nadeva. Damo v izvirno obliko in ovijemo s trakovi slanine. V veliki ponvi segrejemo olje, položimo nanj nadevani in oviti svinjski ribici in ju opečemo po vseh straneh. Zalijemo z juho in vinom, postrgamo po dnu, da se sprosti prijeti mesni sok, in ribici dušimo približno 15 minut. Zdušeni vzamemo iz ponve in damo na toplo. Tekočini v ponvi primešamo smetano in gostilo ter prevremo. Omako po potrebi še dosolimo in popopramo. Ribici narežemo na rezine, omako prelijemo čeznje ali pa jo ponudimo posebej. Primerni prilogi sta prepečen krompir in dušen stročji fižol.