Sanjate o lepem telesu, na katerega boste ponosni in se v njem izvrstno počutili? Lahko ga imate! Če pričnete danes, bo lahko takšno, kot si ga želite, že do naslednjega poletja.

 
sanjsko telo

Naj začnemo takole: Pot do lepega telesa se začne s pravim načinom razmišljanja! Vas zanima, kako? Pravzaprav je popolnoma preprosto – vaše telo mora postati vaš najboljši prijatelj. 

Spoprijateljite se s svojim telesom

Malo ljudi se zaveda, da je najpomembnejši, a hkrati najtežji korak do lepega in zdravega telesa najti stik z njim. Ko je ta narejen, vse drugo postane preprosto. Svoje telo mora človek poznati tako dobro, da natanko ve, kdaj, zakaj, kako in na kakšen način se odziva v določenih pogojih, kaj mu določen trenutek ustreza in kaj ne, kdaj rabi počitek in kdaj gibanje, kdaj je primeren čas, da se pregreši in kdaj mu bo pregreha škodovala ... In še nekaj – ko se začnete zavedati, da je lepo telo veliko, ni pa vse v življenju, do zmage manjka le pika na i. V prvi vrsti je pokazatelj vašega zdravja in načina življenja, šele pozneje 'obešalnik' lepih oblek ... 

Torej, kako vam bo uspelo? V svetu obstaja veliko tehnik, ki povezujejo um in telo. Joga je na primer ena izmed njih. Če jo boste imeli kdaj priložnost poskusiti in jo vsaj malo osvojiti, vam jo vsekakor priporočamo. A pozor, ne pomaga le joga, temveč lahko vsako gibanje spremenite v neko vrsto meditacije, ki vas sprošča, polni z energijo in vam hkrati omogoča, da spoznate delovanje svojega telesa.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako vam bo zagotovo uspelo.
1.    Naj bo vsak gib izveden premišljeno, z mislimi osredotočenimi na mišice, ki ga izvajajo.
2.    Naj bo vsaka vadba drugačna, prilagojena vašemu počutju, času, ki ga imate na voljo, in okolju, v katerem se nahajate.
3.    Spreminjajte okolico vadbe. Vsak travnik, drevesa, voda in celo telovadnice vam nudijo določeno vrsto energije. Izkoristite jo.
4.    Naj gibanje postane umetnost, čarovnija, v kateri neznansko uživate. Priznajte, ko začnete, nikoli ne veste, kdaj in kako točno boste nadaljevali. Pustite, da vam telo samo pove, kaj potrebuje in kaj mu tisti trenutek ustreza. Pri tem pa seveda ne smete pozabiti pravilnih načel treninga in da mora biti vadbena enota sestavljena iz ogrevanja, glavnega dela in ohlajanja.
5.    Uporabljajte različne vadbene pripomočke. Ti bodo naredili vadbo zanimivejšo in rezultati bodo še hitrejši.
6.    Ne pustite si, da vadite na silo. Vadba vam mora priti v kri, ne sme pa biti prisila in/ali dril. STRES je poleg slabe vesti najhujši sovražnik na poti do uspeha.
7.    Ne pustite, da vam slaba vest zaradi izpuščenega treninga ali pregrehe v prehrani preveč škoduje. Obljubite si le, da boste naslednjih nekaj dni 'spet pridni'.
8.    Naj razlog za vadbo nikoli ne bo le v zunanjem videzu. Pomembnejši so vaše zdravje, lepa drža in dobro počutje. Ko boste začeli razmišljati na tak način, boste postali sproščeni in podoba v ogledalu vas bo kmalu pozitivno presenetila!!!
9.    Vadite skozi vse leto. Ne delite vadbe na obdobja za pred in po poletju. Naj bo konec poletja začetek novega poletja. 
10.    Vadite zaradi sebe! Nikoli ne sme biti razlog za to pritisk okolice.
11.    Če ste začetnik in vam je vadba še tuja, vam priporočamo, da si najdete strokovno pomoč (na primer osebni trenerj). Pomagal vam bo, da bo vadba varna, brez poškodb, vas motiviral in vam olajšal naporni začetek. 
12.     Ne pozabite, da je počitek včasih več od naporne in prisiljene vadbe. Zato si ga le privoščite, ko začutite, da ga telo potrebuje. 
13.     In še zadnje – nič se ne zgodi čez noč. Izkušnje in kilometrino prinese čas, zato le potrpežljivo. Uspelo vam bo.


Kakšno je zdravo in lepo telo? 

Ker je lepota relativna in imajo vsake oči svojega malarja, bomo napisali, kakšno je zdravo telo, k čemur v resnici težimo. Njegove najpogostejše značilnosti so, da je primerno vitko, z zdravo mero maščobe, čvrstimi mišicami in lepo držo. In seveda z oblinami na pravem mestu. Ker pa se mame narave ne da pretentati, vedno zagovarjamo, da mora človek iz sebe iztržiti največ, kar je v njegovih zmožnostih in mu dopušča telesna konstitucija, nikakor pa naj ne stremi k nedosegljivemu. Majhno in čokato dekle nikoli ne bo moglo postati dolgonoga manekenka, kajne? Hkrati pa gospa srednjih let nikoli ne bo uspela imeti več tako čvrste zadnjice, kot jo ima lahko dobro fizično pripravljena dvajsetletnica. A pozor – lahko pa imata obe enako ploska trebuščka, mar ne? Torej, z nekaj truda ima lahko vsak čudovito in – še pomembnejše – zdravo telo, ki bo za marsikoga privlačnejše od visokih idealov, ki naj bi bili v svetu najbolj zaželeni.


Konec je lahko začetek

Tako je. Konec poletja naj bo začetek novega obdobja oziroma nadaljevanje uspešne, že utečene poti. Ne poslovite se od vode, narave, sončnih zahodov ... Vse lahko izkoriščate skozi vse leto. Zima bo krajša, imeli boste več energije in panike pred naslednjim poletjem ne bo več. Saj veste – fit in aktivni boste skozi vse leto. Želimo vam, da uživate v vsakem gibu posebej. Imate samo eno telo – iztržite iz njega največ, kar vam ponuja, da boste srečni, zdravi in sproščeni.


Naše vaje

Septembrska kritična cona je nekoliko drugačna. Zaradi konca poletja, začetka jeseni in ker smo začutili, da potrebujete motivacijo, ideje in nov zagon. Nam vas je uspelo prepričati? Ponujamo vam pet nadvse koristnih vaj. Pri vsaki izmed njih namreč krepite več mišic naenkrat (s pomočjo enoročnih uteži), saj smo povezali več vaj v eno. Istočasno namreč izvajate gibe z rokami in nogami, hkrati pa držite napete mišice trupa, ki skrbijo za stabilizacijo in hkrati ščitijo hrbtenico. Vaje so zgolj ideje, kako lahko improvizirate vadbo, ko imate dovolj izkušenj in do potankosti poznate svoje telo ... Zdaj veste, zakaj vam mora biti najboljši prijatelj, mar ne? 


Dvig na prste in veslanje stoje

Krepi mečne, sprednji in srednji del ramenske mišice ter stabilizatorje trupa.

V stoji, ki je nekoliko širša od širine bokov, in s stopali, rahlo nagnjenimi navzven, držite v vsaki roki, ki sta priročeni, utež tako, da so dlani obrnjene proti telesu. Stisnite trebušne mišice in se počasi začnite dvigovati na prste, hkrati pa ob telesu dvigujete uteži nekje do višine brade. Pazite, da pot gibanja vodijo komolci. Počasi in nadzorovano se vrnete v izhodiščni položaj, v katerem pa mišice ostajajo napete. Naredite tri serije po petnajst ponovitev.

 

Počep in potisk nad glavo


Krepi sprednje in zadnje stegenske mišice, zadnjične mišice, ramenske mišice ter stabilizatorje trupa.

V stoji, ki je nekoliko širša od širine bokov, in s stopali, obrnjenimi naprej, držite v vsaki roki utež tako, da so dlani, ki so obrnjene naprej in v katerih držite uteži, približno 10 centimetrov nad rameni, mišice trupa napete, hrbet vzravnan, lopatice stisnjene in pogled usmerjen naprej. Počasi in nadzorovano se začnite spuščati v počep do položaja, ko je kot v kolenih 90 stopinj. Pri tem pazite, da vam kolena ne uidejo čez prste na nogah. Ob vračanju v izhodiščni položaj začnite iztegovati roke nad glavo do popolnega vzročenja. Ko so komolci tik pred popolno iztegnitvijo, jih začnite vračati v začetni položaj izravnane stoje in z dlanmi nad rameni. Naredite tri serije po petnajst ponovitev.

 

Izpadni korak in izteg komolca

Krepi sprednje in zadnje stegenske mišice, zadnjične mišice, upogibalke in iztegovalke komolcev ter stabilizatorje trupa.

Iz vzravnane stoje, pri kateri so komolci pokrčeni, v dlaneh pa držite uteži z dlanmi, obrnjenimi druga proti drugi, z eno nogo stopite nazaj v zakorak, hkrati drugo koleno pokrčite do pravega kota (pazite, da vam koleno ne uide čez prste na nogi), roko na isti strani, kot imate skrčeno koleno, začnite iztegovati nazaj za telo, nasprotna roka ostane pokrčena. Odrinite se iz zadnje noge in se vrnite v izhodiščni položaj. Zamenjajte nogi in roki. Naredite dve do tri serije po dvanajst do eptnajst ponovitev na vsako stran.

 

Dvig trupa in upogib komolcev

Krepi trebušne mišice, upogibalke komolcev ter upogibalke kolkov.

Iz lege hrbtno pokrčite kolena, v vsako roko, ki je priročena, primite utež, tako da je dlan obrnjena navzgor. Istočasno z dvigovanjem trupa, s pomočjo krčenja trebušnih mišic začnite upogibati komolce (do približno pravega kota) in nogo s pokrčenim kolenom približevati že nekoliko dvignjenemu trupu. Trup dvigujte tako visoko, da križ ostaja ves čas v stiku s tlemi. Nadzorovano se vrnite v izhodiščni položaj in zamenjajte nogi. Naredite tri serije po deset do petnajst ponovitev na vsako stran.


Stoja na eni nogi z veslanjem v predklonu

Krepi zadnjične mišice, hrbtne mišice, zadnji del ramenske mišice in stabilizatorje trupa.

Iz vzravnane stoje se začnite predklanjati, pri čemer gre ena noga iztegnjena v zanoženje, roki pa v predročenje, tako da sta usmerjeni proti tlom. Stojna noga se lahko rahlo skrči v kolenu. Ko sta trup in noga približno vzporedna s tlemi, roke pa pravokotno na tla, začnite krčiti komolce ob telesu navzgor in stiskati lopatice. Dlani, ki so obrnjene nazaj in v katerih držite uteži, dvignite čisto do prsi, nato pa jih začnite vračati v izhodiščni položaj. Mišice rok in trupa naj bodo ves čas napete. Naredite približno deset do petnajst ponovitev, nato zamenjajte nogi. Priporočamo vam, da naredite dve seriji z vsako nogo.