Zabuhlost pod očmi ali podočnjaki slej ko prej prizadenejo vsakogar. Za nekatere so podočnjaki neizbežna nadloga. Obstajajo pa rešitve, s katerimi lahko izboljšamo videz kože pod očmi.

podocnjaki
Takšno stanje lahko nakazuje tudi bolezen, običajno pa so vzrok alergije, utrujenost, na žalost tudi dednost. Ne glede na to, kakšen je vzrok za nastanek podočnjakov, še vedno lahko zmanjšate pojav zabuhlosti ali temnih kolobarjev, v nekaterih primerih jih je mogoče tudi povsem odstraniti.

Raziščite, ali so podočnjaki prisotni pri vseh družinskih članih. Predpostavlja se namreč, da so temni kolobarji pod očmi lahko tudi posledica dednosti, kar pa še ne pomeni, da ne morete ničesar storiti zoper njih. V tem primeru morate biti le pripravljeni na minimalen uspeh pri poskusih njihovega zmanjševanja. Temni kolobarji so prav tako lahko posledica nepopolne presnove beljakovin.

Dovolj spanca

Ni popolnoma jasno, zakaj se pomanjkanje spanca odraža kot temni kolobarji pod očmi, zagotovo pa smo posledico pomanjkanja spanja v obliki podočnjakov doživeli že vsi ali pa jo opazili pri drugih. Nekaj je gotovo: pomanjkanje spanca povzroča bledost kože (potemtakem tudi temne kolobarje pod očmi) in zmanjšuje cirkulacijo. Pomanjkanje počitka in dobrega spanca sta vzroka že sama po sebi. Ugotovite, koliko spanca potrebujete (navadno govorimo, da je dovolj spanja sedem do devet ur na noč, a število ur se razlikuje od posameznika do posameznika). Ko boste ugotovili, koliko spanja potrebujete, spite natanko toliko ur vsaj nekaj tednov, da boste videli, ali vam pomaga. Ne pozabite, da tudi droge in alkohol neugodno vplivajo na kvaliteto spanja, zato se jim raje izogibajte. Pomanjkanje spanca, skupaj s pomanjkljivo absorbcijo vitaminov, tudi vodi k zmanjšanju funkcije nadledvične žleze. Manjša, kot je funkcija te žleze, manjša je tudi absorbcija vitamina B6. Manj kot se absorbira vitamina B6 v telo, toliko slabše dela nadledvična žleza - in tako pristanete v začaranem krogu. Dober spanec, stalni vnos vitaminov in dobra podpora organizma s kalcijem in magnezijem v obliki mleka ter z minerali vzpostavlja delovanje nadledvične žleze.

Rešitev je v zmanjšanju stresa v življenju, več spanja in uživanje dovolj vitaminov in mineralov v podporo delovanju nadledvične žleze.

Negujte kožo pod očmi, medtem ko spite

Na voljo so nočne obrazne maske, ki lahko pomagajo zmanjšati pojav napihnjenosti kože pod očmi ali obledelost, lahko pa si takšno masko pripravite kar sami. Negovanje kože s primernimi kozmetičnimi izdelki sicer lahko pomaga, a pravi vzrok morda še vedno leži v pomanjkanju vitaminov in mineralov, kar je težava, ki jo je potrebno odpraviti v prvi vrsti.
Tudi preprosta metoda z mrzlo krpo pomaga. Preden se odpravite v posteljo in ležete k nočnemu počitku, vzemite v roke krpo, ki ste jo poprej čisto malo namočili v mrzli vodi. Odvečno vodo iztisnite in položite krpo čez oči.

Terapija s kumaricami

Na oči lahko dnevno polagate čajne vrečke, kocke ledu, zavite v mehko brisačo, ali rezine kumar. Tianin v čaju dokazano zmanjšuje oteklost kože in njeno razbarvanost. Kumarične rezine pa se že dolgo uporabljajo za zmanjševanje zabuhlosti in otečenosti, prav tako pa tudi osvežijo videz kože pod očmi. Lezite, najbolje v jutranjem času, in pustite sveže rezine kumar ali mrzle, vlažne čajne vrečke (ki jih čez noč lahko pustite v hladilniku, da bodo zjutraj že pripravljene) ter jih položite na oči za okoli deset do petnajt minut. Oči imejte pri tem zaprte.

Zjutraj in takrat, ko se pojavi zabuhlost, si oči umijte s hladno ali mrzlo vodo. Mrzla voda bo zožila krvne žilice in hkrati zmanjšala zatekanje.

Umirite območje kože pod očmi

Vlažno bombažno krpo za kratek čas zamrznite. Nato z njo rahlo masirajte predel pod očmi in kjer so vidni temni kolobarji. V tem času imejte oči zaprte in in se potrudite, da ne boste mežikali.

Kreme z vitaminom K

Na kožo pod očmi nanesite kremo za predel pod očmi, ki vsebuje vitamin K in retinol.
Temni kolobarji so lahko posledica pomanjkanja vitamina K. Ne glede na to, kje tiči vzrok za pojav kolobarjev, so nedavne raziskave pokazale, da krema, ki vsebuje ti dve snovi, odpravlja zabuhlost in razbarvanost kože pri mnogih uporabnikih. Dnevna uporaba kreme v daljšem časovnem zaporedju dosega dobre rezultate.

Izogibajte se mencanju oči

Navadno je mencanje oči posledica alergij, ne pa vedno. Ne glede na vzrok, prenehajte s tem početjem. Mencanje razdraži kožo in lahko poškoduje drobcene kapilare pod kožo, hkrati pa povzroči zabuhlost in razbarvanje.

Prehranjujte se zdravo in pijte veliko vode

Veliko število kozmetičnih težav izhaja ravno iz pomanjkanja vitaminov v organizmu. Temni kolobarji in zabuhlost okrog oči, so pogosto posledica pomanjkanja vitamina K ali nezadostnosti antioksidantov. Zagotovite si ustrezno količino sadja in zelenjave, zlasti uživajte zelje, špinačo in drugo zeleno listnato zelenjavo ter zaužijte vitaminske dodatke, če je to potrebno. Zagotovite organizmu tudi zadostno količino tekočine, da se izboljša cirkulacija.

Zmanjšajte vnos soli

Preveč soli povzroča, da telo zadržuje vodo v neobičajnih mestih v organizmu, to pa lahko povzroča zabuhlost okrog oči. Prevelika količina soli prav tako lahko poslabša cirkulacijo in povzroči, da postanejo krvne žilice pod očmi bolj modro obarvane.

Prenehajte kaditi

Kajenje povzroča krvno-žilne probleme, ki ogrožajo vaše življenje, krvne žilice pod očmi pa zaradi kajenja postanejo bolj izrazite in bolj modre.

Problem podočnjakov zakrijte s kozmetiko

Če vse drugo ne deluje, uporabite primerno barvo kozmetičnega izdelka, da zakrijete nastali problem.

Zapomnite si

  • Alergija na hrano in občutljivost igrata poglavitno vlogo pri podočnjakih. Predelana hrana z umetno dodanimi barvili in aditivi, kot tudi alergija na mleko, lahko povzroči nastanek podočnjakov.
  • Na spletu lahko poiščete vrsto zanimivih domačih zdravil proti podočnjakom. Medtem ko sta najbolj običajni metodi uporaba čajnih vrečk in kumaričnih rezin, lahko najdete še marsikaj uporabnega. Zavedati se je potrebno, da pri nekom učinkovito deluje določena metoda, pri drugem morda ne. Preizkusite in poiščite najboljšo rešitev, a nikar ne pretiravajte.
  • Krema z vitaminom K pomaga.
  • Rezanje čebule vam lahko pomaga, da izločite nekaj vlage, ki se nahaja pod in okoli oči. Vsekakor ni priporočljivo, da stvar izvajate vsak dan, a če boste to napravili vsaj nekajkrat, boste zmanjšali črnino okrog oči.
  • Naslednji trik je, da za nekaj minut postavite dve čajni žlički v zamrzovalnik, ki jih nato položite na oči za nekaj sekund, dokler ne postanejo tople.
  • Temni kolobarji so lahko posledica vnetih ali povečanih ven pod kožo. 

Opozorila

Bodite previdni pri izbiri čajnih vrečk. Če imate alergijo, lahko čajna vrečka s kamilico povzroči oteklost oči.
Ne nanašajte ledu ali zelo hladne vode naravnost na kožo okoli oči za več kot le
nekaj sekund.