SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
40 dag kratkih testenin (na sliki so rigatoni, primerni pa so tudi metuljčki, školjke, svedrci in podobno), sol, 50 dag čvrstih majhnih bučk, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici masla ali margarine, 2 dl smetane za stepanje, 10 dag sveže naribanega parmezana ali zbrinca, 2 rumenjaka, sol, sveže zmlet poper in malo drobno sesekljanega zelenega peteršilja.

 

Testenine po navodilu na zavitku skuhamo v veliko slanega kropa. Kuhane odcedimo, prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se dodobra odcedijo.

Za omako bučke operemo in jim odrežemo oba konca. Nato jih narežemo na 3 cm dolge koščke, te pa na palčke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V kozici segrejemo maslo ali margarino, na vročo maščobo stresemo čebulo in česen in oboje opražimo, da postekleni. Dodamo bučke in jih 10 minut počasi dušimo v lastnem soku. Medtem v drugi kozici segrejemo smetano. Takoj ko zavre, dodamo nariban sir in ga med nenehnim mešanjem v smetani razpustimo. Kozico odstavimo in omaki primešamo oba rumenjaka. Začinimo jo s soljo in poprom ter ji primešamo sesekljan peteršilj. Omako zlijemo k bučkam in samo še pogrejemo.

Odcejene testenine prelijemo z omako in takoj ponudimo. Poleg pripravimo solato.