SESTAVINE ZA 6 OSEB:
50 g suhih jurčkov, 1 majhna čebula, 2 žlici olivnega olja, 5 žlic masla, 2 lovorova lista, 6 žlic marsale ali prošeka, 5 žlic čiste mesne juhe, sol, 200 g pršuta, 750 g širših rezancev (fettucine) in 100 g sveže naribanega parmezana.

 Testenine s pršutom in jurčki

 

Suhe jurčke damo v 1/4 litra mlačne vode in jih namakamo 30 minut. Potem jih odcedimo, tekočino pa prihranimo. Jurčke oplaknemo in grobo narežemo. Čebulo olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olivno olje in polovico masla. Na vročo maščobo stresemo čebulo in jo počasi pražimo približno 5 minut. Dodamo 3 žlice vode, v kateri smo namakali jurčke, lovorova lista in gobe. Zmešamo, prilijemo vino in odkrito kuhamo, dokler se tekočina ne pokuha na polovico. Prilijemo juho, solimo in pokrito kuhljamo 10 minut. Medtem pršutu odrežemo mastni rob, meso pa narežemo na trakove. Rezance skuhamo po navodilu na zavitku in temeljito odcedimo. Preložimo jih v pogreto skledo in jim primešamo drugo polovico masla. Pršut dodamo omaki. Omako zlijemo na rezance in zmešamo. Ponudimo s parmezanom.

Ta slastna jed je zelo primerna za pogostitev. Na mizo postavimo čim bolj vročo.