TESTENINE ZA 4 OSEBE:
350 g fileja čvrste bele ribe, sol, sveže zmlet poper, 250 g paradižnika češnjevca, 50 g čebule, 2 stroka česna, 2 zelena feferona, šopek zelenega peteršilja, šopek timijana, 250 g testenine (ušesca ali školjkice), 2 žlici olja, 35 g kaper in 30 g masla.

 

Ribji file oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in narežemo na tanke rezine. Posolimo jih in popopramo. Paradižnikom izrežemo nastavke za pecelj. Potem plodove za kratek čas potopimo v krop, preložimo v mrzlo vodo in nazadnje olupimo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Feferona operemo, zarežemo in izpraskamo semenca. Odrežemo nastavka za pecelj in feferona na drobno sesekljamo. Peteršilj in timijan oplaknemo pod mrzlo vodo in dobro otresemo. Listke potrgamo s stebelc in drobno sesekljamo. Testenine po navodilu na zavitku skuhamo v veliko slanega kropa. Kuhane temeljito odcedimo. V veliki ponvi segrejemo olje. Na vroče stresemo čebulo, česen, feferon, peteršilj in timijan ter pražimo 3 minute. Mešanico potisnemo na rob ponve, na sredino pa damo ribje meso, paradižnike in odcejene kapre. Pokrijemo in 5 do 7 minut dušimo na šibki vročini. Tik pred koncem vse sestavine rahlo zmešamo. Posolimo in popopramo.

V drugi ponvi segrejemo maslo, stresemo nanj odcejene testenine in jih na maslu premešamo. Razdelimo jih na pogrete krožnike in naložimo nanje mešanico z ribjim mesom.