Poznamo štiri osnovne tipe kož. Glede na spodnje opise, lahko določite svoj tip kože, ki je osnova za nakup preparative.

tipi koze
Osnovni tipi kože:
- normalna koža
- suha koža
- mastna koža
- mešana koža


Normalna koža
Je zelo redka in zaželena, ker je zelo nezahtevna glede nege. Koža je lepo napeta, enakomerno obarvana in primerno prekrvavljena. Na licih ni razširjenih por in ogrcev.

Normalno kožo zvečer očistimo s čistilnim mlekom, kremo za umivanje, lahko pa uporabimo tudi čistilni gel. Po čiščenju nanesemo nočno kremo. Nočne kreme so veliko bolj hranljive in regenerativne, kajti koža se ponoči, ko mirujemo, obnavlja kar 8-krat hitreje kot sicer. Zjutraj normalno kožo osvežimo z veliko količino hladne vode in losjonom ali tonikom. Po čiščenju uporabimo dnevno vlažilno kremo, lahko tudi vlažilne emulzije, ki ne vsebujejo maščob. Peelingi in maske se uporabljajo po potrebi, svetujemo 1-krat tedensko.


Suha koža
Suha koža je tanjša, velikokrat tudi občutljiva in se začne hitro gubati. Načeloma je dobro prekrvavljena, se dobro lušči. Na obrazu ni vidnih por. Suha koža zahteva veliko vlage, zato uporabljamo kreme in čistilna sredstva, ki so namenjena suhi koži in vsebujejo veliko vlage in maščob.

Zvečer kožo očistimo z blagim čistilnim mlekom. Čistilno mleko speremo s toplo tekočo vodo. V primeru, da voda vsebuje veliko kalcija, raje uporabite tonik. Kalcij kožo še dodatno izsuši. Po čiščenju na kožo nanesemo nočno kremo, ki naj bo hranljiva in obogatena z maščobami. Pri zelo suhih kožah lahko pred nanosom nočne kreme nanesemo vlažilno emulzijo ali serum.

Mastna koža
Je polna razširjenih , vidnih por in ogrcev, pogosto pa tudi nečista. Na površini se sveti, površina kože je debela. Prednost mastne kože je, da se kasneje zguba.

Najpomembnejši del nege mastne kože je čiščenj. Preobilna maščoba je namreč idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročajo vnetje oziroma mozolje. Mastno kožo očistimo s čistilnimi geli, milom ali peno. Kožo osvežimo s čistilnim tonikom. Zvečer nanesemo lahko nočno kremo, podnevi pa uporabimo vlažilno emulzijo ali hidrogel, ki vsebuje veliko vlage in malo oziroma nič maščob. Peelinge uporabljamo enkrat na teden, odvisno od trenutnega stanja. Pri peelingu pazimo na to, da kože ne masiramo preveč, kajti s prekomernim masiranjem pospešujemo delovanje lojnic. Maske naj imajo astringentno delovanje - koalin, ki krči pore in absorbira odvečno maščobo.

Mešana koža
Je najpogostejša oblika tipa kože. Na sredini obraza je mastna, lica pa so pogosto suha. Nega mešane kože je pogosto veliko bolj zahtevna kot nega ostalih tipov kože. Posamezne dele obraza moramo negovati ustrezno tipu kože. Na trgu kozmetičnih proizvodov je vrsta proizvodov, ki so namenjeni negi mešane kože.