Gube so estetska nadloga, s katero se kot posledica naravnega procesa staranja prej ali slej srečamo vsi ljudje. Dandanes obstaja široka paleta profesionalnih tretmajev, ki se izvajajo v estetskih ordinacijah in s katerimi lahko znake staranja na naši koži opazno omilimo, vsak izmed njih pa različno vpliva na kožo in ima posledično tudi različne pozitivne in negativne učinke. Katerega med njimi torej izbrati?


tretmaji za odpravljanje gub

KEMIČNI PILING

Poteka pod skrbnim zdravniškim nadzorom. Na prizadete predele obraza se nanese kislina, največkrat je to trikloroocetna, laktozna , glikolna, mandelična ali salicilna kislina, ki odstrani vrhnje sloje kože, s tem pa tudi izbriše drobne  gubice, sončne pege in brazgotine, nastale zaradi aken. Nova koža, ki nastane, je bolj gladka, enakomerna in pomlajena. Kemični pilingi se razlikujejo po svoji jakosti, saj z različno koncentracijo kislin dosežemo različno globino delovanja – pri površinskem pilingu se tako odstrani zgolj epidermis, pri večji koncentraciji kislin pa piling učinkuje tudi na dermis, kar seveda vpliva na boljše rezultate. Priporočljivo je, da se poseg večkrat ponovi, kombiniramo pa ga lahko tudi z ostalimi načini zdravljenja, kot so dermalni polnilci ali botulinum toksin. Po postopku se pri pacientih običajno pojavijo občutek napete kože in manjša oteklina, luščenje kože, rumenkaste kraste in orositev, lahko pa se pojavijo tudi zbadanje, pekoč občutek in srbenje, ki lahko trajajo od enega do več tednov, odvisno od globine pilinga. Kemični piling se ne izvaja v poletnem času zaradi vpliva sonca.

DERMOABRAZIJA

Abrazivna tehnika temelji na odstranjevanju površinskega sloja kože s pomočjo izjemno hitro vrteče se krtačke oziroma brusilnice. Postopek odstrani vrhnji sloj kože, pod njim pa nastane nova koža. Stimulira površinsko inflamacijo kože, s tem pa tudi večjo sintezo kolagena, učinkovito pa odstranjuje tako gube kot tudi globlje brazgotine in hiperpigmentacijo. Tretji dan po brušenju površinskega sloja kože se začenja epidermalna regeneracija, prvih deset dni po posegu pa je koža lahko otečena in pordela. V obdobju od nekaj tednov do nekaj mesecev se izgled kože ponovno normalizira.

 MIKRODERMOABRAZIJA

Tehnika poteka na podoben način kot dermoabrazija, vendar z njo dosežemo bolj fino brušenje in je zato tudi manj invazivna. Pri postopku tretmaja se uporablja vakuumski nastavek in kristali aluminijevega dioksida, ki odstranijo tanko plast povrhnjice. Za razliko od kemičnih pilingov in dermoabrazije, kjer lahko stranski učinki postopka trajajo tudi nekaj tednov,  je po posegu na koži vidna le rahla rdečica, srbečica oziroma rahlo pekoč občutek, zato je mikrodermoabrazija ena varnejših pomlajevalnih metod. Rezultati so manj intenzivni, za učinkovitost metode pa se priporoča večkratna ponovitev tretmaja. Zaradi manjše invazivnosti je ta metoda primerna za osvežitev kože in odstranjevanje manjših nepravilnosti in hiperpigmentacij, manj učinkovita pa je pri večjih kožnih nepravilnostih, kot so brazgotine.

BOTULINOM TOKSIN  TIPA A (BOTOKS)

Botulinum, glavna sestavina botoksa, je nevrotoksična beljakovina, ki jo proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V zelo majhnih odmerkih se uporablja za kozmetične namene, deluje pa tako, da z injiciranjem v specifične mišice blokira kemični signal, ki povzroči krčenje mišic. S tem, ko onemogoči mišično signalizacijo in s tem njihovo sprostitev, se gube zgladijo, zato je izgled kože bolj gladek in mladosten. Botoks je učinkovit predvsem pri gubah med obrvmi, na čelu ter pri tistih, ki se pojavljajo ob zunanjih kotičkih oči, priporoča pa se ga že ob prvih gubicah. Na ta način preprečimo nastajanje novih gub oziroma poglabljanje že obstoječih. Rezultati trajajo približno 6 mesecev, za vzdrževanje stanja pa so potrebne ponovitve terapij. Postopek izvajajo usposobljeni zdravniki.

DERMALINI POLNILCI OZIROMA FILLERJI

Dermalni fillerji za mehka tkiva, med katere prištevamo kolagen, maščobo in hialuronsko kislino, se injicirajo v globlje obrazne gube. Kožo napnejo in ji povrnejo volumen, s čimer zgladijo in zapolnijo gube. Učinkoviti so predvsem pri linijah med obrvmi, gubah v zgornji oziroma spodnji ustnici, smejalnih kotičkih, primerni pa so tudi za izboljšanje izgleda upadlih lic. Rezultati trajajo od 3-6 mesecev, prednost dermalnih polnilcev pa je vsekakor to, da so sestavljeni iz telesu lastnih snovi, ki so razgradljive in zato niso nevarne ali alergene, v kolikor so uporabljene sestavine kvalitetne in preverjene. Po posegu se lahko pojavi kratkotrajna oteklina, zapleti pa so sicer možni, a izjemno redki.

NEINVAZIVNA MEZOTERAPIJA

Neinvazivna mezoterapija je metoda pomlajevanja obraza in telesa, s katero se v srednji del kože (dermis) vnaša visoko koncentrirane aktivne sestavine s pomočjo elektrosond. Uporablja se za zmanjševanje gub, posvetlitev pigmentnih madežev, učvrstitev tonusa kože tako na obrazu kot na telesu, zmanjšanje videza strij in celulita ter upočasnitev staranja kože. Aktivne sestavine, kot je hialuronska kislina, ki jo med postopkom dovajamo koži, se vpijejo globoko v kožo in delujejo od znotraj. Princip te mezoterapije je alternativa klasični mezoterapiji z iglo, vendar je virtualna metoda manj invazivna, zato poteka brez bolečin in poškodb na koži. Za optimalen rezultat je potrebnih več tretmajev, katerih ponovitev se priporoča čez 8-10 mesecev (odvisno od načina življenja osebe, njenega metabolizma kože in drugih dejavnikov). Negativnih učinkov načeloma ni, kontraindikacije za uporabo pa so nosečnost, epilepsija, vgrajeni srčni spodbujevalci in metalni vsadki.

OBRAZNI LIFTING

Postopek zajema odstranjevanje odvečne kože in maščobe na obrazu in vratu ter učvrščevanje spodaj ležečih mišic ter konektivnega tkiva. Povešen obraz je po postopku osvežen in dobi bolj mladosten, veder videz. Obrazni lifting se izvaja glede na problematiko in predel, ki pacienta moti. Brazgotina se po operaciji nahaja pred in za ušesom ter v območju lasišča. Brazgotine se ponavadi dobro celijo in če je postopek pravilno izveden, se tudi ne vidijo. Rezultati so dolgotrajni, saj v povprečju trajajo od 5-10 let, po postopku pa so še več tednov prisotne modrice in zatekanje kože.

LASARSKI IN RADIOFREKVENČNI TRETMA

Z ablacijskim laserjem pod zdravniškim nadzorom odstranimo površinski sloj kože. Nova koža, ki nastane, je posledično bolj gladka in napeta. Okrevanje po posegu lahko traja tudi več mesecev, odvisno od jakosti tretmaja, po posegu pa je potrebna visoka UV zaščita. Z ablacijsko frakcionirano tehniko pa se čas okrevanja zmanjša, saj je poškodovane kože manj in se zato celjenje in obnova hitreje odvijata. Z neablativnim laserjem se segreva dermis, kar sproži tvorjenje novega kolagena in elastina v koži, stari pa se zaradi koagulacije uniči. Po nekaj tretmajih je koža bolj čvrsta in osvežena. Pri neablativnih laserjih je navadno tretmaje potrebno večkrat ponoviti, rezultati pa so manj intenzivni kot pri ablacijskih laserjih. Z radiofrekvenčnimi tretmaji, ki za segrevanje dermisa uporabljajo radiofrekvenco, pa dosežemo blago do srednje izboljšanje čvrstosti kože.

Možnosti za odpravljanje gub s profesionalnimi tretmaji in terapijami je torej veliko, izberite pa tisto, ki najbolje ustreza vašemu stanju kože, željam in potrebam.