v dvoje

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki se odločijo shujšati in podati na pot bolj zdravega načina življenja skupaj s prijateljem, pri uresničevanju svojih ciljev uspešnejši kot tisti, ki se na takšno pot podajo sami.

 

In da bo vaše prijateljstvo zdržalo včasih tudi naporno pot izgubljanja kilogramov, nabiranja telesne moči in ohranjanja zdravega načina življenja, vam ponujamo še nekaj uporabnih nasvetov:


Poiščite prijatelja s podobnimi cilji: povežite se z nekom, ki ima podobne želje in cilje kot vi, na primer shujšati tistih zadnjih pet kilogramov, ki bi jih radi zgubili pred poletjem, ali pridobiti kondicijo in moč, da se udeležite tekaškega maratona.

Še posebej v veliko pomoč vam bo, ko se vam morda kakšno lenobno sončno jutro ne bo ljubilo na tek. Prijateljeva spodbuda in vztrajnost vas bosta spodbudili, da boste nataknili športne copate in pretekli krog ali dva. Boste videli, počutili se boste odlično in polni energije! 


Določite način sodelovanja: si želite skupaj vaditi vsak dan ali vam bolj ustreza, da se enkrat tedensko slišite po telefonu? Da bi se izognili medsebojnim nesporazumom in preprečili morebitne konflikte, svoje želje, navade in pričakovanja o skupni vadbi iskreno izrazite, preden se podate na skupno pot.

 
Vsaj enkrat tedensko se pogovorite: redni telefonski pogovori ali elektronska sporočila so odlična priložnost, da se skupaj pogovorite o napredkih, ki jih opažate, ali o morebitnih težavah, ki jih doživljate. Tako boste tudi težave in ovire, ki se vam bodo morda zdele na pogled nepremagljive, skupaj laže prebrodili. 

  
Spodbujajte drug drugega: imeti oporo in podporo prijatelja v trenutkih, ko se počutimo slabo, ko nam zmanjkuje volje ali se nam zdi, da smo obtičali na istem mestu, je lahko ključnega pomena za uspeh. Poleg tega so lahko prijatelji tudi glas razuma v trenutkih, ko se obremenjujemo, če se na primer zredimo za kilogram ali dva; spomnijo nas, da je povsem običajno, da teža ves čas niha. In ne pozabite si čestitati za uspehe, ki jih doživljate, pa naj se zdijo še tako drobni.