Prav vse oblike vadbe na medicinski žogi utrdijo trup, še posebno pa trebuh ali natančneje, globoke trebušne mišice. Kadar koli ste na medicinski žogi, »trpi« ravnotežje, ki ga telo poskuša poiskati ravno z globokimi trebušnimi mišicami.

 vaje-za-ploski-trebuh

 

In večkrat ko boste vadili na žogi, bolj pokončno boste hodili, s čimer se avtomatično rešite nekaj kilogramov. Raziskave kažejo, da so vitkejše videti tiste predstavnice nežnejšega spola, ki ponosno dvignejo glavo in hodijo vzravnano.
Ste v dvomu, katero žogo bi kupili? Odlične so že žoge, ki stanejo od 20 evrov dalje. Preverite le, ali imate, ko se nanjo usedete, kolena upognjena pod kotom 90 stopinj.

Aerobne vaje

Redne vaje za krepitev srčno-žilnega sistema topijo maščobne blazinice predvsem na trebuhu.

Nedavna raziskava Univerze Wake Forest v ZDA je razdelila 45 debelih žensk v tri različne skupine; prva se je hujšanja lotila z omejitvijo vnosa kalorij, vendar brez telesne vadbe, druga skupina žensk je trikrat na teden po 55 minut počasi hodila, tretja skupina pa je trikrat na teden hodila zelo hitro, vendar skromnejših 30 minut.

 

Po petih mesecih so shujšale vse tri skupine žensk, in sicer za kar 10 kilogramov, okoli pasu so izgubile približno 6 centimetrov.

Natančna analiza kožne gube oziroma maščevja pa je pokazala, da sta v resnici shujšali le tisti dve skupini žensk, ki sta bili telesno aktivni. Prva skupina žensk se je namreč okoli pasu zožala na račun izgubljene vode! Ni toliko pomembno, s kakšnim tempom vadite, kot to, da vadite redno. Če hodite ali tečete počasneje, vztrajajte nekaj minut dlje.

 

Če ste težki 65 kilogramov, izgubite z vsako spodaj navedeno vadbo 135 kalorij. Težji ko ste, več kalorij pokurite. Lotite se poljubne vadbe najmanj trikrat na teden in kmalu bo treba kupiti pas za kavbojke.

Hitro kolesarjenje, 15 minut
Poskočen ples, 25 minut
Vrtnarjenje, 30 minut
Zmeren tek, 20 minut
Skakanje čez kolebnico, 12 minut
Plavanje v poljubnem slogu, 20 minut
Tenis, 20 minut
Hitra hoja, 30 minut


10 minut za gimnastiko

Vsak dan si vzemite 10 minut časa in vsako vajo ponovite 15-krat. Najbolje je, da z gimnastiko opravite takoj zjutraj. Poleg tega je priporočljivo, da se dvakrat na teden v hitrem tempu odpravite na sprehod, ki naj traja 20 minut.

Vaja 1: Lezite na ravna tla. Desno roko pokrčite in se primite za rahlo dvignjeno glavo. Z levo, iztegnjeno roko, pa se dotaknite pete na desni nogi, ki ste jo prav tako pokrčili. Medtem držite levo nogo rahlo dvignjeno nad tlemi. Ponovite z levo roko in levo nogo. Pomembno je, da iztegnjene noge nikoli ne položite na tla.

  Vaja 2: Lezite na ravna tla. Nogi v kolenih pokrčite in imejte stopala na tleh. Glavo rahlo dvignite in se z levo roko primite za tilnik. Desno roko pa iztegnite (dlan naj bo obrnjena navzven) in jo čim bolj približajte dvignjeni in v kolenu pokrčeni levi nogi. Ponovite z levo roko.

 Vaja 3: Lezite na ravna tla. Roke položite ob telo in obrnite dlani navzven. Obe nogi hkrati dvignite paralelno v zrak, kolikor visoko zmorete. Zgornji del telesa mora biti na tleh, dvigujete le zadnjico.