Sveži vanilijini plodovi nimajo ne vonja ne okusa. Značilno aromo dobijo šele po fermentaciji. Je bogata, nežna vendar zelo intenzivna aroma. Nekoliko spominja na sladki koren ali tobak. Okus pa je sadnjast, nežen, smetanast. Kdaj so začeli s fermentacijo strokov vanilije še ni dobro znano. Znano pa je, da so azteška plemena že poznala dokaj domiselne postopke fermentacije. 

 vanilija


Že Španci so iz svojih osvajalskih pohodov po J Ameriki domov prinesli tako vanilijo, kot čokolado. Le-ti so tudi avtorji imena - Vanila. Dandanes so največji izvozniki vanilije v Mehiki, Madagaskarju, Tahitiju in v Indoneziji.
Vanilija iz Madagaskarja ima bogat, smetanast okus, mehiška pa pa ima bolj kompleksen vonj. Indonezijska ima močan dimast vonj. Da je v jedi prava vanilija vidimo po drobnih črnih delčkih, ki predstavljajo semena.

V kateri lonec bomo dali vanilijo?
- Odlično se poda jajčnim kremam in sladoledom. 
- Odličen okus daje kolačem, pitam in sirupom.
- Prilega se pečenemu sadju (stroke naložimo na sadje in pečemo) in svežemi sadju: jagodam, breskvam, melonam, hruškam.
- Izboljša okus vroče čokolade, čaju in kavi ter mleku.
- Lepo se poda morskim sadežem, rakom in jedem iz piščančjega mesa.
- Dodamo pa ja lahko tudi fižolovim jedem ( tradicionalne mehiške jedi iz fižola)

Cele stoke vanilije, ko so se kuhali ali dušili v mleku ali sirupih lahko operemo, posušimo in ponovno uporabimo. Saj se aroma po enkratnem kuhanju ne izgubi.

In katere začimbe še dopolnjujejo okus vanilije?
- Cimet
- Čiliji
- klinčki in 
- žafran.