Na splošno velja, da je kašelj nekakšen eksplozivni izdih, predvsem pa naravni zaščitni mehanizem.

 
otrok kaslja

S kašljem se namreč iz dihalnih poti odstranijo tujki, izločki ali druge dražeče snovi. Kašelj je lahko suh in dražeč (neproduktiven) ali vlažen, pri katerem izkašljujemo sluz (produktiven). Navadno kašlja ni priporočljivo miriti, ker čisti dihalne poti. Pri otrocih pa je po navadi suh in dražeč kašelj moteč zlasti pri spanju. Tako da mu lahko ponudite zdravilo proti kašlju, da bo laže zaspal. Topel in vlažen zrak mehča sluz in umirja kašelj. Tako lahko vklopite vlažilnik zraka, postavite ob radiator skledo vode ali obesite nanj mokro brisačo. Pomaga pa tudi vdihovanje pare. Otrok naj popije veliko tekočine na dan, med drugim tudi juhe in zeliščne čaje, ki redčijo sluz, zaradi česar jo bo laže izkašljeval.

Pripravite mu lahko čaj proti kašlju.
Potrebujete:

10 g semen koromača in janeža ter cvetov velikocvetnega lučnika 
15 g ozkolistnega trpotca in cvetov slezenovca
150 ml vrele vode
2 žlici mešanice prelite z vročo vodo, pokrijte in pustite stati 10 minut. Otroku lahko ponudite čaj trikrat dnevno po eno skodelico.
Mleko z medom: v skodelico toplega mleka zmešamo žličko medu. Najbolje, če otrok pred spanjem, torej ko se kašelj začenja, spije eno skodelico. 

Poiščite zdravniško pomoč, če:
• postaja kašelj čedalje hujši,
• otroka kašelj zelo izčrpava,
• postane sluz zelena, rumena ali celo krvava,
• otrok dobi visoko temperaturo in se poti,
• težko diha, bruha ali piska ob kašljanju,
• ne pije in odklanja hrano.
 
Kaj mu lahko še ponudimo proti kašlju?
Poleg zgoraj naštetih nasvetov lahko poiščemo v lekarnah sirupe za izkašljevanje in proti kašlju. Vendar le- ti niso najbolj priporočljivi za malčke in dojenčke, ker so zelo sladki in doječim otrokom lahko povzročijo drisko. Tako da so ti sirupi bolj primerni za večje otroke, zlasti pred spanjem, da bo noč kar se da mirna. Pri manjših pa je bolj priporočljivo čim večkrat čistiti nos s fiziološko raztopino, nuditi malčku veliko tekočine, da bo tekočina raztopila sluz, in izvajati vlažne inhalacije z vodo, kamilicami ali fiziološko raztopino.