Vino, ta opevana žlahtna kapljica, ne prinaša le zadovoljstva ob druženju, temveč ima ob rednem, toda zmernem pitju tudi številne zdravilne in lepotne učinke. Tokrat se osredotočimo predvsem na slednje.

 
vino


V preteklosti so zdravniki pitje vina veliko bolj priporočali, saj je vino v njihovih očeh veljalo za zamenjavo kirurškega noža in injekcijske igle. Vino namreč ustvarja blagodejni vpliv tako na naše zdravje kot tudi lepoto.

Vino vsebuje kar okrog sto različnih sestavin. Med drugim tudi tako imenovane polifenole, ki so v grozdnih peškah, lupini in grozdnih pecljih in imajo neverjetne učinke, saj podaljšujejo življenje in ohranjajo zdravje. V človeškem organizmu polifenoli delujejo kot močni antioksidanti, saj preprečujejo nevarne reakcije ob oksidaciji v telesnih celicah, ob čemer nastajajo prosti radikali, ki povzročajo vrsto bolezni in pospešujejo staranje. 

Ne le grozdne peške, temveč tudi preostali deli grozdja postajajo priljubljene sestavine v kozmetični industriji. Grozdje, ki ga uporabljajo za pridelavo vina, nato predelajo še za kozmetične namene. V podjetju, ki je prvo pričelo izdelovati kozmetične izdelke na osnovi grozdja, trdijo, da je lahko skorajda vsak del grozdja uporaben za izdelavo kozmetičnih izdelkov za osebno nego. Grozdno meso na primer zagotavlja tekočino, bogato z oligoelementi, grozdne peške vsebujejo antioksidante polifenole in olje, v peclju pa je ravno tako pomemben antioksidant, ki spodbuja rast celic. Njihovo načelo je, da le z veliko predanostjo, odličnostjo in s poudarkom na kakovosti pri procesu izdelave lahko pridobimo vrhunsko vino ali kozmetiko.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko z uporabo vina veliko pridobimo tudi na zunanji lepoti.


Za vitkost

Redno, vendar zmerno pitje vina pomeni užitek brez slabe vesti. Že samo pogled na ljudi v okolici nam lahko razodene, da tisti, ki pijejo vino, nimajo napihnjenega (pivskega) trebuha, ki je posledica pitja piva. Nihče pa še ni slišal za vinski trebuh. Uživanje vina pospeši človekovo presnovo, zato človek porabi več hranil, kot jih pridobi z vinom. To pojasnjuje tudi dejstvo, da so Francozi praviloma vitki, čeprav radi jejo tudi razmeroma mastno hrano in veljajo za sladokusce, vendar pa ob obrokih redno pijejo vino.


Vinske parne kopeli

Vse od zgodnjega srednjega veka se uporablja parne kopeli z vinom, kot neke vrste razkuževalne komore, zlasti pri vnetjih in prehladih. Prav tako so že v starih časih poznali ugoden vpliva vina na kožo in zunanji videz. Po izročilu naj bi si ženske ravno z vinom pridobile cvetočo polt. Sodobna znanost govori o razširjanju krvnih žil, tudi kapilar, ki ga sproži vino in s tem omogoča boljšo prekrvitev kože in lepši, boljši videz. V vsaki celici pride do izboljšanja presnove in gospodarjenja s telesno toploto. Na koži postopoma izginejo nečistoče, le-ta pa postane odpornejša.


Kožni izpuščaji


V preteklosti so odkrili zelo preprost način, kako se znebiti nečistoč na obrazu, kot so izpuščaji, mozolji, ogrci in druge nevšečnosti, ali kako kožo zgolj osvežiti. Na močnem ognju segrejemo kozico, in ko je ta dovolj vroča, vlijemo vanjo nekaj vina, se pokrijemo z brisačo in pustimo, da vinska para deluje na obraz.


Za bolj sijočo polt

Akne in razni izpuščaji se z rednim, toda zmernim pitjem vina zelo izboljšajo ali celo popolnoma izginejo. Celilna moč vina in njegovo protibakterijsko delovanje na kožo vinu dopušča, da ga uporabljamo tudi za zunanjo uporabo, čeprav je to dandanes že skoraj pozabljeno. Vino na kožo vpliva tako, da jo 'potegne skupaj', kar je zopet popolnoma naraven boj proti gubam in gubicam. Zatorej steklenička vina v kopalnici za nego kože in las zagotovo ne bo odveč, saj pomeni eno izmed skrivnosti lepote. Če pa bi radi svojo polt le osvežili, vino previdno popršite po koži.


Obrazna vodica

Kožo bomo negovali od znotraj, če bomo vsak dan popili kozarček vina ob kosilu. Z zunanjo uporabo vina pa bo naša koža sijoča tudi navzven. To napravimo tako, da s kosmom vate, namočenim z vinom, vlago narahlo nanesemo na obraz. To opravilo lahko dvakrat na teden zamenjamo z nočno kremo. S tem bomo očistili in razkužili pore, povrhnjica se bo skrčila, polt pa bo videti sveža in sijoča.


Kopel za noge

Lahko pa si privoščite tudi blagodejno kopel za noge, a le, če vam ni žal žlahtne kapljice. Najprej si noge umijte v mlačni vodi, nato pa si pripravite vinsko kopel. To storimo tako, da v umivalno posodo zlijemo tri dele hladne mineralne vode in en del vina. Noge nato v tej kopeli namakamo od pet do deset minut. Za zunanjo rabo se najbolj priporoča belo suho vino, če uporabimo sladko vino, bo koža namreč lepljiva in sladkasta.