biotin

Njegovo drugo ime je biotin. Spada v skupino vitaminov, ki jih imenujemo tudi B-kompleks. Zanimiv zna biti predvsem za ljudi, ki imajo težave z izgubljanjem las - krivo je seveda njegovo pomanjkanje, kar pa ne pomeni ravno, da je plešavost znak pomanjkanja tega vitamina.

 

Vitamin H telo uporablja za celično rast, proizvajanje maščobnih kislin ter metabolizem maščob in beljakovin. Veliko vlogo igra pri Krebsovem ciklusu, procesu, pri katerem se energija pridobiva iz hrane.

Biotin je, kot smo že omenili, pomemben za zdrave lase in kožo, hkrati pa pripomore k zdravju žlez znojnic, živčnega tkiva in kostnega mozga. Lajša tudi bolečine v mišicah. A vitamin H ne pomaga le pri metaboličnih kemijskih prenosih, pač pa tudi pri prenašanju ogljikovega dioksida, hkrati pa je dobrodošel tudi za doseganje stabilnega nivoja sladkorja v krvi.

 

Pomanjkanje

Čeprav je pomanjkanje vitamina H zelo redek pojav, se vseeno včasih pojavi. To se pokaže kot suha, luskasta koža, napetost, izguba teka, slabost in bruhanje, depresija ali pa kot vnetje jezika in visok holesterol.

Odmerjanje
RDA priporoča 0,3 mg na dan. To je nekje minimalen odmerek. V terapevtske namene lahko odmerek zelo naraste, vendar pa je potrebno imeti v mislih stopnjo možnosti za zastrupitev. Pri nosečnicah in ženskah, ki dojijo, naj odmerek ne bi presegal 0,03 mg na dan.

Zastrupitev in simptomi velikega vnosa

Meja zastrupitve pravzaprav še ni znana, saj presežek hitro izgine v urin. Nobenih stranskih učinkov še niso odkrili.

Najbolje jemati z …

Biotin bi se moral jemati z drugimi vitamini skupine B, vitamin C, vitamina B5 in B12 ter žveplo so njegovi najboljši spremljevalci. Včasih dodajo ta vitamin k dietam pacientom, ki trpijo za plešavostjo.

Kdaj se potreba poveča?

Body builderji in drugi športniki, ki uživajo surova jajca, morajo biti pazljivi, da v njihovih telesih ne pride do pomanjkanja biotina, saj surova jajca vsebujejo avidin, ki se povezuje z biotinom, kar onemogoča telesu, da ga absorbira. Prav tako lahko dolgotrajno jemanje antibiotikov zniža nivo biotina v telesu.

Sovražniki

Biotina ni tako lahko uničiti.

Druge zanimivosti

Ugotovili so, da biotin lahko vpliva na barvo las, skupaj s PABA, folno in pantotensko kislino. Nekatere študije so pokazale, da lahko izdelki, ki vsebujejo biotin, povrnejo barvo las na naravno. Seveda pa je to dokazano le do določene stopnje in le ko so uporabljeni popolnoma naravni vitamini.

Hrana, v kateri najdemo vitamin H

Sir, goveja jetra, cvetača, jajca, gobe, piščančje prsi, losos, špinača, pivski kvas, oreščki. Telo pa lahko manjše pomanjkanje pokrije samo.