Vitamini za sijočo kožo

Kaj je ženski storiti, da bo njena polt zdrava, koža pa sijoča in mladostna? Ničesar pretirano zahtevnega - spije naj osem kozarcev vode na dan, zmanjša uživanje kave in alkohola na minimum ter se odloči za hrano, bogato z vitamini, posebej tistimi, ki delujejo kot antioksidanti. No, slednji imajo bistveno vlogo - nevtralizirajo namreč proste radikale, ki so smrt za kožo in povzročajo staranje.


varstvo

Najpomembnejši vitamini, ki delujejo kot antioksidanti, so A, C in E. Vitamin B v to skupino ne sodi, pa vendar ima tudi pomemben vpliv na zdrav in lep videz kože. K zdravi in sijoči koži prispevajo tudi maščobe.

Vitamin A in betakaroten

Če si priznate ali ne, hrana ima velik vpliv ne le na število kilogramov, ki jih nosite okrog po svetu, pač pa tudi na zdravje in videz kože. Gotovo že veste, da vitamini lahko upočasnijo procese staranja, in nasprotno, da pomanjkanje vitaminov vodi v prezgodnje staranje. Poskrbite, da bo hrana, ki jo uživate, bogata z vitaminom A, saj velja za lepotni vitamin, ki zmanjšuje vidne sledi staranja. Izničuje namreč proste radikale, krivce za staranje. Vitamin A med drugim krepi tkivo, zmanjšuje odvečno nastajanje maščobe, pomaga pri odstranjevanju starostnih peg, spodbuja zdravo kožo, lase in zobe ter pomaga pri odpravljanju aken, mozoljev in gub. Še močnejši antioksidant kot vitamin A je betakaroten, sestavina v koži, s katero telo proizvaja vitamin A. Vsak dan si privoščite živila, ki vsebujejo vitamin A in betakaroten. Poleg korenja in brstičnega ohrovta uživajte še marelice, lubenice, dinje, papajo in drugo oranžno-rumeno sadje in zelenjavo. Vitamin A je dobro zastopan tudi v jajcih, ribjem olju, mleku, jetrih, sladkem krompirju, blitvi, brokoliju, špinači in zeleni solati.

Vitamini skupine B

Tudi nekateri vitamini, ki sestavljajo B-kompleks, med drugim ugodno vplivajo na kožo in izboljšajo njeno stanje. Zlasti so koristni, kadar je koža utrujena, pusta in uvela. Vitamin B 2, ki mu pravimo tudi riboflavin, velja za izredno koristnega za zdravo kožo, nohte in lase. Vitamin B 3 daje koži bolj zdrav videz. Pri težavah s kožo pomaga tudi vitamin B 6. Bolj zdrav videz koži daje tudi folna kislina. Članica B-kompleksa je tudi paba, ki je izredno pomembna za zdrav in gladek videz kože. Pomaga, da se gube na koži začno pojavljati pozneje, pomemben vpliv pa ima tudi na lepoto las. Vsebujejo jo jetra, pivski kvas, ledvice, polnovredno žito, riž, žitni kalčki.

Vitamin C

O tem vitaminu, ki mu pravimo tudi askorbinska kislina, ne bomo izgubljali besed, saj o njem vsi že vse vemo. Na kratko le obnovimo, da je močan antioksidant in krepi imunski sitem, proizvaja pa tudi kolagen, snov, ki povezuje telesno tkivo. Dober vir vitamina C so pomaranče, jagode, kivi, brokoli, cvetača, rdeča in rumena paprika, krompir, ohrovt, dinja on agrumi na splošno.

Vitamin E

Tudi ta vitamin je močan antioksidant, ki zadržuje staranje celic, katerega povzroča oksidacija, in tako ohranja mladostni videz kože. Kožo neguje, hrani in vlaži. Radi in pogosto uživajte oreške, stročnice, že prej omenjena brokoli in ohrovt, pšenične kalčke, polno žitno zrnje, avokado, sončnično olje in ekstra deviško olivno olje.

Omega 3

Pa gremo od vitaminov na hitro še k maščobam oziroma maščobnim kislinam. Suha koža je pokazatelj, da vam primanjkuje maščob omega 3 živalskega izvora. Poskrbite, da boste vnašali zadostno količino kakovostnih maščob tipa omega 3. Te t. i. dobre maščobe so ključnega pomena za zdravo kožo, ščitijo namreč kožne celice in skrbijo, da je celična membrana zdrava. Če boste imeli močne celične membrane, bo z leti koža ostala bolj napeta in ohranila mladostni videz. Maščobne kisline omega 3 dobimo iz rib severnih morij, denimo lososa, skuše, sardele in slanikov. Veliko jih je tudi v lanenem olju in lanenem semenu. Na najbolj preprost način boste do njih prišli, če boste vsak dan zaužili žlico lanenega olja.

Komentarji

Ni komentarjev. Bodi prvi in ​​komentiraj

Brskajte še naprej Kliknite in si oglejte našo ponudbo v celoti! PRIKAŽI VSE IZDELKE
  • PLAČILNE METODE:
  • paypal
  • PredračunPredračun
  • Po prevzemuOb prevzemu z gotovino
  • paypalVarno plačilo
Copyright © 2019 Puranatura d.o.o.Ekološka, organska in naravna kozmetika. Na naši spletni strani si zelo prizadevamo objavljati samo preverjene in pravilne podatke, če na naši strani odkrijete neresnične oziroma neustrezne informacije, nam to prosimo sporočite.