Rdeča posteljnina, rumeno pregrinjalo, modra preproga … naše življenje obkrožajo barve. Včasih se še zavedamo ne, kako pomembne so. 


Na izbiro naših najljubših barv vpliva mnogo dejavnikov: spol, starost, človekov značaj, moda … Barva je osebno čutno doživetje, ki ga v možganih sproži v oko vpadla svetloba. Iz tega sledi, da je zaznava barve zahtevno dogajanje, kjer sodelujejo svetloba, objekt, oko in možgani.

vpliv-barv-na-cloveka

Se vam je že kdaj zgodilo, da se v določeni obleki niste dobro počutili ali nimate pojma, zakaj ste najbolj zadovoljni z zlato barvo las?
Iz naslednjih nekaj vrstic se lahko naučite, kako spremeniti razpoloženje s spremembo barve majice ali popeljati toploto v svoj dom s pravilno izbiro odtenka sten v stanovanju.

Rumena

Rumena je sveža in mladostna, povezujemo jo z igrivostjo in kreativnostjo, daje nam novo energijo in nas navdihuje. Je barva sonca, pomeni bližino, površnost in nizkost, hkrati pa vsiljivost in odpornost.

Oranžna

Odseva udobje, aktivnost, komunikacijo in okus. Pomaga spodbujati ustvarjalnost.

Je bleščeča in goreča, primerna kot signal za nevarnost ali opozorilo pred vročimi predmeti.

Zelena

Je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo. Psihološko pomeni upanje v novo dejavnost in življenje.

Vijolična

Je barva inteligence in čustev. Izraža razkošje prestiža, ženskosti ter hkrati nežnosti.

Rožnata

Izraža igrivost, nežnost, ženskost in je barva zabave.

Bela

Je barva čistoče, svežine, mnogi jo povezujejo z nedolžnostjo in dobrosrčnostjo.
Če oblečemo belo oblačilo, se počutimo sveže, zapeljivo, čisto in popolnoma brezskrbno.

Modra

Modra daje energijo, veselje in pozitivno vpliva na človeka.

Rdeča

Pomeni drznost in označuje človeka, polnega samozavesti, pripravljenega na nove podvige in akcije. Je barva vitalnosti. Spodbuja intelektualno dejavnost in deluje vznemirjajoče. Vzbuja vtis glasnosti, mogočnosti in včasih nadležnosti, je najbolj nasilna barva, saj nas kar sili k aktivnosti.

 

Črna

Nikakor je ne povezujte z žalostjo. Že res, da se v težkih trenutkih zavijemo v črnino, vendar ta barva predstavlja stabilnega človeka, če oblečemo črno oblačilo, namreč izražamo eleganco in prefinjenost.

Zgoraj je naštetih le nekaj barv, ki nas obdajajo. Zamislite si svet v črno-beli različici. Kako bi se počutili, če bi vsak dan oblekli črno-belo oblačilo, če bi bila vaša posteljnina črno-bele barve …?
Zato pa jih imamo, barve namreč, da nas poživijo, spravijo v dobro voljo in napolnijo z energijo.

Pomen svetlobe


V osvetljenem prostoru nas obdajajo predmeti, ki jih brez svetlobe ne bi videli.
Z barvo lahko pričaramo posebno vzdušje ter z njo poudarjamo ali prikrivamo dejansko velikost prostora. Tople barve navidezno zmanjšujejo velikost prostora, hladne pa ga navidezno povečujejo.

 

Barve in čustva

Z barvami izražamo naslednja čustva:

Čistost, nedolžnost – belo barvo lahko s čustvenega vidika označimo kot čisto in vedro, toda hladno barvo.
Gibanje – rumena spodbuja motoriko in gibanje, prek vidnega organa deluje ugodno tudi na naš živčni sistem.
Umirjenost, čustveni mir – zelena omogoča pomiritev duha, pomirjajoče deluje na živčni sistem.
Veselje – na upodobitvah veselja največkrat zasledimo rdečo, rumeno in oranžno. Vse tri tople barve optično približujejo predmete. Poleg tega povečujejo stopnjo aktivacije, krvni obtok in spodbujajo dihanje.
Žalost – najpogostejše barve žalosti so črna in vsi modri odtenki. Ker so negativno čustveno obarvane, so primerne za simbolizacijo negativnih čustev.
Jeza – na upodobitvah jeze se najpogosteje pojavljata rdeča in črna barva. Rdeča se pogosto pojavlja tudi v obliki veselja, vendar subjekti tedaj upoštevajo izključno njene pozitivne konotacije.
Strah – na upodobitvah strahu se najpogosteje pojavljajo črna, vijolična in temno modri odtenki.
Toplina – oranžna je mešanica rumene in rdeče barve. Kot zmes svetlobe in toplote je primerna za ustvarjanje prijetne klime v prostoru. Oranžna spodbuja delovanje srca, vendar ne vpliva na krvni tlak. Njena prisotnost lahko vznemirja ali pomirja. Pospešuje prebavo in povečuje tek, zato je primerna za opremljanje restavracij, kuhinj, jedilnic. Oranžna barva označuje čustveno toplino.
Mir, zaščita – rjava učinkuje na nas pomirjajoče, vendar nas kljub temu ne uspava. Običajno jo doživljamo kot prijetno. Rjava je močna, materinska in zaščitniška barva. Pomensko označuje zvestobo in čvrstost.

 

 

Izračunajte, katera je vaša barva

Številke svojega rojstnega datuma seštejte kot enomestna števila. Primer: če ste rojeni 26. 2. 1981, seštejte 2 + 6 + 2 + 1 + 9 + 8 + 1 in dobili boste število 29. Ker pa mora biti število enomestno, seštejte še 2 + 9 in dobite 11, ker pa to še vedno ni enomestno število, seštejte še 1 + 1 in dobite število 2, ki ustreza oranžni barvi.

1
Vaša barva je rdeča. Pripadate ljudem, ki so strastni, živite za trenutek in v življenju želite izkusiti prav vse. Ste odkriti in neposredni. Pri delu bodite sam svoj šef.

2
Vaša barva je oranžna. Ste zelo družabni in se radi zabavate .Odzivate se s čustvi in prav hitro zaznate čustva drugih. Vaša slabost je pomanjkanje samozavesti.

3
Rumena. Nadarjeni ste za pisanje in spretni z besedami, zato vašemu talentu ustreza novinarstvo, marketing in računalništvo. Nagnjeni ste k nespečnosti.

4
Barva, s katero vas je mogoče opredeliti, je zelena. Radi imate red in vnaprej načrtujete. Večkrat potrebujete čas za prilagajanje novostim. Vztrajno se držite svojih čustev in materialnih dobrin.
Čeprav imate radi družbo, se večkrat počutite utesnjeno. Ustreza vam delo, kjer se ukvarjate z vrtnarstvom ali cvetličarstvom.

5
Vaša barva je modra. Prisegate na poštenost in iskrenost. Svoja prepričanja vedno zagovarjate do konca. Ste odličen pripovedovalec, saj imate bogato domišljijo in izredno radi komunicirate. Najraje se sproščate ob glasbi.

6
Pripadate skupini ljudi, katerih barva je vijolična. Imate bogato domišljijo in oko za dobre stvari. Umetnost, opremljanje in moda so vam pisani na kožo.

7
Rožnata je vaša barva. Ste potrpežljivi in razumevajoči, dobro se znajdete kot gostitelj, odlično vam gredo od rok administrativna dela.

8
Vas označuje zlata barva. Ste zelo prijazni in odprti. Težko prenašate poraze, ranljivost sprejmete kot poraz. Tudi svoja čustva zelo težko pokažete. Nadarjeni ste za poučevanje.

9
Bela je barva svetlobe in nedolžnosti. Predstavlja vzvišenost, mir, širino in po drugi strani zadržanost. Z belo barvo sodite v skupino ljudi, ki želijo vse življenje ostati svobodni in nevtralni in so hkrati naravnani v prihodnost.