Odločili smo se, da ti razkrijemo nekatere zmote in resnice o sončenju in s tem vplivamo tudi na tvoje zdravje!

 Vse, kar morate vedeti o soncenju

Dejstvo je namreč, da vse več ljudi zboleva za kožnim rakom, tako imenovanim melanignim melanomom, ki je predvsem posledica nepravilnega sončenja. In ja, sončenje moraš vzeti resno! To ti polagamo na srce. Zato bomo najprej začeli z zmotami o sončenju, potem pa te bomo o njem še malo poučili.

  1. MIT: KREMA BO IMELA VEČJI UČINEK, ČE SI JO BOŠ V KOŽO VMASIRALA
    To ne drži. Bolj ko utiraš kremo v svojo kožo, manjši bo učinek, saj bo na ta način krema, namesto, da bi zaščitila tvojo zunanjost, izginila pod povrhnjico.
  2. MIT: NE POTREBUJEM KREME, KER IMAM MAJICO
    To vsekakor ni res, saj je priporočljivo imeti oboje. Bela majica namreč kožo ščiti s približno takšnim učinkom, kot krema s faktorjem 10, zato te majica ne bo rešila pred opeklinami, sploh če se boš soncu nastavljala med 11. in 16. uro.
  3. MIT: DOVOLJ JE, ČE SE ENKRAT NA DAN NAMAŽEM S KREMO ZA SONČENJE
    Ni dovolj! Četudi naj bi bila vodoodporna krema zares odporna na vodo, ni dovolj, da se z njo namažeš vsaj enkrat. Strokovnjaki namreč svetujejo, da sončno kremo uporabiš vsaj enkrat na uro in se seveda izogibaš soncu takrat, ko je najbolj močno.


LIČILA POLETI?
Če poleti uporabljaš sončno kremo, potem se ličilom izogni. Ne sam zato, ker se bodo na soncu prej ali slej stopila, ampak tudi zato, ker je bolje, da na svojo kožo namesto pudra poleti nanašaš obarvano kremo, ki ti nudi tudi UV zaščito. Pazi na svojo kožo, da ne boš kasneje svojih dejanj obžalovala.


UVA IN UVB ŽARKI
Si se že kdaj vprašala, kakšna je njihova razlika? Če te zanima, ti jo bomo razkrili sedajle. UVA žarki našo kožo porjavijo, vendar jih sonce vsebuje približno 5 odstotkov. UVA sončnih žarkov ne filtrira, zato prodrejo globlje v kožo, kar povzroči hitro zagorelost.
UVA ŽARKI: Kožo naredijo staro in bolj dovzetno za kožnega raka. UVA-sončni žarki so kratkotrajni in so tako imenovani energijski žarki.
NEVARNEJŠI UVB ŽARKI: UVB žarki prizadanejo kožo precej bolj, saj povzročajo sončne opekline. Vpliv UVB žarkov se kumulira in zato z daljšanjem izpostavljenosti soncu tvegamo spremembe DNA v celicah kože.


KAKŠNO KREMO UPORABITI?
Vsekakor tisto, ki ti bo nudila zaščito tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki. Priporočamo to, da ne uporabljaš kreme preteklih sezon, saj se njihova učinkovitost lahko zmanjša tudi za polovico. Zato raje posezi po večji zaščiti in kremi z visokim faktorjem. Sploh, če letos na soncu še nisi bila.


KAKO IZBRATI PRAVILEN FAKTOR ZA SVOJO KOŽO?

ČE IMAŠ: rdeče-blond lasje, svetle oči, svetlo polt
Značilnosti: Vedno si opečena.
Zaščita: Za začetek se maži s faktorjem 40 ali 50. Izogibaj se sonca, če je to le mogoče, saj je tvoja koža zelo občutljiva.

ČE IMAŠ: blond lasje, svetle oči, svetlo polt, pogoste opekline
Značilnosti: Hitro dobiš opekline, redko si rjava.
Zaščita: Izogni se soncu v kritičnih trenutkih in vsekakor izberi zaščitni faktor 30 ali 40.

ČE IMAŠ: temno blond do rjave lasje, srednje temno polt, svetle ali temne oči
Značilnosti: Redko dobite opekline in hitro porjavite.
Zaščita: Uporaba klobuka je priporočljiva in pa seveda sončna očala. Priporočamo ti zaščitni faktor 30, za tvojo ramena in nos pa tudi kakšen faktor več.

ČE IMAŠ: temno rjave ali črni lasje, temno polt in temne oči
Značilnosti: Nikoli ne dobiš sončnih opeklin, hitro porjaviš.
Zaščita: Da, tudi ti potrebuješ zaščitni faktor. Zate sta primerni predvsem sončni kremi s faktorjem 20 in 25.