Zlovoljni, raztreseni? Pregorevate od dela, vas muči predmenstrualna napetost in se ne morete posloviti od glavobola? Tegobam in težavam sodobnega načina življenja se lahko uprete z rednim uživanjem jogurta.

z-jogurtom-do-srece

Zoper raztresenost

Če morate opraviti nalogo, ki zahteva veliko miselne zbranosti, vam sladka živila ne bodo pomagala. Sladkor pripomore k največ polurni maksimalni dejavnosti, nakar morate ponovno ugrizniti v nekaj kaloričnega.

Za boljši spomin in koncentracijo dietologi priporočajo izbrane beljakovine,  med katerimi je odlična izbira posneti jogurt, ki je lahko prebavljiv in še dobrega okusa. Vsaka lahko poišče svojega! Nekateri jogurti vsebujejo celo cvetove vrtnice, za katero je znano, da pomirja živce, deluje kot hladilno sredstvo in preprečuje nastajanje vetrov. Konec koncev je vrtnica v obliki pomirjevalnega vonja zelo zaželena v parfumih - pozdravimo jo tudi v jogurtu.

 

Srečna dieta z jogurtom

Beljakovinske diete so zdravniki dolgo časa odsvetovali, češ da  obremenjujejo ledvice, slabijo kosti in škodujejo srcu. Danes je slika malce obrnjena. Izbrane beljakovine, med katere sodi tudi jogurt, so zdrave in z njihovo pomočjo hitro shujšate.

Ameriška raziskava je potrdila, da so ženske, katerih dieta je vsebovala 30 odstotkov beljakovin, shujšale v letu dni za 6 kilogramov več kot tiste, katerih dieta je bila sestavljena iz doslej priporočljivih 15 odstotkov beljakovin. Zakaj? S pomočjo beljakovin pokuri telo za kar 4 odstotke več kalorij in po beljakovinah ste dalj časa siti. Raziskava potrjuje še, da z uživanjem jogurta izgubljate predvsem maščobne blazinice na trebuščku.

 

Z jogurtom nad predmenstrualno napetost

Predmenstrualne težave pripisujejo dvema najpomembnejšima spolnima hormonoma, estrogenu in progesteronu, ki ju izločajo jajčniki. Hormona nadzirata menstrualni ciklus in povečata občutljivost dojk, hkrati pa vplivata na delovanje serotonina in endorfinov, kemikalij v možganih, ki skrbijo za naše razpoloženje. Če je njihovo delovanje moteno, se pri nekaterih ženskah razdražljivost poveča, hitro se razjezijo in postanejo celo maščevalne, nekatere pa preplavi potrtost, depresivnost.

Strokovnjaki priporočajo -zoper telesne in razpoloženjske tegobe (poleg telovadbe) - uživanje večjih količin beljakovin, najmanj 2 enoti na dan. Vsaj enoto naj, namesto mesa, ki vsebuje vsaj 30 odstotkov maščob, čim večkrat nadomesti 2 dl posnetega mleka ali jogurta.

 

Zakaj je jogurt boljši od mesa?

Zato ker vsebuje kalcij, le-ta pa ni pomemben zgolj za močne kosti, pač pa pomirja živčni sistem in kroti apetit. 4 do 5 dl posnetega jogurta vsebuje okroglih 1000 mg kalcija. Če boste ob tem uživali še vitamin D, katerega najdete v obogatenem mleku, se bo kalcij hitreje absorbiral in depresivnega razpoloženja ter utrujenosti bo v nekaj dneh konec.