Ločevanje živil je po mnenju mnogih najboljša pot, da se za vedno znebite odvečnih kilogramov, se končno naučite jesti zdravo in pri tem ne trpite lakote. 20-dnevna dieta združuje vse to na enem mestu, v priročni knjižici, ki jo lahko vedno nosite s sabo in tako v službi, na potovanju ali v restavraciji preverite, kakšno bo danes vaše kosilo. 

  
Princip ločevanja vsa živila deli na tri skupine:
 
Beljakovine (v dieti smo jih označili z B): ribe, meso, jajca, mleko, sir z manj kot 50 % maščobe, sadje (razen banan, ki spadajo k ogljikovim hidratom, ter melon in borovnic, ki so v nevtralni skupini)
Ogljikovi hidrati (v dieti smo jih označili z OH): testenine, riž, krompir, kruh, suho sadje, sladkor
Nevtralna skupina (v dieti smo jih označili z N): zelenjava, solata, smetana, maščobe, beli sir, sir z več kot 50 % maščobe, surove in dimljene ribe in meso

 

Dieta predpisuje, da smete na dan zaužiti kar pet obrokov: zajtrk, dve malici, kosilo in večerjo. Pri tem pa vam pušča veliko svobode in upošteva različne okuse, saj si jedilnik lahko sestavite sami. V knjižici boste našli kup predlogov za zajtrk, vmesne prigrizke ter tople in hladne glavne jedi. Toda pozor! V enem obroku lahko zaužijete le jedi iz ene skupine, ki jih smete kombinirati z jedmi iz nevtralne skupine. Prepovedano je torej jesti skupaj ogljikove hidrate in beljakovine. 

Predlagamo vam, da začnete dieto z očiščevalnim sadnim dnem, potem pa si deset dni sestavljate jedilnike z vsega skupaj 800 kalorijami na dan. Tako boste izgubili do šest kilogramov. Naslednjih deset dni zaužijte na dan 1000 kalorij in tako boste izgubili še tri do štiri kilograme. V dvajsetih dneh, kolikor naj traja dieta, se boste tako znebili kar do deset kilogramov!

Opomba: Vsi obroki so količinsko preračunani za eno osebo.

 

ZAJTRK - 200 KALORIJ
Jutranje poživilo


Dan začnite z okusnim zajtrkom, ki vas bo napolnil z energijo za ves dan.

Skuta z slivami in z mandlji (B)
150 g lahke skute, 2 žlici pomarančnega soka in žličko sesekljane sveže melise zmešamo skupaj. Dodamo 100 g narezanih in izkoščičenih sliv in potresemo z žličko nasekljanih mandljev.

Kruh s pršutom (OH)
Rezino polnozrnatega kruha namažemo z 2 žlicama lahke skute ter obložimo s 3 rezinami pršuta (vsaka rezina naj tehta 10 g) in 100 g narezane kumare. Potresemo s krešo.

Umešano jajce (B) 
Zmešamo 1 jajce, žlico mineralne vode, žličko bazilike, sol in poper. Spečemo na žlički vročega masla. Na omleto položimo koščke dimljenih piščančjih prsi (30 g). Postrežemo s 150 g češnjevih paradižnikov.

Solata z melono in s kivijem (B)
150 g melonine sredice narežemo na koščke, kivi olupimo in narežemo na rezine. Oboje zmešamo in dodamo 75 g lahke skute in 2 žlici pomarančnega soka.

Solata z rakci (B)
Šopek redkvic in 1 papriko narežemo na koščke. Dodamo 100 g rakcev, 75 g polnomastnega jogurta, 1 žličko kečapa, sol in curry.

Solata z mangom in jabolkom (B)
Jabolko olupimo, izkoščičimo in narežemo na krhlje. Pol manga olupimo in prav tako narežemo. Jabolka in mango zmešamo. Postrežemo ločeno s 150 g lahkega jogurta, v katerega dodamo nekaj naribane limetine lupinice in limetinega soka.

Žemlja z drobnjakovo skuto (OH)
Žemljo razpolovimo in vsako polovico namažemo s 50 g lahke skute. Začinimo s soljo, poprom in papriko v prahu. Potresemo z drobnjakom. 100 g redkve olupimo in narežemo na rezine. Porazdelimo po žemlji.

Kosmiči z marelicami (OH) 
25 g suhih marelic narežemo na trakove. Zmešamo jih z 2 žlicama ovsenih kosmičev in žličko sesekljanih orehov. Dodamo 100 g lahkega jogurta.

Kruh s svežim sirom (OH)
Zmešamo 35 g svežega sira in 1 do 2 žlički naribanega hrena. S tem namažemo rezino polnozrnatega kruha. Dodamo rezine 2 paradižnikov in potresemo s peteršiljem.


GLAVNA JED - 250 KALORIJ
Nasitne solate


Solata je hladna jed, idealna za kosilo v pisarni.

Krompirjeva solata s salamo (OH)
Potrebujemo:
200 g kuhanih krompirjev
1 gomolj koromača
50 g zamrznjenega graha
15 g (3 rezine) salame
6 žlice zelenjavne juhe 
brizg limoninega soka
sol, poper
Priprava:
1. Krompir kuhamo z olupkom 20 minut. Potem ga olupimo in narežemo na kocke.
2. Koromač očistimo in narežemo na tanke rezine. Nekaj zelenja prihranimo. Odmrznjen grah, krompir in koromač zmešamo in dodamo salamo. 
3. Preostale sestavine premešamo, začinimo in prelijemo po solati. Potresemo s koromačevim zelenjem.

Solata s kozicami in papajo (B)
Potrebujemo: 
125 g zamrznjenih kozic
1 papajo
100 g kumar
1 papriko
1 čebulo
4 žlice juhe
1 žlico limetinega soka
1 žličko olja
sol, poper
1 žlico sesekljane melise
Priprava: 
1. Kozice umijemo in osušimo s papirnatim prtičkom. Papajo razpolovimo, odstranimo koščico in olupimo. Meso narežemo na debelejše rezine.
2. Kumaro olupimo in narežemo na rezine. Papriko narežemo na drobne koščke. Čebulo nasekljamo in vse zmešamo. Dodamo preostale sestavine, začinimo, prelijemo po solati.

Tunina solata s papriko (B)
Potrebujemo:
1 papriko
150 g belušne zelene
1 čebulo
konzervo (150 g) tunine v lastnem soku
1 žličko kaper
10 g zelenih oliv (brez koščic)
4 žlice zelenjavne juhe
1 žlico limoninega soka
sol, poper
1 žličko gorčice
1 žlico drobnjaka
Priprava: 
1. Papriko in zeleno očistimo in na drobno sesekljamo. Čebulo narežemo na obročke. Odcejeno tunino razdrobimo z vilicami.
2. Kapre in olive zmešamo s preostalimi sestavinami in prelijemo čez solato.

Mesna solata z redkvico (B)
Potrebujemo: 
125 g bočnika
100 ml juhe
1 šopek redkvic
1 čebulo
2 kisli kumarici
150 g lahkega jogurta
1 žličko kečapa
curry, sol, poper
Priprava:
1. Kuhan bočnik iz juhe pustimo v vroči juhi 10 minut. Potem ga narežemo na trakove.
2. Redkvice in kumari narežemo na rezine, čebulo na obročke. Zmešamo.
3. Iz preostalih sestavin naredimo preliv in ga polijemo po solati.

Paradižnikova solata z rukolo (B)
Potrebujemo: 
100 g češnjevih paradižnikov
50 g rukole
100 g lisičk (ali drugih gob)
1 žličko olja
sol, poper
40 g kuhane šunke
3 žlice zelenjavne juhe
1 žlico kisa
1 žlico (10 g) pinjol
1 žlico (15 g)  naribanega parmezana
Priprava:
1. Paradižnik razrežemo na četrtinke. Rukolo umijemo in jo zmešamo s paradižniki.
2. Gobe umijemo in jih na vročem olju 5 minut popečemo in začinimo. Šunko narežemo na trakove in na kratko popečemo z gobami. Damo na solato.
3. Omako od pečenja zalijemo z juho in s kisom, začinimo. Prelijemo po solati. Potresemo s popečenimi pinjolami in parmezanom.

Sirov krožnik z grozdjem (B)
Potrebujemo:
40 g ementalca
75 g grozdnih jagod brez pešk
50 g rukole
3 žlice juhe
1 žlico pomarančnega soka
sol, poper
1 žličko orehov
Priprava: 
1. Sir narežemo na trakove. Grozdje razpolovimo po potrebi. Rukolo umijemo in vse skupaj zmešamo.
2. Juho, sok, sol in poper zmešamo in prelijemo po solati. Potresemo z nasekljanimi orehi.

Krompirjeva solata z jabolkom (OH)
Potrebujemo:
250 g kuhanega krompirja
1 jabolko
150 g belušne zelene
5 žlic zelenjavne juhe
sol, poper, curry
1 brizg limoninega soka
1 žličko olja
1 žlico sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Krompir kuhamo z olupki 20 minut. Potem ga olupimo in narežemo na debele rezine. 
2. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo pečke. Meso narežemo na koščke. Zeleno narežemo na rezine. Dodamo krompirju.
3. Preostale sestavine dobro premešamo, začinimo in prelijemo po solati.

Riževa solata s peteršiljem (OH)
Potrebujemo:
40 g riža
sol
250 g paradižnika
1 papriko
1 žlico sesekljanega peteršilja
5 žlic zelenjavne juhe
1 brizg limoninega soka
poper
1 žličko gorčice
1 žličko olja
Priprava: 
1. Riž skuhamo v slani vodi, odcedimo, ohladimo. 
2. Paradižnik umijemo in narežemo na rezine. Papriko očistimo in narežemo na koščke. Zmešamo riž, paradižnik, papriko in peteršilj.
3. Iz preostalih sestavin zmešamo preliv in ga prelijemo po solati.

Sendvič s svežim sirom (OH)
Potrebujemo:
2 rezini opečenca
30 g svežega mladega sira
75 g kumar
papriko v prahu, poper, nekaj listov zelene solate 
Priprava:
Kruh namažemo s sirom, kumare narežemo na rezine in z njimi obložimo kruh. Začinimo. Obložimo s solatnimi listi. Stisnemo v sendvič in po dolgem prerežemo.

Kruhova solata s paradižniki (OH)
Potrebujemo:
200 g češnjevih paradižnikov
100 g kumar
1 rdečo čebulo
svežo baziliko
1 strok česna
3 žlice zelenjavne juhe
1 brizg limoninega soka
sol, poper
1 žličko olja
1 rezino črnega kruha
1 žličko pinjol
Priprava:
1. Paradižnike razrežemo na četrtinke. Kumare olupimo in narežemo na koščke. Čebulo narežemo na obročke. Vse zmešamo in dodamo baziliko.
2. Česen nasekljamo. Zmešamo juho, česen, limonin sok, sol, poper in olje in prelijemo po solati. Kruh narežemo na koščke in opečemo. Dodamo solati. Potresemo s pinjolami.

 

GLAVNA JED - 250 KALORIJ
Skuhano na hitro


Enkrat na dan prija nekaj toplega - meso ali ribe, oboje pa seveda z zelenjavo.

Telečji file s papriko (B) 
Potrebujemo:
2 papriki
20 g posušenega paradižnika v olju
125 g telečjega fileja
poper, sol
1 žličko olja
1 strok česna
1 žličko kaper
1 žlico rožmarina
3 žlice zelenjavne juhe
Priprava:
1. Papriko očistimo, odstranimo semena in narežemo na trakove. Paradižnike odcedimo in narežemo na koščke. 
2. Meso umijemo, osušimo, začinimo in na vročem olju popečemo približno 4 minute. Vzamemo iz ponve in zavijemo v folijo.
3. Papriko in paradižnik v omaki od pečenja dušimo 5 minut. Dodamo stisnjen česen, kapre, rožmarin in juho, Začinimo in dodamo meso.

Škampi z zelenjavo (B)
Potrebujemo:
125 g repkov škampov 
250 g korenja
1 kos (10 g) ingverja
1 strok česna
sol, poper
1 žličko olja
6 žlic zelenjavne juhe
75 g kalčkov
1 žlico ostre čili omake
1 žlico sojine omake
Priprava: 
1. Škampom odstranimo lupino, repke po želji pustimo. Korenje očistimo, narežemo na rezine. Ingver olupimo in sesekljamo. Česen sesekljamo. 
2. Škampe solimo, popramo in jih na vročem olju 3 do 4 minute pečemo. Potem jih vzamemo iz ponve in vanjo damo preostale sestavine ter jih 5 minut dušimo.
3. Nazadnje dodamo kalčke in juho, 3 minute še dušimo. Solimo, popramo. Dodamo čili in sojino omako ter škampe.

Špageti s čilijem in kaprami (OH)
Potrebujemo:
50 g špagetov
sol
100 g češnjevih paradižnikov
1 por
1 čili
1 strok česna
1 žličko olja
poper
1 žličko kaper
1 žlico sesekljane bazilike
Priprava:
1. Špagete skuhamo v slani vodi.
2. Paradižnike razpolovimo. Por in čili očistimo in narežemo na drobno. Česen sesekljamo. Por podušimo na vročem olju. Dodamo paradižnik, čili in česen. Tri minute dušimo in začinimo.
3. Špagete odcedimo in 4 žlice vroče vode prihranimo. Zmešamo jih z zelenjavo in dodamo kapre, baziliko in vodo. Začinimo.

Jagenjček s kolerabo (B)
Potrebujemo:
1 kolerabo (250 g)
5 žlic zelenjavne juhe
125 g jagenjčkovega mesa
sol, poper
1/2 žličke olja
1 do 2 žličke limoninega soka
nekaj naribane limonine lupine
1 žlico smetane
1 žličko peteršilja
priprava:
1. Kolerabo očistimo in jo narežemo na trakove. Deset minut jih dušimo v vroči juhi. 
2. Meso začinimo in popečemo 3 do 4 minute na vročem olju.
3. Limonin sok in lupinico, smetano in peteršilj dodamo kolerabi, začinimo. Postrežemo z mesom.

Krompirjeva juha z majaronom (OH)
Potrebujemo:
250 g krompirja
1 steblo pora
1 žličko olja
1/2 l zelenjavne juhe
50 g zamrznjenega graha
sol, poper
1 žličko majarona
Priprava:
1. Krompir olupimo in narežemo na drobne koščke. Por očistimo in narežemo na kolobarje. 
2. Krompir podušimo na vročem olju, dodamo juho in 15 minut vremo. Dodamo por in grah, kuhamo še 5 minut. Začinimo in nazadnje dodamo svež majaron.

Riž z bučkami (OH)
Potrebujemo:
40 g riža
sol
1 čebulo
1 bučko
1 žličko olja
poper, muškatni orešček
2 žlici zelenjavne juhe
1 žličko sesekljanega peteršilja
1 žličko pinjol
Priprava: 
1. Riž skuhamo v slani vodi.
2. Čebulo na drobno sesekljamo. Bučke narežemo na trakove in popečemo na vročem olju. Dodamo čebulo, na kratko popečemo. Začinimo. Dodamo riž in juho. Vmešamo peteršilj, začinimo. Potresemo z opečenimi pinjolami.

Piščanec po azijsko (B)
Potrebujemo:
100 g piščančjih prsi
200 g korenja
1 čebulo
1 kos (10 g) ingverja
sol, poper
1 žličko olja
4 žlice zelenjavne juhe
1 žlico sojine omake
50 g kalčkov
1 žlico nasekljanega koriandra
Priprava: 
1. Meso narežemo na trakove. Korenje očistimo in narežemo na tanke rezine. Čebulo in ingver sesekljamo.
2. Meso začinimo in ga na vročem olju za 2 minuti popečemo. Dodamo čebulo in ingver ter na kratko opečemo. Dodamo korenje in podušimo. Začinimo. Zalijemo z juho in s sojino omako in še 10 minut kuhamo.
3. Vmešamo kalčke, pogrejemo, začinimo in potresemo s koriandrom.

Zelenjavni krožnik (OH)
Potrebujemo:
250 g kuhanega krompirja
150 g kumar
1 čebulo
1 žličko olja
100 ml zelenjavne juhe
sol, poper
1 žlico sladke smetane
1 žlico kopra
Priprava: 
1. Krompir in kumare olupimo in narežemo na koščke. Čebulo sesekljamo in na vročem olju podušimo. Dodamo krompir, dušimo. Zalijemo z juho in še 15 minut dušimo. 
2. Dodamo kumare, solimo in popramo. Še 5 minut kuhamo, vmešamo smetano in koprc. Začinimo.

Pečen krompir (OH)
Potrebujemo:
200 g kuhanega krompirja
125 g šampinjonov
1/2 žličke olja
sol, poper
30 g lahke mocarele
75 g lahke skute
1 žlico mineralne vode
1 žličko peteršilja
Priprava:
1. Neolupljen krompir kuhamo 20 minut. Šampinjone očistimo in razpolovimo. Na vročem olju jih 5 minut popečemo. Solimo, popramo. Dodamo majaron.
2. Krompir razpolovimo in ga položimo v pekač. Obložimo ga z gobami. Mocarelo narežemo in jo posujemo po krompirju. Zapečemo v pečici na funkciji žar za 5 minut.
3. Preostale sestavine zmešamo, začinimo in ponudimo kot omako h krompirju.

Rostbif s fižolom (B)
Potrebujemo:
200 g stročjega fižola
sol
1 čebulo
20 g posušenih paradižnikov v olju
100 g rostbifa
poper
1 žličko olja
3 žlice zelenjavne juhe
1 žličko peteršilja
Priprava:
1. Fižol kuhamo v slani vodi 20 minut.
2. Čebulo narežemo na kolobarje. Paradižnik odcedimo in na drobno sesekljamo. Meso popramo in ga na vročem olju 5 minut pečemo. Solimo. Vzamemo iz ponve.
3. Čebulo in paradižnik vržemo v ponev, na kratko popečemo. Dodamo odcejen fižol in juho. Začinimo. Potresemo s peteršiljem.


PRIGRIZKI - 50 KALORIJ
Lahke malice za vmes

 

Da med glavnimi obroki lakota ne bo prehuda, si privoščite okusno malico.
Prigrizki iz beljakovin
- 1/2 papaje (200 g) s 40 g lahke skute
- 75 g grozdja
- 1 kivi
- 100 g sliv
- 1/8 l pomarančnega soka
- 150 ml grenivkinega soka
- 150 g jagod

Nevtralni prigrizki 
- 200 g belušne zelene s 40 g lahke skute in peteršiljem
- 100 g melone
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 2 papriki
- 200 g kumar z 1 rezino (15 g) parmezana
- 1 šopek redkvic s 50 g lahke skute in z drobnjakom
- 200 g korenja z 1 žlico lahkega jogurta

Prigrizki iz ogljikovih hidratov
- 1 rezina krispija z 1 žlico lahke skute in nekaj rukole
- 2 rezini krispija z lahkim svežim sirom (16 g)
- 1 grisin in 1 paprika
- 70 g melone in 2 žlici (2 g) koruznih kosmičev
- 100 g lahkega jogurta s cimetom in 2 žlici koruznih kosmičev

 

GLAVNA JED - 350 KALORIJ
Brez kuhanja


Tudi brez kuhanja je mogoče pripraviti okusne in nasitne, a lahke obroke.

Špinačna solata z jajcem (B)
Potrebujemo:
100 g špinače
100 g šampinjonov
75 g koruze
1 v trdo kuhano jajce
1 čebulo
1/2 čilija
4 žlice zelenjavne juhe
1 žlico limoninega soka
sol, poper
1 žličko olja
1 žličko sesekljanega peteršilja
25 g nastrganega parmezana
Priprava:
1. Špinačo umijemo in odcedimo. Šampinjone očistimo in narežemo na rezine. Zmešamo s koruzo. Jajce olupimo in razdelimo na četrtinke, dodamo.
2. Čebulo in čili na drobno nasekljamo. Dodamo preostalim sestavinam. Pripravimo preliv in nazadnje po solati potresemo parmezan.

Solata s puranom (B)
Potrebujemo:
75 g solate
1 hruško
100 g korenja
50 g puranjih prsi
150 g polnomastnega jogurta
30 g sira roquefort
1 brizg limoninega soka
sol, poper
Priprava: 
1. Solato umijemo in otrebimo. Hruško olupimo, odstranimo pečke, razdelimo na rezine. Korenje umijemo in narežemo na debelejše rezine.
2. Vse zmešamo z rezinami puranjega mesa. Dodamo mešanico jogurta in zdrobljenega sira. Začinimo. Sestavimo v solato.

Postrv s solato (B) 
Potrebujemo:
1 dimljen postrvji file (125 g)
1 jabolko
50 g zelene solate
150 g polnomastnega jogurta
1 žlico pomarančnega soka
1 do 2 žlički naribanega hrena iz kozarčka
sol, poper
1 žlico nasekljanih orehov
Priprava:
1. Postrv razdelimo na kose. Jabolko olupimo in narežemo na koščke. Solato umijemo in otrebimo. Vse zmešamo.
2. Jogurt, pomarančni sok, hren, sol in poper zmešamo skupaj. Začinimo. Prelijemo po solati, Potresemo z orehi.

Solata z bučkami (OH)
Potrebujemo:
50 g širokih rezancev
sol
2 majhni bučki
1 žličko olja
1 strok česna
poper
6 žlic zelenjavne juhe
1 brizg limoninega soka
2 žlici sesekljane bazilike
30 g ovčjega sira
Priprava:
1. Rezance skuhamo v slani vodi.
2. Bučke narežemo na rezine in jih na vročem olju 4 minute pečemo. Dodamo nasekljan česen. Začinimo in odstavimo. 
3. Omako od pečenja zalijemo z juho, dodamo limonin sok in baziliko. Začinimo. Zmešamo z rezanci, bučkami in prevreto omako. Dodamo zdrobljen sir.

Polnozrnati kruh z lososom (OH)
Potrebujemo:
50 g dimljenega lososa
1/2 šopka redkvice
1 žličko drobnjaka
1 brizg limoninega soka
2 rezini polnozrnatega kruha
Priprava: 
Lososa narežemo na drobne koščke. Tudi redkvice narežemo. Oboje zmešamo z drobnjakom in začinimo z limoninim sokom. Porazdelimo po kruhu.

Piščančja solata s pomarančo (B)
Potrebujemo: 
125 g piščančjih prsi
poper, sol
1/8 l juhe
3 brinove jagode
1 lovorjev list
150 g korenja
1 veliko pomarančo
50 g zelene solate
150 g polnomastnega jogurta
curry
Priprava:
1. Meso začinimo. Juho, brinove jagode in lovorjev list zavremo. Dodamo meso in 15 minut vremo. 
2. Korenje očistimo in narežemo na rezine. Pomarančo filiramo in sok prestrežemo. Solato otrebimo. Meso vzamemo iz juhe in ga narežemo na koščke. Vse zmešamo.
3. V preliv zmešamo jogurt, pomarančni sok, sol, poper in curry. Prelijemo po solati.

Solata z avokadom (B)
Potrebujemo:
1 majhen avokado (150 g)
1 žlico limoninega soka
200 g paradižnikov
100 g rakovega mesa
1 žlico drobnjaka
3 žlice juhe
1 žličko naribane limonine lupine
1 žličko balzamičnega kisa
sol, poper, tabasko
Priprava:
1. Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Olupimo in ga razdelimo na krhlje. Polijemo z limoninim sokom.  
2. Paradižnike razrežemo na osminke. Zmešamo jih z rakovimi mesom in drobnjakom. Preostale sestavine sestavimo v preliv in polijemo po solati.

Krompirjeva solata s papriko (OH)
Potrebujemo:
250 g krompirja
1 papriko
1 čebulo
75 g koruze
1 žličko kaper
baziliko
2 rezini (po 15 g) pršuta
6 žlic juhe
1 brizg limoninega soka
1 žličko gorčice
sol, poper
1 žlico kopra
1 žličko olja
Priprava:
1. Krompir kuhamo z olupki 20 minut. Potem ga olupimo in narežemo na kose.
2. Papriko narežemo na kose, čebulo sesekljamo. Vse to zmešamo, dodamo koruzo, kapre, baziliko in pršut. 
3. Preostale sestavine zmešamo v preliv in vmešamo v solato.

Opečenec z rukolo in gobami (OH)
Potrebujemo:
200 g šampinjonov
1 por
1 žličko olja
sol, poper
1 žličko majarona
2 rezini opečenca
60 g manj mastne mocarele
20 g rukole
Priprava:
1. Šampinjone umijemo in razdelimo na četrtine. Por narežemo na obročke. Oboje pečemo 5 minut na vročem olju. Začinimo in dodamo majaron.
2. Opečenec opečemo. Gobe porazdelimo po kruhu. Postavimo v pekač, potresemo z mocarelo. V pečici, na funkciji žar, 5 minut pečemo. Vzamemo iz pečice in potresemo z rukolo.

Testeninska solata z olivami (OH)
Potrebujemo:
50 g testenin
sol
1 koromač
1 papriko
20 g črnih oliv
6 žlic zelenjavne juhe
1 brizg limoninega soka
poper
1 žličko olja
1 žlico sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Testenine skuhamo v slani vodi.
2. Koromač in papriko očistimo in na drobno zrežemo. Med rezance vmešamo olive in zelenjavo. 
3. Juho, limonin sok, sol, poper, olje in peteršilj sestavimo v preliv in z njim polijemo solato.

 

GLAVNA JED - 350 KALORIJ
Pestri okusi z vsega sveta

Ideje za pripravo jedilnikov v ločevalni dieti lahko črpate tako iz italijanske kuhinje kot iz azijskega »lonca«.

Peresniki s popečeno zelenjavo (OH)
Potrebujemo:
50 g peresnikov
sol
1 jajčevec
1 žličko olja
1 strok česna
poper
40 g lahke mocarele
baziliko
Priprava:
1. Peresnike skuhamo v slani vodi.
2. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke. Na vročem olju jih 8 minut pečemo. Sesekljane česen dodamo nazadnje. Začinimo. Vmešamo peresnike in mocarelo. Potresemo z baziliko.

Prekajena rebrca z zeljem (B)
Potrebujemo:
75 g prekajenih rebrc
1 čebulo
1 hruško
1 žličko olja
250 g kislega zelja
5 žlic jabolčnega soka
1 do 2 lovorjeva lista
2 brinovi jagodi
sol, poper
Priprava:
1. Rebrca narežemo na koščke. Čebulo sesekljamo. Hruško olupimo, odstranimo pečke in narežemo na kose.
2. Rebrca na vročem olju pečemo 4 minute. Vzamemo iz ponve in na olju podušimo čebulo. Dodamo zelje in dušimo naprej. Dodamo še hruško, rebrca in preostale sestavine in še 10 minut kuhamo. Začinimo.

Piščanec s koruzo (B)
Potrebujemo:
100 g piščančjega mesa
sol, poper
1 žličko olja
1 paradižnik
40 g lahke mocarele
2 žajbljeva lista
1 por
3 žlice zelenjavne juhe
100 g koruze
1 žličko sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Meso solimo in popramo in ga popečemo na vročem olju 5 minut. 
2. Paradižnik in mocarelo narežemo na rezine. Zrezek obložimo s paradižnikom, žajbljem in mocarelo in dušimo vse skupaj pod pokrovko. 
3. Por na drobno narežemo in v vroči juhi 3 minute dušimo. Dodamo koruzo, kuhamo, začinimo, vmešamo peteršilj.

Piščančje prsi s cvetačo (B)
Potrebujemo:
125 g piščančjih prsi
sol, poper
1 žličko olja
1 korenček
100 ml zelenjavne juhe
2 žlici sladke smetane
1 žličko curryja
250 g cvetače
1 žličko indijskih oreškov
Priprava:
1. Meso začinimo in ga na vročem olju 8 minut pečemo. 
2. Korenje narežemo na rezine. Skupaj zmešamo juho, smetano in curry in zavremo. Dodamo korenje in cvetačo in še 10 minut vremo. Začinimo. Serviramo in potresemo z oreški.

Riba s paradižnikom (B) 
Potrebujemo:
125 g ribjega fileja
1 žličko limoninega soka
sol, poper
250 g paradižnikov
1 strok česna
2 čebuli
2 žlički olja
50 g škampovih repkov
1 žličko kaper
1 žlico bazilike
20 g zelenih oliv
Priprava: 
1. File pokapljamo z limoninim sokom, solimo in popramo.
2. Paradižniku odstranimo olupek in ga na drobno narežemo. Česen sesekljamo. Čebulo narežemo na tanke rezine in na žlički olja podušimo. Dodamo česen in paradižnik in 10 minut dušimo.
3. Ribo v preostalem olju pečemo 5 minut. Dodamo škampe. Kapre, baziliko in olive brez koščic vmešamo med paradižnikovo omako in začinimo.

Pečen krompir z bučkami (OH)
Potrebujemo:
300 g krompirja
1 bučko
1 žlico olja
sol, poper, muškatni orešček
75 g lahke skute
1 žlico sesekljanega peteršilja
4 redkvice
Priprava:
1. Krompir kuhamo z olupki 20 minut. Bučke narežemo na koščke. Krompir olupimo in ga z bučkami na vročem olju 5 minut pečemo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom. 
2. Skuto, peteršilj, sol in poper zmešamo skupaj. Redkvice na drobno sesekljamo in jih vmešamo v skuto. Postrežemo s krompirjem in z bučkami.

Njoki s paradižnikom (OH)
Potrebujemo:
150 g brokolija
1 čebulo
1 žličko olja
5 žlic zelenjavne juhe
150 g njokov
sol
20 g posušenih paradižnikov v olju
1/2 čilija
1 žličko masla
Priprava:
1. Brokoli umijemo in razdelimo na manjše cvetke. Čebulo sesekljamo in skupaj z brokolijem dušimo na vročem olju 8 minut. Začinimo in vmes zalivamo z juho. 
2. Njoke skuhamo v slani vodi.
3. Paradižnik narežemo, čili sesekljamo. Paradižnik, čili in maslo dodamo brokoliju. Vmešamo njoke.

Rižota z grahom (OH)
Potrebujemo:
1 čebulo
1 žličko olja
60 g riža
200 ml zelenjavne juhe
70 g graha
sol
10 g gorgonzole
1 žlico sesekljanega peteršilja
poper
Priprava:
1. Čebulo na drobno sesekljamo in podušimo na vročem olju. Dodamo riž, še dušimo, zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut.
2. Mladi grah v strokih narežemo na koščke in kuhamo v slani vodi 8 minut. Odcedimo, vmešamo v rižoto, dodamo peteršilj in gorgonzolo.

Pečen tofu (B)
Potrebujemo: 
125 g tofuja
200 g kitajskega zelja
1 papriko
1 čili
1 žlico olja
5 žlic zelenjavne juhe
75 g kalčkov
1 žlico sojine omake
sol, poper
1 žlico nasekljanega koriandra
1 žlico sezamovih semen
Priprava: 
1. Tofu narežemo na debele rezine. Zelje in papriko narežemo na manjše koščke. Čili sesekljamo.
2. Tofu na vročem olju 4 minute pečemo in potem vzamemo iz ponve. V omaki od pečenja popečemo zelenjavo in čili, zalijemo z juho in 4 minute dušimo.
3. Dodamo kalčke in tofu, zavremo. Začinimo s sojino omako, soljo in poprom. Potresemo s koriandrom in sezamom.

Krompirjevi zrezki s skuto (OH)
Potrebujemo:
125 lahke skute
1 žlico smetane
1 strok česna
30 g rukole
sol, poper
250 g napol kuhanega krompirja
1 žlico olja
Priprava: 
1. Skupaj zmešamo skuto in smetano. Česen stisnemo in ga dodamo skuti. Rukolo vmešamo in začinimo. 
2. Krompir olupimo in naribamo. Solimo, popramo. Oblikujemo tri zrezke in popečemo na vročem olju. Postrežemo s skuto.