Potovanje v tujino je skoraj vedno vesel, a tudi stresen dogodek. Še posebno se je temu težko izogniti, če potujete z majhnim otrokom. Mirne živce je težko ohraniti že pri pripravi potovalne torbe, kaj šele na letališču, letalu in konec koncev pri bivanju v tujem kraju.

 
potovanje z dojenckom

Poskušali vam bomo z nekaj nasveti pomagati, kako narediti, da bi bila potovanja z malčkom kar se da brez stresa in skrbi, hkrati pa vas opozoriti, na kaj morate biti pozorni na počitnicah ali dlje trajajočem bivanju v tujini.

Priprava na pot

Omejitve s prtljago ne mara nihče. Preden odpotujemo, se nam vedno zdi, da potrebujemo vse, kar imamo doma, in brez določenih domačih pripomočkov si bolj težko predstavljamo vsakdanje življenje in opravke. A ni popolnoma tako. Ljudje smo se le preprosto razvadili in navadili ugodja. Ko boste dokončno spakirali stvari in odpotovali, boste opazili, da veliko domačih 'nujnih' otroških dodatkov sploh ne potrebujete. Torej, osredotočite se le na tiste, brez katerih zares ne gre, velja? Še prej pa naredite 'domačo nalogo'. To pomeni, da se dobro pozanimajte, kam potujete, kaj lahko tam kupite, kakšna je zdravniška oskrba, kakšno hrano imajo, kako čisto in varno je okolje in podobno.

• Oblačila. Vse je odvisno od tega, kam potujete in koliko časa boste ostali tam. Ker veste, da otroci zelo hitro umažejo svoja oblačila in jih je treba prati skoraj vsak dan, ne bo nič drugače v tujini. A tokrat boste verjetno brez pralnega stroja in bo treba prati na roke. Nič ne de. Zato vam priporočamo, da ne vzamete preveč oblek, temveč le toliko, da se bodo lahko redno in sproti prala in otroka ne bo zeblo. Če vam bo česarkoli zmanjkalo, boste to verjetno še vedno kupili tam, kamor odhajate. Ne pozabite pa vsaj na eno toplo odejo, nekaj bombažnih plenic, brisačo in primerno obutev.
• Zdravila. Spremembo okolja otroci teže prenašajo od odraslih, zato njihov organizem nemalokrat reagira na spremembo. Največkrat se pojavijo driske, ki po nekaj dneh izginejo. Otrokov osebni zdravnik naj vam predpiše nekaj zdravil za na pot. Osnovna so gotovo tista, ki preprečujejo drisko, visoko vročino in pojav alergij. Če greste v kraje z veliko komarji in mrčesa, vzemite seboj še sredstvo proti pikom. Koliko zdravil v resnici potrebujete, je zopet odvisno od kraja, v katerem boste. Če je lekarna za vsakim ovinkom, vam pretiravati gotovo ni potrebno. Pozanimajte se o nujnost cepljenja za državo, kamor odhajate. 
• Otroška kozmetika. Otrok potrebuje veliko kozmetike in odlična rešitev za potovanje so majhne testne embalaže. Za prvi teden ali dva bodo gotovo dovolj. Torej, s seboj vzemite mazila za obraz in telo, kremo za zaščito pred soncem, fiziološko raztopino, nekaj vate, mazilo za hitrejše celjenje ran in dezinfekcijo, hladilno mazilo in nekaj povojev in obližev za prvo pomoč. Ne pozabite vsaj na en paketek osvežilnih robčkov in seveda plenic.
• Osebni dokumenti. Poleg osebnega dokumenta, letalske vozovnice in zdravstvene izkaznice vzemite s seboj še knjižico o cepljenju (še posebno pomembno je to, če ostajate v tujini dlje časa) in fotokopijo rojstnega lista. Ne pozabite vzeti telefonske številke otrokovega pediatra. 
• Otroška hrana. Za otroka (in vas) je seveda najbolje, če je svežo pripravljeno in raznoliko hrano. Ker pa to verjetno vsaj na začetku ne bo vedno mogoče, je dobro, če nekaj njegovih najljubših prigrizkov prinesete s seboj iz domovine. Vedno bo dobrodošlo nekaj otroških jogurtov, sadnih in zelenjavnih kašic, kosmičev, mleko, ki ga pije, in kakšna vreča piškotov in prepečencev. Seveda je vse odvisno od tega, kaj najraje je. S seboj vzemite tudi nekaj čajnih filter vrečk (na primer kamilic).
• Igrače in knjige. Tega seveda ne morete vsega pustiti doma, ker jih boste potrebovali že na sami poti, do bo otroku čas mineval čim hitreje. Seveda pa ni potrebno vzeti vsega s seboj. Vzemite le tisto, kar ima otrok najraje in ste najbolj prepričani, da ga bo zanimalo. Igrače, ki so mu zanimive le nekaj minut, pustite doma. Še vedno jih lahko kupite tam, kamor potujete.

Letalo

Vožnja z letalom je z otrokom (in tudi brez njega) lahko stresna, če nanjo niste najbolje pripravljeni. Ob rezervaciji letalske vozovnice prosite, naj vam rezervirajo najboljše sedeže. Če imate glasnega otroka, je najbolje, da sedite zadaj, kjer bo zvok motorja preglasil preglasnega malčka. Najbolj pravljično bi bilo, če bi otrok na letalu zaspal in spočit prispel na cilj. A ker vemo, da ne gre vedno vse po načrtu, je potrebno biti na vse pripravljen. Tudi na večurne zamude letal. Zato je pomembno, da imate za otroka vedno s seboj dovolj hrane, pijače in igrač, s katerimi si bo krajšal čas. Ne pozabite na plenice in rezervna ter dodatna oblačila (na letalu je hladneje kot zunaj, zato ga bo potrebno dodatno obleči, hkrati pa je zrak suh in bo otrok zaradi tega bolj žejen). Najteže otroci prenašajo vzlet in pristanek letala. Takrat je dobro, da pijejo ali žvečijo, kar bo zmanjšalo pritisk v njihovih ušesih. Kljub strogim omejitvam vnosa tekočin na letalo v zadnjem času vam otroške hrane ne bodo prepovedali, zato naj vas to ne skrbi. Ker ne veste, kakšen bo na letalu obrok, je dobra izbira, če imate s seboj termo posodo s svojim toplim obrokom. Ni vam potrebno skrbeti, tudi če je otrok še tako majhen, da potrebuje otroški voziček. Brez težav se boste z njim pripeljali čisto do letala in ga nato pustili tam, da ga pospravijo v prtljažni prostor. Pred letalom vas bo počakal, ko se boste izkrcali.

Tujina

Tako, na cilju ste. Vaša družina ima za teden, dva ali več nov 'dom'. Vaša prva naloga je, da se v najbližji informacijski točki ali pri vodiču pozanimate, kje se nahaja zdravnik za nujno pomoč, in poskušajte dobiti njegovo telefonsko številko (pri otroku se nikoli ne ve, kdaj pride nemirna noč ali poškodba), kje je najbližja lekarna in trgovina, v kateri lahko kupite vsaj osnovne otroške pripomočke oziroma hrano, in katero je dovolj varno, čisto in otrokom primerno kopališče oziroma smučišče. Če si boste želeli najeti avtomobil, ne skrbite, saj zraven vedno lahko dobite tudi otroški sedež. Če v tujini ostajate dlje časa, vam ne bo vseeno, če bo vaš otrok brez družbe, zato ga boste morali kdaj odpeljati tudi na otroško igrišče ali igralnico. Ne skrbite, če otroci ne govorijo istega jezika. To je zanje še najmanj pomembno, saj govorijo svoj jezik. Ali bolje – celo dobrodošlo je, da že v zgodnjem otroštvu razširijo svoja kulturna in jezikovna obzorja, kar je zagotovo velika naložba za prihodnost …