Skrbna ustna higiena je prav tako pomembna kot vsakodnevna nega obraza. Zagodite zobnemu črvu in si po vsakem obroku umijte zobe.

Če pa boste potem posegli še po zobni nitki in na koncu izplaknili usta z ustno vodo, ste za zdravje svojih zob naredili največ, kar ste lahko.

za-blescec-nasmeh

 

Za bele zobe, tako kot v reklami za zobno pasto
Bele zobe in krepke dlesni boste dobili, če jih boste zdrgnili z notranjo stranjo neškropljene limonine lupine.
Od nikotina, kave in pravega čaja rumeno obarvane zobe boste spet pobelili, če jih boste enkrat tedensko umili s soljo.

Nega zob od znotraj
Sladkor, sladkarije in sladke pijače škodijo zobem na več načinov: ne vsebujejo vitaminov, telesu pa jemljejo pomembni kalcij in so poleg tega glavni povzročitelji zobne gnilobe. Namesto tega raje pojejte veliko svežega sadja in surove zelenjave, bogate z vitamini, ter zaužijte veliko mlečnih izdelkov.

 

Ko ni priložnosti za nego zob
V takem primeru žvečite žvečilni gumi brez sladkorja ali pojejte neolupljeno jabolko.

Pravilno ščetkanje
Ščetkajte si jih vedno v smeri od 'rdeče proti beli', torej od dlesni proti konicam zob. Tako ne nastanejo žepi, v katerih bi se nabirala hrana in z njo bakterije. Prav tako je treba čistiti grizno površino kočnikov.

Pravilna uporaba zobne nitke
Vsakdanja uporaba zobne nitke naj vam preide v navado, saj tako odstranite tudi ostanke hrane iz nadzobnih prostorov. Nitko previdno premikajte sem ter tja, medtem ko z njo drsite po zobu od zgoraj navzdol čez oba zobna robova. Nato splaknite usta.

Za svež dah
Stomatološke raziskave potrjujejo, da so glavni vzrok slabega zadaha bakterije, ki z razkrajanjem v oblogah na jeziku povzročajo neprijetne vonjave in toksine. Zato je čiščenje jezika pomemben del ustne higiene.
Če obožujete solato s česnom, lahko neprijetni vonj po česnu preženete z žvečenjem peteršilja ali janeža.

Žajbljeva ustna voda
Naredite si ustno vodo kar sami. Potrebujete le 6 listov žajblja, 0,5 litra vode in ščepec soli. Žajbelj drobno nasekljajte, zavrite soljeno vodo, z njo prelijte žajbelj in počakajte, da se ohladi. Precedite in pri tem žajbelj dobro ožemite. Poparek po umivanju zob uporabite za grgranje.