So otroci, ki ne marajo mleka, in tudi drugi mlečni izdelki jim ne teknejo. Kaj lahko storimo, ko vendar vemo, da so za otroke mleko, kislo mleko, jogurt, skuta in smetana pomemben, če ne celo kar glavni vir za rast nujno potrebnega kalcija. 

 
otrok ne pije mleka

Najbolje bo, če jim mleko in druge mlečne izdelke ponudimo v obliki jedi, kjer jih ne pričakujejo in ne vidijo. To so različne mlečne in smetanove juhe, slane palačinke prelite z bešamel omako, sladke, polnjene s slastnim skutnim nadevom, pudingi ali pecivo, pripravljeno z večjo količino mleka. S skuto in medom lahko napolnimo tudi dišeča pečena jabolka, ki so odličen zimski posladek.


Piščančja juha z mlado koruzo in mlekom
Sestavine za 4 porcije:
piščančji file
manjše steblo pora
korenček
2 večja krompirja
žlica masla 
žlica olja
ravna žlica moke
5 dl mleka
1/2 skodelice mlade koruze (zamrznjene ali iz pločevinke)
sol
žlica sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Meso narežemo na kockice, por na drobno zrežemo, korenček olupimo in narežemo na koleščke, krompir olupimo in narežemo na kockice. Koruzo splaknemo pod tekočo vodo in jo dobro odcedimo.
2. V posodi segrejemo olje in stopimo maslo, dodamo kockice mesa, mešamo in pražimo toliko časa, da spremeni barvo in se popeče. Nato dodamo por, korenček in krompir, naprej mešamo in pražimo. 
3. Ko se por zmehča, vendar ne sme porjaveti, poprašimo z moko, solimo, premešamo in prilijemo 3 dl vroče vode. Pokrito dušimo nekaj minut, nato dodamo odcejeno koruzo, prilijemo mleko in zavremo. Na zmernem ognju kuhamo še približno 10 minut, da se krompir skuha, nazadnje juho potresemo s peteršiljem in ponudimo.


Mlečna juha z bučkami 
Sestavine za 4 porcije:
5 dl svežega mleka
3 dl vode
450 g bučk
50 g (2 žlici) instantnega pšeničnega zdroba
40 g masla
1 dl kislega mleka ali kisle smetane
sol
1 ali 2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Mleko in vodo nalijemo v posodo, solimo in zavremo. Bučke očistimo, narežemo na kocke, damo v vrelo mleko in kuhamo 5 minut, da se zmehčajo. 
2. Zdrob v skodelici zmešamo z nekaj žlicami vode ali mleka, primešamo juhi, dodamo maslo in kuhamo še 3 minute. Juho odstavimo, primešamo kislo mleko ali smetano in peteršilj ter ponudimo.


Palačinke z mesom in bešamel omako
Sestavine za 4 porcije:
8 slanih palačink
400 g mletega govejega ali puranjega mesa 
čebula
korenček
manjša rdeča paprika (lahko opustimo)
2 žlici olja
žlica sesekljanega peteršilja
jajce
50 g masla
3 zvrhane žlice moke
6 dl svežega mleka
sol
noževa konica muškatnega oreška (lahko opustimo)
žlica parmezana
Priprava:
1. Čebulo olupimo in sesekljamo, korenček in papriko očistimo in zrežemo na kockice. V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in popražimo. Ko čebula postekleni, dodamo korenček in papriko in pražimo 1 minuto. Nato dodamo meso,  mešamo in pražimo toliko časa, da meso spremeni barvo in se razdrobi.
2. Prepraženo meso solimo, prilijemo nekaj žlic vode in pokrito dušimo 15 minut. Nato poprašimo z žlico moke, premešamo, prilijemo nekaj žlic mleka, znova premešamo, odstavimo in pustimo, da se ohladi. 
3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pravokoten pekač namažemo z maslom. Za bešamel omako v kozici stopimo maslo, dodamo 2 žlici moke, premešamo in malo popražimo, nato prilijemo mleko. Kuhamo in ves čas mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremasto omako, po okusu solimo in začinimo z muškatnim oreščkom.
4. Mesnemu nadevu primešamo stepeno jajce, nato ga razdelimo na palačinke in jih zvijemo. Zložimo jih v pekač in prelijemo z bešamel omako. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut, da se bešamelni preliv zlato popeče. Nekaj minut pred koncem pečenja po vrhu potresemo še s parmezanom.

Nasvet
Palačinke lahko pripravimo vnaprej in jih napolnimo z različnimi slanimi ali sladkimi nadevi. Zložimo jih v pekač, jih prelijemo z bešamel omako ali sladko smetano, ki jo po okusu solimo ali malo osladimo. Nazadnje jed spečemo, oziroma pregrejemo v pečici.


Pečena jabolka s skuto in medom
Sestavine 4 porcije:
4 čvrsta jabolka
2 žlici zlatih rozin
žlička sladkorja
250 g nepasirane skute
žlica sesekljanih ali zmletih orehov, mandljev ali lešnikov
2 žlici medu
ščep cimeta v prahu (po želji)
1 dl jabolčnika ali jabolčnega soka
Priprava:
1. Rozine za najmanj 30 minut namočimo v vroči oslajeni vodi. Jabolka izdolbemo, da jim odstranimo peščišče. 
2. Skuto, orehe, med in cimet ter odcejene rozine zmešamo, z zmesjo napolnimo jabolka in jih zložimo v primerno velik pekač. Prilijemo jabolčnik ali jabolčni sok, damo v pečico ogreto na 180 stopinj in pečemo od 20 do 25 minut. Pečena jabolka lahko ponudimo še topla, mlačna ali ohlajena.


Clafoutis ‒ francosko pecivo z jabolkom
Sestavine za 4 do 6 porcij:
2 jabolki
120 g moke
100 g sladkorja
2 jajci in 2 rumenjaka
5 dl mleka
0,5 dl sladke smetane
1 žlička masla za pekač
Priprava: 
1. Jabolka očistimo in narežemo na kocke. Plitev pekač namažemo z maslom in vanj damo jabolka. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
2. Moko, sladkor, jajci, rumenjaka, mleko in smetano stepemo. Zmes vlijemo v pekač, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 25 minut. Sladico lahko ponudimo še mlačno ali ohlajeno.


Palačinke s skuto in sadjem
Sestavine za 4 porcije:
8 oslajenih palačink
500 g skute
2 do 3 žlice rjavega sladkorja
kozarec ali pločevinka vloženih breskev ali marelic
ščepec cimeta v prahu (po želji)
žlička kakava v prahu
Priprava:
4 polovičke breskev ali marelic narežemo na kockice. Skuto zmešamo s sladkorjem, narezanim sadjem in cimetom. Z zmesjo namažemo palačinke, jih zvijemo ali zložimo, obložimo s preostalimi polovičkami breskev ali marelic in potresemo s kakavom.