Hrana na prostem vedno tekne – bodisi na pikniku bodisi kot malica na gostilniškem vrtu. Marsikaj od tistega, kar pripravimo za obed v naravi, je seveda primerno tudi za zabavo ob žaru.

 

hrana na žaru

 

Peka na žaru je vedno vesel in družaben dogodek. Zdaj, ko nam bo vreme vedno bolj naklonjeno s toplimi sončnimi žarki, je priporočljivo, da večkrat jemo zunaj, saj prijetna družba in svež zrak pozitivno vplivata na apetit in dobro telesno počutje.

Meso mora biti
Kos mesa za žar mora biti vsekakor dober in velik. Poleg govedine in perutnine lahko spečemo jagnje ali kozlička, zelo dobre pa so tudi klobasice. Na osebo računamo 250 g mesa brez kosti oziroma 300 g s kostmi.

Dodobra odtajano
Manjše kose lahko po kratkem tajanju položimo naravnost na mrežo žara in pečemo ne na prehudi vročini, dokler niso res pečeni. To ni priporočljivo za goveje zrezke, ki jih le na hitro opečemo, da niso na zunaj že črni, notri pa še mrzli. Bolje je, da jih odtajamo v hladilniku (v predalu za zelenjavo). Večje kose mesa vzamemo iz zavitka in odtajamo nepokrite na cedilu. Tekočino, ki se nabere, zavržemo, delovne pripomočke pa temeljito očistimo. Mesa ali perutnine ne umivamo, temveč temeljito obrišemo s kuhinjskim papirjem.

Ribe
Cele ribe, kotleti ali debeli fileji so odlični za peko na žaru, ker so hitro pečeni. Temeljito jih namažemo z oljem in najbolje bo, da jih pečemo v zložljivi mreži za ribe, saj pri obračanju radi razpadejo. Celim ribam skrbno ostrgamo luske in kožo ob straneh večkrat zarežemo. Čas peke: na močni vročini in na vsaki strain tri do sedem minut. Riba naj na osebo tehta 300 do 400 g.

Morski sadeži
Čim večji so, tem bolje. Najboljši so napol kuhani raki, škampi ali velike kozice z oklepom. Namažemo jih s stopljenim surovim maslom in jih pečemo najprej na mesnati strani, potem pa na tisti z oklepom. Manjše kozice pečemo zavite v alufolijo ali na nabodalcih, sicer nam lahko padejo skozi mrežo. Čas peke: dve do tri minute na močni vročini.

Hlajenje mora biti
Na pikniku pa lahko nastopijo težave s hlajenjem in ohranjanjem svežosti. Zlasti nevarne so jedi iz mletega mesa in surova jajca. Pomembno je, da s seboj ne jemljemo domače majoneze, ampak kupljeno. Sicer pa vse jedi prej dobro ohladimo, celo rahlo zamrznimo in prenašajmo v izolirnih posodah in hladilnih torbah. Mesne jedi in klobase, ki jih v trgovinah ponujajo zunaj hladilnih omar, pa niso nevarne.Slastno in pikantno – kalifornijske polpete
Za 4 osebe:
2 čebuli, šopek peteršilja
2 sveža rdeča feferona
1 veliko jajce
40 g naribanega parmezana
sol, poper
500 g mlete govedine
100 g krušnih drobtin
olivno olje za mazanje

Priprava: 30 minut
Na osebo: 535 kcal/2240 kJ

1. Čebuli olupimo. Peteršilj operemo in otresemo do suhega, potrgamo lističe. Feferona operemo, razpolovimo in očistimo. Vse dobro sesekljamo in z jajcem, parmezanom, soljo in poprom primešamo k mesu. Mešanico dobro pregnetemo. Iz mesa oblikujemo 8 kep. Alufolijo naoljimo in enakomerno potresemo z drobtinami ter na njih kepe sploščimo, obrnemo in še z druge strain potisnemo na drobtine. Pokrito postavimo v hladilnik do peke.
2. Prižgemo olje. Segrejemo mrežo in jo naoljimo. Polpete namažemo z olivnim oljem in na močni vročini pečemo 3 do 5 minut na vsaki strain. Postrežemo s pisano solato in kečapom.