Čedalje več žensk je, ki se zaveda pomena čvrstejših mišic na rokah. Ne gre le za lepši izgled (če govorimo seveda o normalnih velikostih), pač pa tudi o bolj odpornih in zdravih sklepih.

 zakaj-vaje-za-moc-rok

 

Ženske, ki z ohlapno kožo na rokah nimajo težav, le s težka razumejo, da je to lahko ravno tako velika težava in razlog za pomanjkanje samozavesti, kot so prevelika zadnjica, premajhne prsi ali odvečna maščoba ne trebuhu. Torej, rešitev se skriva v vajah za krepitev mišic rok. In še enkrat - brez skrbi, mišice ne zrastejo čez noč.

A ne pozabite, da ne gre zgolj za lepoto. Tisti, ki se ukvarjate tudi z drugimi športi, veste, da so na primer močne rame ključnega pomena, obenem pa so take nadvse koristne tudi za preventivo pred poškodbami. Po nekem obdobju vadbe boste spoznali, da je moč v rokah koristna za vse dejavnosti, poleg tega pa je občutek moči neopisljiv.

 

Pravila pri vajah za krepitvi rok

Ko boste delali vaje za roke, morate imeti vedno v mislih spodnja pravila. Če jih boste upoštevali, se boste izognili vsem poškodbam, obenem pa uspešno krepili vaše mišice.

1. Pri vajah z utežmi nikar ne zamahujte. Če boste naredili zamah (oziroma si vzeli zalet) preden boste vajo izvedli, giba ne bodo izvedle mišice, pač pa gonilna sila. S tem se pa ne zmanjša le uporabnost mišic, pač pa je zmanjšana tudi kontrola bremena.

2. Izklopite mišice v gibih, ki so namenjeni krepitvi drugih mišic. Pri vajah za triceps (iztegovalka komolca na zadnji strani nadlakti) in biceps (upogibalka komolca) ramenske in hrbtne mišice pogosto začutijo nagon, da morajo pomagati pri izvedbi giba. Uprite se nagonu. V kolikor boste pustili, da se druge mišice vmešavajo v gibe, si boste lahko nakopali celo vrsto težav (vnetje kit in druge poškodb v sklepu). Najpogostejši razlog za ta pojav so velikokrat pretežke uteži.

3. Pri vaji »veslanja« ne pustite, da vam hrbet in ramena padejo naprej, ko spuščate drog. Naj lopatice ostanejo stisnjene.

4. Ne pustite, da vam roka pada v začetni položaj. Tako kot dvig, morate nadzirati tudi spust roke.

5. Za nadaljevalno treniranje vam svetujemo, da vaje pogosteje izvajate z utežmi, redkeje pa na vadbenih napravah, saj boste z utežmi krepili več mišic naenkrat. 

6. Nikoli ne smemo dovoliti, da bi bila ena mišična skupina istega sklepa močnejša od druge, saj to lahko pripelje do poškodbe sklepa (primer: biceps - triceps).