Večina od nas dnevno uporablja kozmetične izdelke za prikrivanje neželenega telesnega vonja, ki se še posebej rad pojavlja med telesno aktivnostjo. Trg nam ponuja celo paleto različnih pripravkov v različnih pakiranjih – kaj izbrati?


licenje

Telesni vonj pogojuje telesno privlačnost. (vir: Pixabay.com) 

Beseda »deodorant« se pogosto uporablja kot posplošena nadpomenka za vse tipe izdelkov z nalogo odstranjevanja nezaželenega telesnega vonja. Vendar se v tem sklopu skriva več različnih tipov izdelkov, ki na telo delujejo na v grobem dva funkcionalna načina – prikrivanje/nevtralizacija vonja (deodorant) in preprečevanje potenja in s tem tudi vonja (antiperspirant). Potrošniki tako največkrat v iskanju »deodoranta« v resnici iščejo »antiperspirant«. Izbira se na prvi pogled resnično zdi boljša – poleg vonjav so odsotni tudi potni madeži na oblačilih, mokrota v kožnih gubah ter nenehen občutek »umazanosti«, ki je lahko prisoten. Da antiperspirant doseže uspeh je torej dejansko potrebna sprememba telesne funkcije – preprečiti mora izločanje žlez znojnic na površino. Navadno se ta učinek doseže z uporabo posebnih kozmetično aktivnih snovi, ki zamašijo izvodilo žleze znojnice na površino kože z nevodotopnim »čepkom«, ki na svojem mestu ostane do 2 tedna, medtem ko svojo funkcijo zadovoljivo opravlja nekaj ur. Tovrstne aktivne snovi so navadno različni derivati aluminijevih soli.

 
Je torej bolje potrpeti mokroto oziroma jo zgolj zmanjševati in prikriti, ali pa telesu preprečiti naravno transpiracijo?

 

Odgovor je seveda – odvisno od priložnosti. 

Z uporabo antiperspiranta ob določenih priložnostih svojemu telesu ne povzročamo nikakršne škode. Uporaba na dnevni ravni pa preprečuje telesu naravno odvajanje toksinov, odvečnih soli, vode in posledično tudi toplote, kar je primarna naloga potenja. Nobena telesna funkcija ni v človeškem telesu prisotna zgolj, da nam je »v napoto« ali s kakršnim drugim neupravičenim razlogom. Za redno uporabo se torej svetuje deodorant.

Na tržišču najdemo veliko različnih deodorantov, ki na znoj vplivajo z različnimi mehanizmi:

• Prikrivanje z ustreznimi prekrivnimi dišavami,

• Adsorbcija mokrote, na primer ni vsebovan smukec ali kakšno drugo porozno sestavino,

• Razkuževanje podpazdušne površine z namenom odstranitve tam (naravno) prisotnih bakterij kožne mikroflore, ki razkrajajo telesni izloček do produktov z neprijetnim vonjem.


Dobro je namreč vedeti, da sam znoj nima neprijetnega vonja – tega ustvarijo bakterijski razkrojki. Največkrat pa gre za kombinacijo večih ali kar vseh principov v enem samem izdelku.

 

Naravni deodoranti

Vseeno pa je v običajnih deodorantih na trgovskih policah malo naravnih sestavin. Prisotna so razna eterična olja (zaradi močnega svežega vonja in antiseptičnega delovanja), smukec/silika, včasih tudi kafra (naravne mineralne sestavine z zmožnostjo adsorpcije vode). Večinoma pa imajo prednost raznorazne sintezne dišave.

 

Britje?

Šele, ko pomislimo na britje, nam je jasno, zakaj je potrebno za podpazdušno kožo zelo skrbeti. Z britjem namreč na koži ustvarimo mikropoškodbe, ki so direktna povezava površine kože s krvnim obtokom, ki kroži po celotnem telesu.

 potovalni set

Britje spremeni površino kože. (vir: Pixabay.com)

V preteklosti je bilo odmevno odkritje aluminijevih ionov v možganih obolelih za Alzheimerjevo boleznijo. Nikjer ni nikakršnega dokazila, da bi k temu pripomogli tudi aluminijevi ioni iz antiperspirantov – ampak zakaj bi tvegali svoje zdravje na dnevni ravni? Prav tako pa lahko po tej poti v telo vstopijo tudi različne dražeče spojine (dišave, barvila). Za brezskrbno uporabo je tako naravno še vedno najboljša izbira.

 

Pod drobnogled lahko vzamemo recimo Marilou Bio - deodorant v spreju »Everlasting Flower«.

 

Sestavine: Aqua (voda), Alcohol (alkohol), Glycerin (glicerin), Triethyl Citrate (trietil citrat), Parfum (dišava), Aloe Barbadensis Leaf Juice (sok listov aloe vere)*, Linalool, Limonene, Citronellol, Benzyl Salicylate (benzil salicilat).

• Trietil citrat: prav tako antibakterijsko delovanje z zaviranjem bakterijskih encimov, ki zavirajo znoj.

• Sok listov aloe vere: pomirjanje razdražene kože, deluje tudi antibakterijsko.

• Linalool/limonene/citronelol: dišavne aromatične spojine, ki so navadno sintezno izdelane, ampak so naravno prisotne v rastlinah – v laboratoriju se torej izdela identična spojina, kot bi jo teoretično lahko izolirali iz rastline.

 Povezava

Poskrbimo torej za svojo kožo in posledično celotno telo z ljubeznijo.

Vaša Puranatura.