zeleni caj

Že več kot štiri tisočletja je zeleni čaj priljubljen napitek azijske kulture. V tradicionalni kitajski in japonski medicini velja, da pitje zelenega čaja zdravi bolezni in celi rane. Kaj pa ugotavljajo sodobne znanstvene raziskave, smo vprašali Natašo Sinovec, koordinatorko akcije Zdrave dlesni.

 

Sodobne znanstvene raziskave ugotavljajo potencialne zdravstvene koristi pitja zelenega čaja predvsem na področju hujšanja, zdravja srca in preventive proti raku.

Pred kratkim objavljena raziskava v Jurnal of Periodontology, uradni publikaciji Ameriške parodontalne akademije, je razkrila še eno korist pitja zelenega čaja.

Raziskovalci so ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi pri podpori za bolj zdrave zobe in dlesni. 'Avtor raziskave dr. Yoshihiro Shimazaki, z univerze Kyushu v Fukuoki na Japonskem, pravi, da se je že dolgo domnevalo, da je v zelenem čaju veliko koristnega za zdravje.


Parodontalna bolezen

O parodontalni bolezni govorimo, kadar je v ustih prisotno kronično vnetje, ki prizadene najprej dlesni, pozneje pa globlja obzobna tkiva, vključno s kostjo, ki daje zobem oporo. Znaki vnetih dlesni so krvavitev, nabreklost, pordelost in občutljivost na dotik.

Če se vnetje dlesni ne odpravi, bolezen počasi in tiho, a vztrajno napreduje. Ta proces po navadi poteka brez bolečin, končna postaja pa je izguba zob. A izgubljeni zobje niso nič v primerjavi z vplivom, ki ga ima parodontalna bolezen lahko na splošno zdravje – povečano tveganje za srčni infarkt, možganska kap, prezgodnji porod in nižja porodna teža novorojenca, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen …


Zdrav nasmeh v zdravem telesu

S skrbjo za ustno zdravje je neposredno povezano tudi ohranjanje splošnega zdravja.

Začne se z vsakodnevno temeljito in pravilno ustno higieno, zaokroži pa z rednimi preventivnimi pregledi pri zobozdravniku in profesionalno ustno higieno, ki vključuje tudi odstranjevanje zobnega kamna pri ustnem higieniku ali zobozdravniku. Pri izbiri pripomočkov je pomembno, da so učinkoviti in da se z njimi ne poškodujemo.

Z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, bomo lahko nežno očistili rob dlesni, ne da bi se poškodovali. Obvezno moramo uporabiti tudi medzobne ščetke in/ali zobno nitko, s katerimi bomo očistili ne samo prostore med zobmi, ampak tudi robove dlesni ob zobeh v medzobnih prostorih. Na teh mestih se namreč vnetje razvije najprej.

Tudi ni vseeno, kako vse te pripomočke uporabljamo, zato so redni obiski zobozdravnika ali ustnega higienika koristni tudi zato, da se s strokovno pomočjo naučimo ali osvežimo znanje in spretnost pravilne uporabe zobne in medzobne ščetke ter nitke.


Zdravi antioksidanti – kako zeleni čaj pomaga ohraniti parodontalno zdravje?

Ustna higiena je za ohranjanje ustnega zdravja najbolj pomembna. Vemo pa, da k dobremu zdravju pripomore tudi zdrav način življenja z veliko gibanja in uravnoteženo prehrano.

Kako lahko zeleni čaj pomaga pri ohranjanju parodontalnega zdravja? To sposobnost mu gre pripisati zaradi antioksidanta katekina, ki ga vsebuje.

Protibakterijsko, protivirusno, protivnetno in antioksidantno delovanje so samo nekatera izmed mnogih, ki jih pripisujejo flavonoidom, kamor spada tudi katekin. Zaradi pozitivnega vpliva tudi na zdrave dlesni (oziroma na ustno zdravje) je skodelica zelenega čaja na dan zelo dobrodošla.


Pri izbiri pripomočkov je pomembno, da so učinkoviti in da se z njimi ne poškodujemo. Z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, bomo lahko nežno očistili rob dlesni, ne da bi se poškodovali.

Obvezno moramo uporabiti tudi medzobne ščetke in/ali zobno nitko, s katerimi bomo očistili ne samo prostore med zobmi, ampak tudi robove dlesni ob zobeh v medzobnih prostorih. Na teh mestih se namreč vnetje razvije najprej.