zdravlje in vitalnost

Prav dobro bi bilo, če bi obstajal poseben sesalnik za naše telo. Tako kot posesamo prah v stanovanju, bi z njim z lahkoto posesali vso nesnago tudi iz našega telesa. Takšne naprave žal (še) ni, imamo pa na voljo preverjeno učinkovito metodo – detoksikacijo.

 

Sama beseda morda zveni zastrašujoče, a detoksikacija je nekaj veliko lažjega in bolj zdravega, kot so krute in "čarobne" diete. Ne gre za rezultat moderne dobe, kajti že v egipčanski in kitajski civilizaciji so ljudje imeli potrebo po čiščenju telesa. Preden se lotite generalke, si zapomnite eno: nikar ne mešajte razstrupljanja telesa s torturo stradanja, kajti detoksikacija to zagotovo ni in ne sme biti!


Toksini v telesu

Narava je že prebujena in skrajni čas je, da se prebudite tudi vi – s celovito generalko telesa. Čiščenje bo koristilo vsem, zlasti tistim, ki se morajo poleg maščobnih blazinic znebiti nečistoč na koži ali upada življenjske energije.

Zaradi prehitrega načina življenja in nekakovostne hrane se v telesu nalagajo velike količine strupov. Pomislite, kaj ste vnašali vsa ta leta v svoje telo! Hm, ste zaskrbljeni? Posledica stresa, večletnega nepravilnega prehranjevanja, uživanja zdravil, alkohola ter kajenja je velika količina odpadnih ostankov v telesu.

Če jih telo predolgo zadržuje, se strupi sčasoma začnejo nalagati v telesnih celicah, kar lahko obremeni organizem in ogrozi njegovo ravnovesje. V najslabšem primeru se lahko pojavijo bolezni, ki so povezane s toksini: artritis, alergije, akne, glavobol ... Da bi se laže osvobodili odpadkov, privoščite organom predah. Samo tako bodo brez napora opravljali svojo vlogo in vam še dolgo služili. 
 

Malo anatomije

Proti kopičenju toksinov se telo bori s potenjem, uriniranjem, izločanjem in dihanjem. Tu pa tam pa je dobro dodatno pomagati prebavnemu sistemu in organom, ki so odgovorni za odklanjanje strupov iz telesa. In kateri so to?


- jetra: poleg tega, da nevtralizirajo strupe, v eni minuti očistijo okoli 1,5 l krvi in preverijo, katere snovi se nahajajo v vsaki kapljici.
- ledvice so filter strupenih snovi v telesu, ki se iz le-tega izločijo z urinom. Čim temnejši je urin, tem več strupov vsebuje telo.
- pljuča: s pravilnim dihanjem prenašamo kisik v krvni obtok, iz njega pa ogljikov dioksid.
- črevesje predstavlja centralni prebavni organ.
- koža: pravijo ji tretja ledvica, saj se prek nje izločajo mnoge odpadne snovi.

 

Presenečenje: manj kilogramov

Skoraj 50 odstotkov žensk si želi shujšati in se zato podvrže nepreverjenim shujševalnim metodam, ki pa običajno prinesejo zgolj nezadovoljstvo ter nekaj dodatnih kilogramov na trebuhu in bokih. Če ste se vseeno odločile za izgubo centimetrov, priporočamo, da se vsaj devet dni držite detoksikacijskega načrta, kajti ta predstavlja idealen korak tudi pred shujševalnim programom. V dneh razstrupljanja organizma ne mislite na tehtnico, ampak vizualizirajte, kako se vaše telo čisti in postaja odličen 'teren' za korak naprej. Pri tem vam bo pomagala voda, ki iz telesa odpravlja nevarne strupe, kot sta nitrat in keton. Presenečeni boste ugotovili, da je mimogrede izginilo tudi nekaj odvečnih kilogramov.

 

Zelena luč
- limona, ananas, jabolka, jagode, mlada čebula, česen, zelena solata, radič, por, peteršilj, zelena, fermentirani jogurt, riba, piščanec, zeleni čaj


Rdeča luč
- kava, čaj, sol, alkohol, sladkarije, bela moka, meso, paštete, sir, mleko

 

Pazite na količino

Pri detoksikaciji je sicer najbolj pomembno, da v telo vnašamo sveža, lahka in naravna živila, pomembno pa je tudi, koliko hrane bomo zaužili. Pogosto sploh ne čutimo, da smo siti in imamo dovolj. Posledično se pojavi utrujenost, napihnjenost in nelagodno zvijanje v želodcu. Izognite se temu tako, da boste jedli iz manjšega krožnika, na katerega daste toliko hrane, kolikor jo (realno) telo potrebujete.

 

Odločite se za spremembe
Radikalne spremembe nikoli niso dobrodošle, tudi v prehrani lahko povzročijo negativen učinek, zato raje poskusite detoksikacijo. V dneh razstrupljana se izogibajte težko prebavljivim živilom, sladke, kisle in slane jedi pa zmanjšajte na minimum. Obnova metabolizma zahteva nekaj pravil:
- zajtrk naj vsebuje dobre ogljikove hidrate, v drugi polovici dneva pa prednost dajte beljakovinam (riba, piščanec),
- zelenjavne juhe so neizogibne,
- ne preskakujte obrokov in jejte vsake štiri ure,
- uživajte hrano, bogato z vlakninami (poskusite s surovo temnolisnato zelenjavo),
- sadje jejte kot samostojni obrok ali vsaj dve uri po glavnemu obroku,
- dobro žvečite hrano, kajti prebava se prične v ustih,
- večkrat na dan spijte fermentirani jogurt, bogat s probiotiki,
- pozabite na alkohol in nikotin,
- vsak dan spijte 2,5 l vode z nekaj kapljic limone ali nesladkanega čaja (ne sadnega),
- če je le mogoče, uporabljajte živila kontroliranega biološkega porekla,
- pravilno dihajte – zlasti ko ste na svežem zraku,
- gibanje pozitivno vpliva na delovanje črevesja,
- privoščite si dolg spanec in odmor.

 

Bolje eden kot nobeden
Nutricionisti pravijo, da je treba vsaj enkrat na leto narediti generalko telesa. Če se vam devet ali idealnih 21 dni zdi prevelik zalogaj (mi ne vidimo razloga, da bi bil), zakaj ne bi vsaj en dan v tednu namenili razstrupljanju organizma? Preden določite, kateri bo ta dan, morate biti prepričani, da vam dan brez hrane ne bo predstavljal mučenja. Tega dneva se morate veseliti, kajti tukaj gre predvsem za razbremenitev telesa za boljše počutje in lažje opravljanja vsakodnevnih nalog. To pomeni več elana, lažje prebujanje in nič napihovanja v trebuhu. Na ta način boste izboljšali imunski sistem in pospešili cirkulacijo, lahko pa preprečite tudi marsikatero bolezen. Ste vedeli, da telo na prebavo porabi kar 20 odstotkov energije? Prav škoda, kajne.

 

S pravili bo laže:
- čiščenje organizma naj bo vedno isti dan v tednu,
- odvisno od zdravstvenega stanja, jejte surovo zelenjavo in jabolka ali pijte samo jogurt in zelenjavne napitke,
- na ta dan so prepovedane sladkarije, kofein, nikotin in alkohol,
- spijte vsaj 3 litre vode,
- po dolgi hoji si privoščite savno in masažo,
- na dan čiščenja vas ne sme zebsti.