baldrijan

Da je zdravilna špajka, ki je slovensko ime za baldrijan, veljala za zdravilno rastlino z vsestranskimi učinki že več tisočletij v mnogih civilizacijah, je mogoče razbrati iz zgodovinskih zapisov, tako v indijski ajurvedski medicini kot tudi v tradicionalni kitajski medicini.


Prav v teh starodavnih vzhodnjaških civilizacijah so ga uporabljali za odpravljanje nespečnosti in priporočali ob težavah z nevrozo. V naši, zahodni civilizaciji so ga uporabljali že rimski in grški zdravniki in zdravilci za prebavne motnje, za težave z menstruacijo in za odvajanje vode. Razmeroma pozno, šele v 18. stoletju, so ga v Evropi začeli predpisovati tudi  za zdravljenje razdraženosti, nespečnosti, ob težavah pred in med menstruacijo, za lajšanje težav v klimakteriju ter za blažitev nevroz in iz njih izvirajočih težav.

Zanimivo – a ne presenetljivo – je, da je danes prav baldrijan eden izmed najbolj razširjenih fitoterapevtikov za mnoge psihosomatske težave  v Evropi.   


DOBRODOŠLO NARAVNO ZDRAVILO


Mnogostransko delovanje zdravilne špajke pripisujejo eteričnemu olju, sestavljenemu iz več kot sto spojin, ki dokazano in uspešno blaži tesnobo, zmanjšuje čustveno vznemirjenost in razdraženost, lajša strah, jezo in žalost. Tako je nedvoumno dokumentirano, da je zdravilna špajka naravni anksiolitik, saj ob dolgotrajnem uživanju odpravlja stanja tesnobnosti in strahu.

Prav tako je potrjeno, da spojine iz baldrijana učinkujejo kot  naravni relaksant, saj delujejo splošno pomirjujoče in sprostitveno. Z redno in dolgotrajno uporabo čajev in pripravkov iz baldrijana laže premagujemo stres, razburjenost, čustveno razrvanost in izčrpanost ter tako hitreje in laže ponovno vzpostavimo notranje psihično ravnotežje.

Otroci lahko uživajo baldrijanove pripravke, vendar v majhnih (polovica količine za odrasle) količinah in kratek čas, ker jim pomagajo pri nespečnosti, težavah s koncentracijo ali nemirnosti.

Še več, zdravilna špajka je pravi balzam pri odpravljanju nespečnosti in številne klinične študije so pokazale odlične rezultate pri velikem številu bolnikov (pri približno 12000 bolnikih).

Ta zdravilna rastlina, katere latinsko ime verjetno izhaja iz besede ‘valere’, kar pomeni biti zdrav, pomaga tudi pri odpravljanju krčev, tako v želodcu kot v črevesju. Zaradi tega baldrijan mnogi farmacevti in kemiki prištevajo med bolj učinkovite antikonvulzive oziroma naravna sredstva za odpravljanje krčev.

Zdravilna špajka je dobrodošlo naravno zdravilo tudi pri težavah s srcem, ker njene kemične spojine razširjajo žile in s tem bolje prehranjujejo srčno mišico in lajšajo oziroma odpravljajo srčno aritmijo. Nekateri ga priporočajo tudi pri infekcijskih boleznih.   


BREZ STRANSKIH UČINKOV

Posebna zanimivost in skrivnost pri zdravilni špajki pa je, da kljub dejstvu, da so vse sestavine baldrijana natančno znanstveno raziskane, še danes ne vemo niti, katere učinkovine blagodejno vplivajo na naše psihosomatsko zdravje, hkrati pa ne morejo dognati niti, na kakšen način delujejo.

Narava tudi v tem primeru gospoduje nad znanostjo in človekovimi dosežki, kar je še bolj očitno, če primerjamo vsestransko učinkovanje baldrijana s kemičnimi pomirjevali in uspavali. Redna  in dolgotrajna uporaba baldrijana namreč dokazano ne povzroča nobenih neželenih stranskih učinkov, kot so: omotičnost, jutranja utrujenost z glavoboli, vrtoglavica, povratna nespečnost, tresavica, zmanjšana odzivnost in še mnoge druge, ki so značilni za njene kemične sorodnike!

Vendar to še ni vse – največja prednost uporabe pripravkov iz zdravilne špajke je, da se z njo lahko izognemo težki odvisnosti, ki jo povzročajo kemična pomirjevala in uspavala z benzodiazepini, zato proč z njimi! 


Baldrijanov čaj vedno pijemo daljše časovno obdobje (vsaj 3 do 4 tedne) in ga lahko pripravimo na dva načina. Kot poparek: z vročo vodo prelijemo eno do dve čajni žlički baldrijanove droge in pustimo v pokriti posodi stati 5 do 10 minut. Lahko pa pripravimo tudi prelivek, saj drogo iz zdravilne špajke pustimo stati v hladni vodi in nato čaj segrejemo do želene temperature. Čaj pijemo zjutraj, opoldne in zvečer.